Διυλιστήριο: Τεχνητό αίμα κατάφεραν να δημιουργήσουν ρουμάνοι επιστήμονες

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Τεχνητό αίμα κατάφεραν να δημιουργήσουν ρουμάνοι επιστήμονες

Μια ομάδα ερευνητών στο τμήμα χημείας του Πανεπιστημίου της Κλουζ στη Ρουμανία κατάφερε να δημιουργήσει τεχνητό αίμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, ή σε μεταγγίσεις σε περίπτωση ατυχήματος.

Το υποκατάστατο ονομάζεται αιμερυθρίνη και είναι μια πρωτεΐνη που προέρχεται από τα σκουλήκια της θάλασσας. Με βάση αυτή, έφτιαξαν οι επιστήμονες το τεχνητό αίμα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης νερό, άλατα αλλά και σε μερικές περιπτώσεις αλβουμίνη, μια πρωτεΐνη που βοηθά στην προστασία από στρεσογόνους παράγοντες.

Το τεχνητό αίμα είναι άχρωμο, καθώς δεν περιέχει αιμοσφαιρίνη.

«Αυτό που έχουμε πετύχει εδώ είναι ένα μόνιμο υποκατάστατο του αίματος. Είναι κάτι που δίνει στο ανθρώπινο σώμα μια ολόκληρη μέρα για να ξαναπαράγει το αίμα που έχει ανάγκη» αναφέρει ο διευθυντής της ερευνητικής ομάδας, δρ. Ράντου Σιλάγκι-Ντουμιτρέσκου.

Τα πειράματα που έχουν γίνει στο εργαστήριο έχουν αποδείξει ότι το τεχνητό αίμα είναι ανθεκτικό σε μηχανικούς και χημικούς παράγοντες, ενώ τα προκαταρκτικά τεστ σε ζώα ήταν επίσης επιτυχή.

Τα εργαστηριακά ποντίκια δεν ανέβασαν τους δείκτες τοξικότητας, ούτε απέρριψαν το τεχνητό αίμα που τους χορηγήθηκε. Αφού ολοκληρωθούν με επιτυχία τα πειράματα στα ζώα, σειρά θα πάρουν τα πειράματα στους ανθρώπους, τα οποία θα ξεκινήσουν τα επόμενα δύο χρόνια.

«Ο μοναδικός τύπος αυτού του αίματος οφείλεται στην πρωτεΐνη που αποσπούμε από τα σκουλήκια της θάλασσας. Αυτή η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στους στρεσογόνους παράγοντες» επισήμανε ο δρ. Ράντου Σιλάγκι-Ντουμιτρέσκου.

Οι ερευνητές έχουν πολλά όνειρα για το μέλλον, μετά από αυτή την ανακάλυψη. Ένα από αυτά είναι το τεχνητό αίμα να υπάρχει σε μορφή στιγμιαίας σκόνης, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται αποθήκευση σε ψυγείο. Αυτή η σκόνη μπορεί να υπάρχει μόνιμα σε ένα χώρο, που διατηρεί θερμοκρασία δωματίου.

Η σκόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα από στρατιώτες σε μια αποστολή, οι οποίοι μπορεί να την έχουν στα σακίδιά τους. Αν χρειαστεί, μπορούν να την αναμιγνύουν με νερό και να κάνουν την απαραίτητη μετάγγιση στα άτομα που την έχουν ανάγκη.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus