Διυλιστήριο: Ρουμανία: «Στοπ» στη λειτουργία ορυχείου χρυσού από το Κοινοβούλιο

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ρουμανία: «Στοπ» στη λειτουργία ορυχείου χρυσού από το Κοινοβούλιο

To Διυλιστήριο λέει: Γρήγορα στην φυλακή μαζι με τους κατοίκους των Σκουριών...

«Κόκκινο» στη λειτουργία χρυσωρυχείου στη Ρόσια Μοντάνα άναψε διακομματική Επιτροπή του ρουμανικού Κοινοβουλίου.

Με ομόφωνη απόφαση τα μέλη της ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το νομοσχέδιο που επέτρεπε σε καναδική εταιρεία να θέσει σε λειτουργία το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού στην Ευρώπη.

Παράλληλα θα επανεξεταστεί το καθεστώς και άλλων ανάλογων επενδύσεων στη χώρα.

«Η απόφαση αποτελεί μήνυμα και προς τις εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου. Χρειαζόμαστε ξεκάθαρους νόμους για την στήριξη όλων των ανάλογων σχεδίων», δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα.

Το χρυσωρυχείο της Ρόσια Μοντάνα έχει τη δυνατότητα να παράγει 314 τόνους χρυσού αλλά απαιτούσε τη χρήση 12.000 τόνων τοξικού κυανίου ετησίως.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογιζόταν ότι θα ξεπερνούσε τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ θα δημιουργούσε και 2.700 θέσεις εργασίας.

Με ογκώδεις διαδηλώσεις οι πολίτες είχαν αντιταχθεί στη λειτουργία του χρυσωρυχείου.

Οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η χρήση κυανίου απειλεί το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής των Καρπαθίων.

www.diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus