Διυλιστήριο: Στην ΑΟΖ της Κύπρου εισέβαλε ο τουρκικός Αττίλας

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Στην ΑΟΖ της Κύπρου εισέβαλε ο τουρκικός Αττίλας



Σεβαστέ κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, 

Χωρίς αμφιβολία, είστε ένα από τα ικανότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σας έδωσε το πιο σημαντικό υπουργείο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία. 
  • Εμείς από το εξωτερικό υποστηρίζουμε ΠΑΝΤΑ την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, διότι μας ενδιαφέρουν η Ελλάδα και η Κύπρος, όχι τα ελληνικά και κυπριακά κόμματα. 
Δεν έχετε ασχοληθεί με θέματα εξωτερικής πολιτικής και έτσι η πρώτη σας δήλωση δημιούργησε αντιδράσεις. 
  • Μπορεί εσείς, οι συνεργάτες σας και ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίαςνα μην συμφωνείτε, αλλά κατέφυγα σε γνώστες της Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), και με διαβεβαίωσαν ότι έχω δίκιο. 
Η Τουρκία δεν παραβίασε την αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά την ΑΟΖ της. Αυτό λένε και ξένοι διπλωμάτες. 

Όπως μου εξήγησαν οι ειδικοί, η ΑΟΖ ενός κράτους έχει ένα πλάτος μέχρι 200 ναυτικά μίλια αλλά τα πρώτα 12 ναυτικά μίλια ανήκουν στην αιγιαλίτιδα ζώνη του κράτους όπου ασκεί πλήρη κυριαρχία. 

Έτσι η ΑΟΖ ενός κράτους είναι μετά τα 12 ν.μ. όπου ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα. Οι παράνομες πράξεις της Τουρκίας γίνονται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και όχι εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης (χωρικά ύδατα), επιμένουν οι πηγές μας, αλλά σίγουρα σεβόμαστε την ανακοίνωση σας, όπως και αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μπορεί να ξέρετε περισσότερα από εμάς… 

Ο επόμενος χάρτης δείχνει, βάσει της UNCLOS, τις θαλάσσιες ζώνες:


  • Με την ευκαιρία, με ικανοποίηση άκουσαν οι ακτιβιστές της Ομογένειας τη νέα καταδικαστική δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που σχολίαζε τις παράνομες πράξεις της κατοχικής δύναμης. 
Αναφέρει: 

-«Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή». 


“Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας”, αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus