Διυλιστήριο: Σε γραμμή ΔΝΤ για τις συντάξεις ο πρώην Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Σε γραμμή ΔΝΤ για τις συντάξεις ο πρώην Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας

Συντάκτης:
Δημήτρης Τερζής

Ανεβάζει τους τόνους η κυβέρνηση απέναντι στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, εγκαλώντας τον για την πρωτοφανή σιωπή του εδώ και μία εβδομάδα που οι τραπεζικές μετοχές δέχονται ισχυρές πιέσεις και ο δείκτης του Χρηματιστηρίου κατρακυλάει.

Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου για τον κεντρικό τραπεζίτη σε συνέντευξή του στον Real Fm: «Αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εγγυώνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτική, οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα και θα ήταν ευχής έργο αν και ο κ. Στουρνάρας έπραττε προς την ίδια κατεύθυνση».

Η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες δυνατές. Οι δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίες εν πολλοίς ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση από το κυβερνητικό αφήγημα -ειδικά την περίοδο που η χώρα ετοιμαζόταν να βγει από τα Μνημόνια-, είχαν προκαλέσει σειρά αντιδράσεων από την κυβέρνηση.

«Σε νέα δεσμά»

Ωστόσο, χθες ο κ. Τζανακόπουλος επανήλθε δριμύτερος, στέλνοντας σκληρό μήνυμα με αποδέκτη τον κ. Στουρνάρα: «Το πρόβλημα μερικές φορές είναι το εξής: Οταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει μιλάει και πολιτικολογεί -ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά-, όταν πρέπει να μιλήσει φαίνεται ότι σιωπά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει ο κ. Σουρνάρας κάποια στιγμή να εξηγήσει με ποιον τρόπο σκοπεύει να το επιλύσει», είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι σήμερα, ο κ. Στουρνάρας δεν έχει κάνει ούτε μία δήλωση για τις πιέσεις που δέχεται το ελληνικό Χρηματιστήριο και για τα όσα ακούγονται για την οικονομία. Από το περιβάλλον του λέγεται πως ο κεντρικός τραπεζίτης εκ της θέσεώς του δεν μπορεί να σχολιάζει τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών, όποιες κι αν είναι αυτές.
Συνάντηση με πρέσβεις

Βέβαια, ο κ. Στουρνάρας δεν είχε κανένα πρόβλημα να συναντηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου με περισσότερους από 60 ξένους διπλωμάτες και ξένους επενδυτές και να πει πως είναι ενάντιος στη μη περικοπή των συντάξεων, συντασσόμενος πλήρως με τη γραμμή του ΔΝΤ. Τα ίδια είχε υποστηρίξει την προηγούμενη μέρα στην εφημερίδα «Καθημερινή». Το θέμα είχε αποκαλύψει η οικονομική ιστοσελίδα sofokleous in.gr στα τέλη Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με αυτήν:

«Επιχειρηματολογώντας ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η μη εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου περικοπής των συντάξεων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, καθώς θα αποτελέσει μήνυμα “αναστροφής των μεταρρυθμίσεων” και παρέκκλισης από τα συμπεφωνημένα. Πέραν των συντάξεων, ο διοικητής της ΤτΕ διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση και στο θέμα της “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια. Αν και η άποψή του περί προληπτικής πιστωτικής γραμμής έχει απορριφθεί μετά πολλών… επικρίσεων –και όχι “επαίνων”- την επανέφερε, επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφέστατα την κυβέρνηση για τις επιλογές της». Για την ιστορία, η τοποθέτηση αυτή είχε γίνει σε εκδήλωση με θέμα την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.
Αντιπαράθεση

Την ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στην κυβέρνηση βρήκε χθες ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «όταν η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουν ούτε οι τράπεζες πρόσβαση στις αγορές». Και συμπλήρωσε: «Εχω ασκήσει από την πρώτη στιγμή πολύ σκληρή κριτική για αυτήν τη μεγάλη αποτυχία, την οποία τη χρεώνεται πρωτίστως ο κ. Τσίπρας, αλλά -κατά την άποψή μου- και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι οποίοι έσπευσαν να πανηγυρίζουν σύσσωμοι για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος, παραγνωρίζοντας όμως την πραγματικότητα. Οτι το 3ο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον κεντρικό του σκοπό, που δεν ήταν άλλος από το να επιτρέψει στη χώρα να μπορεί να ξαναδανείζεται όπως όλες οι άλλες κανονικές χώρες».

Αμεση ήταν η απάντηση του Μαξίμου, η οποία ανέφερε τα εξής: «Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνοδοιπόροι του δεν βάζουν μυαλό. Για μία ακόμη φορά επενδύουν στα σενάρια καταστροφής για να στηρίξουν την πολιτική ή θεσμική τους ύπαρξη.

Διαψεύσθηκαν για τον “κόφτη” που δήθεν θα ενεργοποιούνταν, για τις αξιολογήσεις που δήθεν δεν θα έκλειναν, για τα μνημόνια που δήθεν δεν θα τελείωναν και για το χρέος, που δήθεν δεν θα ρυθμιζόταν. Τώρα που τους στερεύουν και τα κροκοδείλια δάκρυα για τις συντάξεις, αναγκάζεται να σορτάρει το πολιτικό κεφάλαιο που του απομένει στις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη. Το μόνο που πετυχαίνει είναι limit up ανευθυνότητας και μάλιστα πρωτόγνωρο για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Καμία απόκλιση από τη συμφωνία»

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε χθες με τον κ. Στουρνάρα και του ζήτησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα όσα είπε ενώπιον των πρεσβευτών και των οικονομικών παραγόντων. «Τους είπα ότι δεν πρέπει να αποκλίνουμε από τη συμφωνία γιατί θα αντιδράσουν αρνητικά οι αγορές», ήταν η απάντηση του κ. Στουρνάρα για το θέμα, επιβεβαιώνοντας έτσι την αρνητική θέση του για τη μη περικοπή των συντάξεων. Ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου.

Πηγή www.efsyn.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus