Διυλιστήριο: Economist: Εκλογές τον Μάιο με νικητή τον Τσίπρα

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Economist: Εκλογές τον Μάιο με νικητή τον Τσίπρα

Σε μυστική συμφωνία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στο 2014 κατέληξαν στην τελευταία τους συνάντηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα τη Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία. Εν τω μεταξύ, ο Economist προβλέπει επίσης εκλογές, τον Μάιο του ίδιου έτους, με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως δεν θα καταφέρει να κυβερνήσει λόγω αδυναμίας επίτευξης πολιτικών συμμαχιών.
Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», τα βασικότερα σενάρια είναι οι εκλογές να γίνουν είτε το Μάιο του 2014, είτε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι παρά τις εισηγήσεις συνεργατών του Α. Σαμαρά για εκλογές το φετινό Φθινόπωρο, ο πρωθυπουργός φέρεται να τις έχει απορρίψει οριστικά, εκτός και αν υπάρξει κάποιο «ατύχημα». Ωστόσο, η συζήτηση για πρόωρες εκλογές, έχει ανοίξει για τα καλά, καθώς ολοκληρώνεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας και σε περίπτωση νέου πακέτου βοήθειας, θα υπάρξουν νέοι όροι και νέα μέτρα, το βάρος των οποίων δεν μπορεί να σηκώσει η παρούσα κυβέρνηση.

Η συμφωνία Σαμαρά βασίζεται σε μια σειρά από σταθερές και μεταβλητές. Σταθερές είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2014, σημειώνεται στο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

Στις μεταβλητές λογίζεται το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά και η διαπραγμάτευση για νέο δάνειο, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιο «ατύχημα» ή κάποια κοινωνική «έκρηξη», που θα προκαλέσει προσφυγή στις κάλπες σε χρόνο, που ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ επιθυμούν.


Economist: Νικητής ο Τσίπρας-Δεν θα καταφέρει να κυβερνήσει


Τη διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα το 2014 -πιθανότατα το Μάιο, μαζί με τη διεξαγωγή ευρωεκλογών- προβλέπουν αναλυτές του «Economist», αλλά και επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, η ΝΔ είναι το πιθανότερο κόμμα που θα αποτελέσει τον πυρήνα για τη νέα κυβέρνηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργασθεί με άλλα κόμματα.

Στο δημοσίευμά του ο «Economist» αναφέρει επίσης ότι στην Ελλάδα οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Μάλιστα, αν και βλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η ακολουθούμενη πολιτική έχει προκαλέσει βαθύτερη ύφεση, με άνοδο της ανεργίας, αύξηση των χρεοκοπιών, αύξηση του αριθμού των αστέγων.

Το ελληνικό ΑΕΠ έχει βρεθεί 25% χαμηλότερα από το γ' τρίμηνο του 2007, ενώ η οικονομία αναμένεται να σημειώσει ύφεση 4,5% το 2013, ποσοστό αναθεωρημένο από το αρχικό 5,5% και να ανακάμψει το 2014 με 1%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 2%.
Ωστόσο σημειώνεται πως χρειάζεται προσοχή αφού μια άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ παραμένουν βασικοί παράγοντες ρίσκου για το μέλλον.

Πηγή: http://tvxs.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus