Διυλιστήριο: Τρία σκληρά «όχι» από Μπαρόζο

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Τρία σκληρά «όχι» από Μπαρόζο

Με σκλήρυνση της στάσης της έναντι της ελληνικής κυβέρνησης απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απορρίπτοντας τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος, έναντι του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με την τρόικα που, κατά έγκυρες πληροφορίες, ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου.
Πλήρη αποκαθήλωση των διαπραγματευτικών «ψευδαισθήσεων» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού φαίνεται ότι κάνει ο πρόεδρος της Κομισιόν (φωτ. ΑΠΕ).Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μετά την επιστροφή του Ζ. Μ. Μπαρόζο από το Βερολίνο στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν απαντά στα ελληνικά αιτήματα με τρία ηχηρά «όχι», όπως περιγράφονται σε εσωτερικό της έγγραφο, δοκιμάζοντας τις αντοχές και τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης και επιβεβαιώνοντας ότι το κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες επιδεινώνεται.

Τα τρία «δεν»


Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει μήνυμα ότι δεν θα εξαρτήσει την τελική της στάση από τις απειλές της ελληνικής πλευράς για πρόωρες εκλογές, αν υπάρξει επιμονή από την τρόικα στη λήψη νέων μέτρων «που δεν αντέχει η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία». Οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται την αναφορά κυβερνητικών αξιωματούχων στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση επιβολής νέων μέτρων ως προσπάθεια της Αθήνας να εκβιάσει πολιτικά, παρουσιάζοντας ως ρίσκο την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας, λοιπόν, στις αναφορές περί πρόωρων εκλογών, στέλνει σαφές μήνυμα ότι «ο ρόλος της Κομισιόν δεν είναι να επιλέξει με ποια κυβέρνηση θα συζητάει», που σημαίνει ότι δεν αποτελεί πια μείζον ζήτημα για τις Βρυξέλλες -όπως αποτελούσε τον Ιούνιο του 2012- αν θα υπάρχει κυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ή νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση για τη συνέχιση της υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος όσο η πολιτική διαπραγμάτευση τίθεται δημοσίως και με έντονο τρόπο από την πλευρά του Α. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου, όπως εκτιμούν στην Κομισιόν, «για εσωτερικούς λόγους».

Τρίτον, «κόβει» κάθε συζήτηση για ουσιαστική συζήτηση ρύθμισης του δημοσίου χρέους, δηλαδή αναδιάρθρωσης με όποια μορφή, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα ότι καμία συζήτηση για το δημόσιο χρέος δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Τα τρία «όχι» της Κομισιόν στη νέα γραμμή διεκδικήσεων της ελληνικής κυβέρνησης είναι προϊόν συμφωνίας με το Βερολίνο και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. και έχει σημασία ότι η σκληρή γραμμή μεταφέρεται από τον κατά τεκμήριο χαμηλών τόνων και υπέρ της σύνθεσης και των συναινετικών λύσεων Ζ. Μ. Μπαρόζο. Ο οποίος είναι από τους λίγους αξιωματούχος των Βρυξελλών που διατηρεί τακτική επαφή με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
«Κόκκινη γραμμή»

Παράλληλα, φέρνουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, είτε αποτελούν οριστική «κόκκινη γραμμή» από την πλευρά των Βρυξελλών είτε αποτελούν τη ρελάνς της Κομισιόν στη διεκδικητική γραμμή της κυβέρνησης στο πόκερ που έχει ήδη ξεκινήσει με την Αθήνα, εν όψει νέων αποφάσεων για την ελληνική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και επισήμως ο κ. Μπαρόζο τάχθηκε χθες και δημοσίως κατά του κουρέματος του ελληνικού χρέους, ανάγοντάς το μάλιστα σε παράγοντα αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρωζώνης, όταν δήλωσε ότι «το κούρεμα δεν είναι κάτι που υποστηρίζει η Κομισιόν, θα έφερνε μόνο νέα αναστάτωση στην Ευρωζώνη και ανασφάλεια στους επενδυτές», παρά το γεγονός ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναλυτές όπως και διεθνείς οίκοι δεν σταματούν να σημειώνουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς νέα αναδιάρθρωση χρέους. 

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Κομισιόν για τη νέα γραμμή της Αθήνας ήταν και η τοποθέτηση του αρμόδιου Επιτρόπου Ολι Ρεν ότι «μέσα στο καλοκαίρι θα εξεταστεί το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο είχε στείλει και άλλο μήνυμα με συνέντευξή του στη γερμανική «Bild», λέγοντας ότι «δεν θα ήταν σοφό να εγκαταλειφθεί η μέχρι τώρα πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των στοχευμένων επενδύσεων», ενώ το πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο εκλήφθηκε ως νέα προτροπή της Κομισιόν προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ για συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας στην Ευρωζώνη.

Σαμαράς: παρακάλεσε και εξασφάλισε ραντεβού με Μέρκελ


Την πολιτική διαπραγμάτευση επί των ελληνικών αιτημάτων για επίσπευση της αναδιάρθρωσης του χρέους και μη λήψη νέων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξασφάλισε το πολυπόθητο τετ α τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι οιωνοί όμως δεν ήταν καλοί. Στο κυβερνητικό επιτελείο είχε προκαλέσει παγωμάρα από την προηγούμενη ημέρα η παραδοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ολι Ρεν πως οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή μετά το πολιτικό ορόσημο των ευρωεκλογών και πως η Ελλάδα θα παραμείνει επ' αόριστον σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της. Αλλά και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της γερμανικής πολιτικής της λιτότητας.

Η σημερινή δεύτερη ημέρα της Συνόδου περιλαμβάνει και το θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο η Ελλάδα μαζί με άλλες 9 χώρες έχει αναδείξει σε προτεραιότητα, και στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σαμαράς χθες στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο.


Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

www.diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus