Διυλιστήριο: Δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες και εντολή για νέα μέτρα στην Ελλάδα

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες και εντολή για νέα μέτρα στην Ελλάδα


-Απομακρύνεται η εκταμίευση της δόσης του Οκτωβρίου. -Απολύσεις και αποκρατικοποιήσεις τα μεγάλα «αγκάθια».
Μάχη με το χρόνο για να μην αναγκαστεί να καταφύγει σε αθέτηση πληρωμών ύψους ενός δισ. ευρώ δίνει η κυβέρνηση.
Το οικονομικό επιτελείο είναι σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» αναφορικά με τα προαπαιτούμενα.
Στις Βρυξέλλες υπάρχει δυσαρέσκεια για την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση της τρόικας και το πάγωμα ουσιαστικά του ελέγχου χωρίς συμφωνία για τα προαπαιτούμενα. Πηγές της Επιτροπής δηλώνουν απογοήτευση γιατί πρώτον πάλι ο έλεγχος διακόπηκε άνευ αποτελέσματος και δεύτερον τα τέσσερα προαπαιτούμενα είναι και τα τέσσερα «off track».
Κατά συνέπεια απομακρύνεται, εκτός θεαματικού απροόπτου, η δόση του ενός δισ. για το Εurogroup του Οκτωβρίου.
Πηγές της Κομισιόν επισημαίνουν πως για να αλλάξει θεαματικά το κλίμα πρέπει να πει η κυβέρνηση πως κλείνει ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και να δώσει τα 12.500 ονόματα υπαλλήλων προς απόλυση.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να τα βρει με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, να ανοίξει το δικηγορικό επάγγελμα και να μαζέψει τα χρέη των δήμων σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ.
Είναι επομένως ξεκάθαρο ότι ακόμα και για το 2014, πόσο μάλλον για το 2015 και 2016 θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Ο προϋπολογισμός του 2014 πρέπει να βελτιώνει τη θέση του δημοσίου κατά μια ολόκληρη μονάδα του ΑΕΠ σε πρωτογενές επίπεδο.
Αυτό ισοδυναμεί με μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων με απόδοση περίπου 3 δισ. Υπάρχει όμως και η τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων 1,5 δισ. και η κακή πορεία των εσόδων. Η τρόικα θεωρεί συνεπώς «συνετό» να περιγράφονται μέτρα τουλάχιστον 4 δισ. στον προϋπολογισμό του 2014 σε σχέση με αυτόν του 2013.
Και ακόμα δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για το 2015 και 2016.
Αυτό που η τρόικα διαμηνύει στην κυβέρνηση είναι «αντί να αρνείστε τη συζήτηση περί μέτρων, στρέψτε τις δυνάμεις της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης στο να βρουν κοινωνικά δίκαια μέτρα, όπως για παράδειγμα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή, το ασφαλιστικό κλπ».
Πηγή
http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus