Διυλιστήριο: Θύελλα αντιδράσεων για την κατάργηση της Νομικής στην Πάτρα

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Θύελλα αντιδράσεων για την κατάργηση της Νομικής στην Πάτρα



Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την ανάκληση της σύστασης επιτροπής για τα προγράμματα σπουδών της τέταρτης Νομικής στην Πάτρα.

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της νέας κυβέρνησης της ΝΔ και της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να καταργήσει την ίδρυση της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών με το επιχείρημα ότι υπάρχουν πολλοί άνεργοι δικηγόροι. Σήμερα η κ. Κεραμέως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο γραφείο της στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία των υφυπουργών, Σοφίας Ζαχαράκη και Βασίλη Διγαλάκη, ανακοίνωσε την ανάκληση της σύστασης επιτροπής για τα προγράμματα σπουδών της τέταρτης Νομικής στην Πάτρα. «Είναι προεκλογική μας δέσμευση να μην προχωρήσει η τέταρτη Νομική. Έτσι, ανακαλείται σήμερα η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής που θα συζητήσει την ίδρυσή της. Δεν είναι θέμα Πάτρας. Είναι θέμα τεταρτης Νομικής. Η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική», υπογράμμισε. Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ΝΔ δυσαρεστήθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα και την τιμωρεί. Από την πλευρά της η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου εκτιμά ότι η «η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική άρα ούτε και η Πάτρα» και πως "το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν θα ενδυναμωθεί με τη δημιουργία επιπλέον σχολών χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και τις απαραίτητες υποδομές". Για πρωτόγνωρη απόφαση με έωλο σκεπτικό κάνει λόγο στο thebest.gr η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Αλέξης Τσίπρας: H NΔ τιμωρεί την Αχαΐα γιατί δυσαρεστήθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο πρώην Πρωυπουργός και Πρόεδορς του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του νωρίτερα στο facebook αναφέρει ότι η ΝΔ δυσαρεστήθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα και την τιμωρεί. "Ήξερα ότι δυσαρεστήθηκε η ΝΔ με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο Νομό, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη πανεπιστημιακή εκπαίδευση της πατρίδας μας. Η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά Δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η ΝΔ τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά. Δήθεν για να μη φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Βαθιά υποκρισία.

Σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου για την κατάργηση ίδρυσης της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "η έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ άρχισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Παντού". Σε άλλο σημείο τονίζουν: "Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί αυτή η σπουδή από την κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί προφανώς είναι πτυχή της γνωστής φιλοσοφίας περί ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΝΔ ξιφουλκούσε έντονα, όταν ήταν αντιπολίτευση, υπερασπιζόμενη τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και μια (ακόμα) Νομική Σχολή. Δηλαδή μια ακόμα ιδιωτική Νομική Σχολή κατά την ΝΔ είναι ανάγκη, μια ακόμα δημόσια Νομική Σχολή είναι λαϊκισμός!".

Aναλυτικά η δήλωση:

"Η δήλωση της νυν Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως, μετά τη συνάντηση μίας ώρας που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο της στο υπουργείο Παιδείας, για κατάργηση του νόμου ίδρυσης της Νομικής σχολής Πατρών επαναλαμβάνει τα παροξυσμικά επιχειρήματα που ακούγονταν πριν την ψήφισή του από την ΝΔ, ότι δήθεν θα αυξηθεί ο δικηγορικός πληθωρισμός. Το επιχείρημα αυτό είναι πλήρως έωλο και ελέγχεται για την ειλικρίνειά του, αφού η ίδρυση της νέας σχολής δεν επιφέρει αύξηση των εισακτέων φοιτητών.Ταυτόχρονα, αγνοεί το γεγονός ότι στις μέρες μας η νομική επιστήμη δεν συνδέεται αποκλειστικά, όπως πιο παλιά, με την δικηγορία αλλά με μια πλειάδα δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των νομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημών. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας την ευρύτερη κοινωνική και επιστημονική ανταποδοτικότητα που θα έχει ο νέος σχεδιασμός και η οποία δεν είναι άλλη από την ώθηση μιας γενικότερης αναπτυξιακής πορείας για όλη τη Δυτική Ελλάδα, που θα αποκτήσει ένα ακόμα διεθνές ακαδημαϊκό σημείο αναφοράς. Η επαφή του νομικού σώματος με την επιστημονική κοινότητα οφείλει να είναι ολιστική και καθολική στην χώρα μας. Η διάχυση των πηγών της γνώσης και της εκπαίδευσης, επιλύει ανισότητες, αποκαθιστά αδικίες και συμπεριφέρεται με κατανόηση στα ειδικά αναπτυξιακά ζητήματα κάθε περιοχής.

Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί αυτή η σπουδή από την κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί προφανώς είναι πτυχή της γνωστής φιλοσοφίας περί ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΝΔ ξιφουλκούσε έντονα, όταν ήταν αντιπολίτευση, υπερασπιζόμενη τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και μια (ακόμα) Νομική Σχολή. Δηλαδή μια ακόμα ιδιωτική Νομική Σχολή κατά την ΝΔ είναι ανάγκη, μια ακόμα δημόσια Νομική Σχολή είναι λαϊκισμός!

Η έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ άρχισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Παντού. Γι αυτό δεν έχει ούτε λεπτό περίοδο χάριτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαχητικά και προγραμματικά θα υπερασπισθεί την πραγματική κανονικότητα, που χαρακτηρίζεται από την κοινωνική δικαιοσύνη μαζί με τον ορθολογισμό".

Σία Αναγνωστοπούλου

Κώστας Β. Μάρκου
Βουλευτές Αχαΐας

Από Γιάννη Μοίρα και Μέσα Κονωνικής Δικτύωσης

ΚΕΡΑΜΙΔΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Επικεντρώνοντας σε Βορίδη-Γεωργιάδη, μας είχαν ξεφύγει τα υπόλοιπα πολιτικά αστέρια τα οποία εισήγαγε ο Σαμαράς στον γαλαξία στελεχών της ΝΔ.

Νίκη Κεραμέως λοιπόν...

Πριν συμπληρώσει μία βδομάδα ως Υπουργός Παιδείας, τι προθέσεις έχει ήδη εκδηλώσει τις οποίες σχεδιάζει να κάνει άμεσα πράξη;

- Να καταργήσει το Πανεπιστημιακό Άσυλο. Δεν μιλάει για εφαρμογή και τήρηση του νόμου και της νομιμότητας και αντιμετώπιση της παρανομίας εντός του υφιστάμενου πλαισίου του Πανεπιστημιακού Ασύλου, αλλά για κατάργησή του. Αν μιλάμε για το πρώτο και όχι για το δεύτερο, ας το διευκρινίσει, διότι προς το παρόν μιλάει καθαρά για το δεύτερο.

- Να καταργήσει τη Νομική Πατρών και την ανωτατικοποίηση των ΤΕΙ. Δικαιολογία για το πρώτο; Το πλεόνασμα δικηγόρων στην αγορά εργασίας. Όμως σπουδές στην Νομική, δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι γίνεσαι δικηγόρος στα δικαστήρια. Η νομική γνώση είναι απαραίτητη σε πολλές άλλες επιστήμες και πολλά άλλα επαγγέλματα. Όσο για το δεύτερο, πρόκειται για την πεποίθηση του δόγματος για τον "ψυκτικό στο Περιστέρι" που πρέπει, σύμφωνα με το πολιτικό στρατόπεδο στο οποίο ανήκει η Κεραμέως, να εφαρμόζεται και σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με φοιτητές και επιστήμονες δύο -κατ' ελάχιστον- διαφορετικών ταχυτήτων.

- Να ταξικοποιήσει κάθετα και σε βάθος τα δημόσια σχολεία μέσω της λεγόμενης αυτοτέλειας, συμπεριλαμβανόμενης και της οικονομικής. Αν συνδέσει αυτή η κυβέρνηση -όπως έχει πει προεκλογικά- τα κόστη λειτουργίας του δημόσιου σχολείου της γειτονιάς με το Δήμο (ήδη γίνεται με τις σχολικές επιτροπές) και τον Δήμο με την είσπραξη φόρων ακινήτων όπως ο ΕΝΦΙΑ, τότε θα δούμε να προκαλείται ένα τεράστιο χάσμα απόστασης ανάμεσα στο πλούσιο δημόσιο σχολείο της πλούσιας Εκάλης και στο φτωχό δημόσιο σχολείο του φτωχού Περάματος. Αυτό θα το δει κανείς να ισχύει για δεκαετίες και να εφαρμόζεται για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

- Να αποδομήσει την ξεχωριστή αξία και την ξεχωριστή οντότητα του Προτύπου Δημόσιου Σχολείου με το κόλπο της δήθεν διάχυσης του θεσμού ανά νομό και περιφέρεια. Τα Πρότυπα Δημόσια ήταν ένα θέμα στο οποίο είχε δουλέψει εντατικά σε επίπεδο πολιτικής προπαγάνδας η Κεραμέως εδώ και αρκετό διάστημα. Διαστρεβλώνοντας κατάφωρα και συστηματικά το περιεχόμενο του τελευταίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, αξιοποιώντας την προθυμία κύκλων μέσα από συλλόγους γονέων και αποφοίτων να ενταχθούν ενεργά στο γαλάζιο προεκλογικό παιχνίδι, εκμεταλλευόμενη τη δυσανεξία του Γαβρόγλου στον απευθείας διάλογο και την απευθείας διαβούλευση, η Κεραμέως εμφανίστηκε ως προστάτιδα αγία των Προτύπων Δημοσίων και μύησε στον ρόλο αυτόν και τον Μητσοτάκη. Το κακό σενάριο; Έχουν υιοθετήσει το επικίνδυνο δόγμα περί των "προικισμένων", "ξεχωριστών", "αρίστων" παιδιών των Προτύπων Δημοσίων. Το ακόμη χειρότερο σενάριο; Δεδομένου ότι τα Πρότυπα Δημόσια αποτελούν την πειστική και αποτελεσματική απάντηση του δημοσίου συστήματος εκπαίδευσης απέναντι στο ιδιωτικό, αποστερώντας εν δυνάμει "πελατάκια" από τα ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια, μένει να δούμε αν η Κεραμέως πάρει ένα θεσμό ο οποίος επιβάλλεται να ενισχυθεί και να διαδοθεί αλλά λελογισμένα και σχεδιασμένα και τον κάνει κάτι σαν πασατέμπο για το σινεμά και για την κερκίδα, απαξιώνοντας τον.

- Να επαναφέρει τον κατηχητικό χαρακτήρα διδασκαλίας των Θρησκευτικών, μαζί με τις γνωστές σε όλους εμάς τους παλιότερους εξομολογήσεις στα σχολεία. Το κάλεσμα της υπουργού όχι μόνο στους Ιεράρχες, αλλά και στους ..."ιεροδιδασκάλους" (!) να έρθουν κοντά στο υπουργείο και στα σχολεία, αποτελεί ένα μακροβούτι στο βαθύτερο και πιο σκοτεινό συντηρητικό παρελθόν και σίγουρα μία πρώτη εξαργύρωση του γραμματίου της ανοιχτής και κραυγαλέας πολιτικής στήριξης που έχουν προσφέρει στη ΝΔ οργανωμένα συστήματα της ακραία συντηρητικής πλευράς του ορθόδοξου ελληνικού κλήρου.

Μένει να δούμε τι θαυμαστά και θαυμάσια μας επιφυλάσσει για τις επόμενες ημέρες η Κεραμέως σε δύο ευαίσθητους τομείς: στην Προσχολική Εκπαίδευση, όπου κάλεσε ως πρώτο της συνομιλητή τον ... Πατούλη και στην Ειδική Αγωγή όπου καρτέλ ιδιωτών και πολιτικών ημέτερων έχουν ήδη στρώσει τραπέζι γι' αυτό το φιλέτο κερδοφορίας σε βάρος της ελληνικής οικογένειας.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus