Διυλιστήριο: Ερχεται η επιδότηση ενοικίου - στεγαστικού

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Ερχεται η επιδότηση ενοικίου - στεγαστικού



Το τελικό σχέδιο της υπουργικής απόφασης. Οι δικαιούχοι, τα ποσά και ποια τα δικαιολογητικά που πρέπει να μαζέψουν

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Σαν δύο ξεχωριστές παροχές, χωρίς να συνδέεται η μία με την άλλη, θα δοθούν η επιδότηση ενοικίου και η επιδότηση στεγαστικού δανείου.

Στην πρώτη περίπτωση η επιδότηση ενοικίου θα κυμαίνεται από 70 ως 210 ευρώ τον μήνα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση στέγασης θα κυμαίνεται από 50 ως 70 ευρώ.

Η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για τη χορήγηση της συγκεκριμένης ενίσχυσης και οι λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν με υπουργική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει από τώρα να αρχίσουν να συλλέγουν τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης:

•ενεργό και ανανεωμένο μισθωτήριο συμβόλαιο της κατοικίας που ενοικιάζουν,
•εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης,
•αποδεικτικό τραπεζικών καταθέσεων ή και στεγαστικού δανείου,
•σε περίπτωση ιδιόκτητης ακίνητης περιουσίας θα χρειαστεί η αποτίμηση της αντικειμενικής της αξίας,
•τραπεζικός λογαριασμός με IBAN που να συνδέεται με τον ΑΦΜ του δικαιούχου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό σχέδιο για τη διπλή ενίσχυση προβλέπει τα εξής:

1 Για τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου: Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επόμενο μέλος.

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
•Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 7.000 ευρώ.
•Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη: 17.500 ευρώ.
•Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 21.000 ευρώ.
•Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 21.000 ευρώ.
•Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 21.000 ευρώ.
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ. Το ύψος των καταθέσεων, η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων ορίζεται έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με προσαύξηση 3.500 για κάθε επόμενο μέλος και ως τα 21.000 ευρώ.
Η καταβολή του επιδόματος ενοικίου θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2019, ενώ το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 400.000.000 ευρώ και αφορά περίπου 300.000 νοικοκυριά.

2 Για την επιδότηση του στεγαστικού δανείου: Το εισοδηματικό κριτήριο αναμένεται να κυμανθεί στα 8.000 ευρώ για τους οικονομικά ασθενέστερους, ως και 10.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό ως τα 30.000 ευρώ για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά. Το Δημόσιο αναμένεται να καταβάλει το
ένα τρίτο της μηνιαίας δόσης του δανείου, το οποίο πρέπει να είναι συνδεδεμένο μόνο με την πρώτη κατοικία.

Παίρνουν σειρά η ρύθμιση οφειλών και η προστασία πρώτης κατοικίας

Το ένθερμο επενδυτικό ενδιαφέρον για το πρώτο (πενταετές) ομόλογο μετά την έξοδο από τα προγράμματα ωθεί τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους στην υλοποίηση ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος για την άντληση 7 δισ. στο α΄ τετράμηνο από τις αγορές. Στα σκαριά βρίσκεται και νέα έκδοση, πιθανότατα 7ετούς ομολόγου, στις αρχές Μαρτίου, και ενώ θα έχει προηγηθεί από τον οίκο Moody's η αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Το επόμενο διάστημα, με όχημα μια δέσμη παρεμβάσεων στην «κοινωνική» οικονομία, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταστρέψει το βαρύ πολιτικό κλίμα.
Μετά τη μισθολογική αύξηση, ακολουθούν το επίδομα στέγασης και η ρύθμιση των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα απευθύνεται σε όλους τους μη μισθωτούς και το πλήθος των δόσεων θα προσδιορίζεται με βάση το ύψος της οφειλής. Αναλυτικότερα, για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι έως 36, ενώ για οφειλές πάνω από 3.000 ευρώ θα φθάνουν τις 120.

Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και γενναίο «κούρεμα» μέσω επανυπολογισμού της βασικής οφειλής, ενώ θα μπορούν να ενταχθούν και χρέη του 2017, χωρίς όμως επανυπολογισμό.
Απομένει η ολοκλήρωση των ρυθμίσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ εντατικά σχεδιάζονται και τα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των πληρωμών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες από το υπουργείο Οικονομικών.

Γ. Χατζηδημητρίου


https://diulistirio.blogspot.com
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus