Διυλιστήριο: Οι Γερμανοί δυνάστες συνεχίζουν τις τιμωρίες! Εβαλαν βέτο για να μην πάρουμε τη δόση

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Οι Γερμανοί δυνάστες συνεχίζουν τις τιμωρίες! Εβαλαν βέτο για να μην πάρουμε τη δόση



Oχι στην εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, καθώς παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες. Πρωτοστάτησαν και πάλι οι Γερμανοί δυνάστες

Από τον
Γιώργο Χατζηδημητρίου

Πάγωμα» της εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και των συνοδευτικών μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους αποφάσισε, όπως αναμενόταν, χθες το βράδυ το Eurogroup (έπειτα από βέτο των Γερμανών). Ανυπέρβλητο στην παρούσα φάση εμπόδιο αποδείχθηκε το ζήτημα των νέων ρυθμίσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς οι δανειστές επιμένουν με κάθε τρόπο στη θέση ότι το νέο πλαίσιο δεν θα πρέπει να θίγει τους ισολογισμούς των τραπεζών, αξιώνοντας, μεταξύ άλλων, να μην περιληφθούν στην περίμετρο προστασίας τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά/επαγγελματικά δάνεια.

Οπως όλα δείχνουν, οι σχετικές αποφάσεις μετατίθενται για το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι, όπου θα επανεξεταστεί και πάλι η πρόοδος της χώρας στα 16 θέματα που εκκρεμούν από τη δεύτερη αξιολόγηση. Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση εξετάζεται η δυνατότητα μονομερούς νομοθέτησης, όπως συνέβη και με τις μισθολογικές αυξήσεις, των οποίων το ύψος ξένισε την πλευρά των δανειστών.

Τροπολογία

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προϊδέαζαν τις προηγούμενες ώρες ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας να καταθέσει τις επίμαχες διατάξεις. «Μετά την Καθαρά Δευτέρα θα έλθει η τροπολογία» δήλωναν, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «το κρίσιμο θέμα είναι τα επιχειρηματικά δάνεια».

Είναι πρόδηλο ότι στους κυβερνητικούς κόλπους αντιμετωπίζουν με σχετική αυτάρκεια την αρνητική χθεσινή εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές «έδειξαν ότι δεν επηρεάζονται από μια μικρή καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης». Παρέπεμπαν, μάλιστα, στη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος, προσερχόμενος στη σύνοδο, σχολίασε: «Είναι εξαιρετικό νέο η έκδοση δεκαετούς ομολόγου», τονίζοντας ότι «υπάρχει θετικό κλίμα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα».

Στο ίδιο κλίμα «πολιτικής ανοχής» προς την Ελλάδα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο να ληφθεί χθες η απόφαση κάνοντας λόγο για πρόοδο αλλά και για δουλειά που πρέπει να γίνει, ειδικά στον νέο νόμο Κατσέλη. Οπως παρατήρησε, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα κυρίως σχετικά με τον νόμο Κατσέλη, όμως έχει γίνει ισχυρή πρόοδος γενικότερα, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική να ληφθεί η απόφαση στο Euro Working Group στα τέλη Απριλίου.

Το δεύτερο αγκάθι είναι ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι περιλαμβάνεται μεταξύ των φακέλων που δεν έχουν κλείσει οριστικά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το θέμα είναι διαχειρίσιμο ώστε να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία.


https://diulistirio.blogspot.com/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus