Διυλιστήριο: Η Εφορία βάζει «χέρι» σε μισθούς και συντάξεις

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Η Εφορία βάζει «χέρι» σε μισθούς και συντάξεις

Έντονη ανησυχία σε χιλιάδες πολίτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, προκαλούν οι οδηγίες που έχουν λάβει οι Εφορίες να προχωρούν σε κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις και λογαριασμούς μισθοδοσίας.
Η «δεξαμενή» των οφειλών υπερβαίνει τα 60 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος απ' αυτά τα χρέη θεωρούνται ανείσπρακτα. Την ίδια ώρα, ο όγκος των οφειλών αυξάνεται συνέχεια, καθώς οι περισσότεροι πολίτες αφήνουν τα χρέη του 2013 να γίνουν ληξιπρόθεσμα και πληρώνουν – όσο και όσοι μπορούν να πληρώσουν- τα χρέη από προηγούμενα χρόνια.
Τα δικαστικά τμήματα πιέζουν ασφυκτικά τους οφειλέτες να πληρώσουν ακόμα και με μικρά ποσά έναντι του συνολικού χρέους τους, ώστε να αποφύγουν τον «εφιάλτη» της κατάσχεσης.
Έτσι, η Εφορία μπορεί να εισπράττει μέρος των οφειλών από τους τρεχούμενους λογαριασμούς, τους λογαριασμούς μισθοδοσίας και τις προθεσμιακές καταθέσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει κατασχεθεί ακόμη και το επίδομα ανεργίας.
Το ύψος της κατάθεσης στην οποία μπορεί να γίνει η κατάσχεση, αρχίζει από λίγα ευρώ. Δηλαδή, μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν λίγα ευρώ στην τράπεζα για μία ώρα ανάγκης, κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα τους
Παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη
Τα περιστατικά αυθαίρετων και παράνομων κατασχέσεων προκάλεσαν την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη,
Όπως τονίζει, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει, κάθε φορά που δίνεται εντολή κατάσχεσης, να εφιστά την προσοχή περί ακατάσχετου στους λογαριασμούς μισθοδοσίας και σύνταξης.
Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει τα αυτονόητα: Οι αρμόδιες υπηρεσίες, πριν δώσουν εντολή για κατάσχεση, θα πρέπει να έχουν εξετάσει προηγουμένως την οικονομική κατάσταση του πολίτη, ιδίως αν αυτός δεν έχει άλλες πηγές εισοδήματος.
Η ανεξάρτητη αρχή προτείνει να τηρείται το όριο του ακατάσχετου των 1.000 ευρώ και σε κάθε άλλο λογαριασμό, όταν τα ποσά αυτά αποτελούν αποδεδειγμένα το μοναδικό εισόδημα του πολίτη.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 4 του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων, ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει διακριτική ευχέρεια όσον αφορά το μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης που θα επιλέξει, αλλά και το χρηματικό ποσό που θα κατασχέσει.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά κατάσχεσης, ακόμα σε πολίτες που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας.


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus