Διυλιστήριο: Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας με αφορμή τη Συρία

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας με αφορμή τη Συρία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, έχει ξεκινήσει μια έντονη εκστρατεία άσκησης πιέσεων, προκειμένου να πείσει τους λεγόμενους σκεπτικιστές στην αμερικανική Γερουσία, να υποστηρίξουν το σχέδιο του για στρατιωτικά πλήγματα κατά της Συρίας, έπειτα και από το «όχι» του βρετανικού Κοινοβουλίου. Την ίδια στιγμή Κίνα και Ρωσία εκφράζουν τη δυσπιστία τους για τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.
Οι κινήσεις των ΗΠΑ σχετικά με το ζήτημα της Συρίας έχουν φέρει σε αντιπαράθεση την κυβέρνηση Ομπάμα με τους Ρώσους αξιωματούχους. 
Μάλιστα, την Δευτέρα Ρώσοι βουλευτές ενημέρωσαν τον πρόεδρο Πούτιν ότι θα ζητήσουν από το Κονγκρέσο των ΗΠΑ να μην εγκρίνει τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Παράλληλα το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζαφάρι, απηύθυνε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη να αποτρέψουν οποιαδήποτε επίθεση.
Ο ίδιος ο Άσαντ έκανε λόγο για γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή σε περίπτωση δυτικού χτυπήματος στη Συρία. «Η Μέση Ανατολή είναι μια 'πυριτιδαποθήκη', και η φωτιά πλησιάζει. Δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για τη συριακή απάντηση, αλλά και για το τι μπορεί να συμβεί μετά το πρώτο χτύπημα. Αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Όλος ο κόσμος θα χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, από τη στιγμή που εκραγεί η πυριτιδαποθήκη. Το χάος και ο εξτρεμισμός θα εξαπλωθεί. Υπάρχει ο κίνδυνος ενός περιφερειακού πολέμου».
Αίσθηση προκάλεσαν ακόμα τα όσα μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, καθώς ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο που βρισκόταν εδώ και πολλούς μήνες στη θάλασσα του Ομάν πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση τη Συρία. Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Nimitz αναμενόταν να επιστρέψει στη βάση του στο Έβερετ, στην πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όταν έλαβε εντολή να παραμείνει στην περιοχή. Παρ' όλα αυτά δεν του έχει ανατεθεί κάποια συγκεκριμένη αποστολή, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο μιλώντας στο ABC News για μια «συνετή τοποθέτηση».
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στην ανατολική Μεσόγειο ένα αμφίβιο σκάφος, ικανό να μεταφέρει ελικόπτερα και μερικές εκατοντάδες Πεζοναύτες, το οποίο προστέθηκε στα πέντε αντιτορπιλικά —τα USS Stout, Mahan, Ramage, Barry και Gravely— που είχαν ήδη μετακινηθεί στην περιοχή ενόψει ενός πιθανού χτυπήματος εναντίον της Συρίας, όπως είχε δηλώσει την Κυριακή ένας αμερικανός αξιωματούχος.
Αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το αεροπλανοφόρο βρίσκεται στην περιοχή, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις. «Κρατάμε όλες τις πιθανότητες ανοικτές, διατηρώντας επιπλέον πλοία στην περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Άντερς Φο Ράσμουσεν, υποστήριξε τη Δευτέρα ότι «προσωπικά έχει πειστεί» ότι το συριακό καθεστώς είναι αυτό που ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα η οποία στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού.
Ο Ράσμουσεν είπε ότι είδε «αποδεικτικά στοιχεία» γι' αυτό και ζήτησε μια «σκληρή απάντηση προς τη Συρία»
Από τη πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την αμφιβολία του για τα όσα λένε οι ΗΠΑ. «Αυτά που μας έδειξαν στο παρελθόν και πιο πρόσφατα οι Αμερικανοί εταίροι μας, όπως και οι Βρετανοί και οι Γάλλοι, δεν μας πείθουν καθόλου», είχε εξάλλου υπογραμμίσει για να καταλήξει: «Και όταν ζητούμε περισσότερες λεπτομέρειες, λένε ότι όλα είναι απόρρητα και ότι δεν μπορούν να τα δείξουν».
Μάλιστα, ο Λαβρόφ είπε ότι πιθανά αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στην Συρία μπορεί να «αναβάλουν για πολύ καιρό, ακόμη και για πάντα» την διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης, της λεγόμενης «Γενεύη 2», για τη Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ έλαβαν και ανέλυσαν δείγματα που αποδεικνύουν την χρήση αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στην Δαμασκό, για την οποία επέρριψε για άλλη μια φορά την ευθύνη στις συριακές αρχές.
Την ίδια ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει πως ο ΟΗΕ μπορεί ακόμη να επεξεργαστεί μια κοινή πολιτική για την Συρία παρά την ρωσική και την κινεζική επιμονή.
Η Κίνα εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για το ενδεχόμενο ανάληψης μονομερούς στρατιωτικής δράσης στη Συρία μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι θα προσφύγει στο Κογκρέσο ζητώντας έγκριση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρουσίασαν στην Κίνα τα στοιχεία τους για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και το Πεκίνο θεωρεί ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να προκαταλάβει τα αποτελέσματα της έρευνας των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι «διεξάγουν αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση».
Πάντως όπως όλα δείχνουν η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ γύρω από το συριακό ζήτημα δείχνει να έχει ενταθεί και όλος ο κόσμος αναμένει τις εξελίξεις, τη στιγμή που στη Βρετανία το 71% των πολιτών δήλωσε κατά της επέμβασης στη Συρία.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus