Διυλιστήριο: Ερμαφρόδιτο το φεστιβαλ Αθηνών με ντραγκ κουιν

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Ερμαφρόδιτο το φεστιβαλ Αθηνών με ντραγκ κουιν



Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος βάζει draq queens και μέλη ΛΟΑΤΚΙ να μάθουν στα παιδιά τα μυστικά της τέχνης τους (!) σε ένα «εκπαιδευτικό» πρόγραμμα...

Μια ερμαφρόδιτη φιγούρα με γυναικεία και ανδρικά χαρακτηριστικά -που είναι η φετινή οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου- και drag queens που θέλουν να μυήσουν τα παιδιά και τους γονείς τους στο πώς οι άνδρες μεταμορφώνονται σε γυναίκες, κάνοντας εξεζητημένη χρήση μακιγιάζ και έντονων ρούχων. Οχι, δεν πρόκειται για το πρόγραμμα του Athens Pride, της «γιορτής των gay», αλλά για τις δράσεις του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως τις ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι στο Ωδείο Αθηνών ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, κάνοντας αρκετούς να τα χάσουν με τις προκλητικές επιλογές του.

Ο ιστορικός θεσμός, από τον οποίο κατά το παρελθόν έχουν περάσει σπουδαία ονόματα του θεάτρου, όπως η Κατίνα Παξινού, ο Κάρολος Κουν αλλά και ο Αλέξης Μινωτής, φέτος θα είναι αφιερωμένος στη διαφορετικότητα, «σε αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “το δικαίωμα στο αυτονόητο”, το δικαίωμα δηλαδή να είσαι αυτό που είσαι και αυτό που θέλεις να είσαι.

Mε αυτό το αίτημα συνδέεται και η νέα μας οπτική ταυτότητα, που εικονίζει μια φιγούρα ερμαφρόδιτου, ανοιχτή σε πολλαπλές ερμηνείες» επισήμανε ο κ. Θεοδωρόπουλος, προσθέτοντας ότι το ζήτημα της διαφορετικότητας θα αναπτύσσεται σχεδόν σε όλες τις πτυχές του προγράμματος, προσεγγίζοντας μειοψηφίες αλλά και περιθωριακές ομάδες!



Γι' αυτό και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, περίπου δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του -άραγε, πιστεύει πως με αυτές τις επιλογές του θα παραμείνει στο τιμόνι της διοργάνωσης;-, αποφάσισε να βάλει drag queens να συστηθούν στα παιδιά και να μιλήσουν για τα μυστικά της τέχνης τους (δηλαδή πώς να μεταμορφώνονται από άνδρες σε γυναίκες), στο πλαίσιο ενός προγράμματος το οποίο βαφτίζεται και ως εκπαιδευτικό! Αυτό είναι το Drag Queen Story Hour - Αthens Chapter, το οποίο ξεκίνησε στο Σαν Φρανσίσκο και θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας του Βερολίνου, κατά την ωριαία διάρκεια του οποίου τα παιδιά θα «γιορτάσουν» τη διαφορετικότητα παρέα με τους καλλιτέχνες!

Να θυμίσουμε δε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο καλλιτεχνικός θεσμός δείχνει την έμπρακτη στήριξή του στο διαφορετικό, αφού το 2017 είχε επιλέξει να αγκαλιάσει και να προσεγγίσει το νεανικό κοινό, όχι με κάποιον άλλον ευφάνταστο ή διαδραστικό τρόπο, αλλά συμπράττοντας με την queer πλατφόρμα Sound Acts, ενώ πέρυσι το φεστιβάλ είχε συμμετάσχει στο Athens Pride με μια παράστασή του.


https://diulistirio.blogspot.com
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus