Διυλιστήριο: Αποφασισμένη η Τουρκία για την αμυντική συνεργασία με την Κίνα. Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Αποφασισμένη η Τουρκία για την αμυντική συνεργασία με την Κίνα. Ανησυχούν οι ΗΠΑ

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επίσημα τις ανησυχίες τους προς την Τουρκία, για την απόφαση της Άγκυρας να συμμετάσχει στο σύστημα παραγωγής  για την αντιπυραυλική άμυνα με μια κινεζική εταιρεία, για την οποία οι ΗΠΑ έχουν υποβάλλει κυρώσεις, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα,Francis J. Ricciardone.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την πιθανή συμφωνία συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία στην οποία έχουμε επιβάλλει κυρώσεις.Οπωσδήποτε, είναι μια επιχειρηματική απόφαση και αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας, αλλά ανησυχούμε για τι σημαίνει αυτή η σύμπραξη  για τη Συμμαχική Αντιαεροπορική Άμυνα», δήλωσε ο πρέσβης.

H απάντηση της Τουρκίας

Η Τουρκία θα αρνηθεί την συμπαραγωγή με την κινεζική εταιρεία αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, μόνο εάν η εταιρεία αποφασίσει να ακυρώσει το διαγωνισμό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα αγοράσει το κινεζικό σύστημα αεράμυνας γιατί είναι ο μοναδικός κατασκευαστής που προθυμοποιήθηκε στη συμπαραγωγή των συστημάτων με την Τουρκία, καθώς προσφέρει και τη χαμηλότερη τιμή, γράφει σήμερα η εφημερίδα ‘Zaman Today’.
«οι συμπαραγωγές χώρες της Γαλλίας και της Ιταλίας ζητούν επιπλέον 1 δις δολάρια, ακολουθούν οι ΗΠΑ με επιπλέον 1,2 δις δολάρια, και η Ρωσία απαιτεί επιπλέον 4 δις δολάρια. Αλλά το ρωσικό σύστημα είναι το καλύτερο, όσον αφορά την ποιότητα και το εύρος», δήλωσε ο Ερντογάν.
Την ίδια στιγμή, σε απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή της Άγκυρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι εννέα χώρες- μέλη της συμμαχίας, εξακολουθούν να είναι οπλισμένες με ρωσικής κατασκευής πυραύλους.
«Το κινεζικό σύστημα, θα ελεγχθεί, έτσι ώστε να συμμορφωθεί με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ’, είπε ο Ερντογάν.
Πληροφορίες από http://www.echedoros-a.gr
Επιμέλεια: www.diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus