Διυλιστήριο: Τσάμπα .... μάγκες !!! Μονομερείς ενέργειες από την κυβέρνηση ;;;;

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Τσάμπα .... μάγκες !!! Μονομερείς ενέργειες από την κυβέρνηση ;;;;

Το Διυλιστήριο λέει .... Πριν απο μερικά χρόνια κάποιοι μιλούσαν για μονομερείς ενέργειες κατά της Τρόικα. Τότε οι συγκυβερνώντες και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, θεωρούσαν αδιανόητο κάτι τέτοιο γιατί, σύμφωνα με τα επιχειρήματά τους, θα μας πέταγαν έξω από το ευρώ και την Ευρωζώνη. Σήμερα , μην έχοντας κάτι άλλο να παρουσιάσει η σημερινή κυβέρνηση των ίδιων κομμάτων μιλάει για μονομερείς ενέργειες. Τώρα δεν υπάρχει φόβος να μας διώξουν από το Ευρώ ;;; Κατηγορηματικά ΟΧΙ, ούτε ποτέ υπήρχε. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μονομερείς ενέργειες ;;;  Και πάλι κατηγορηματικά ΟΧΙ. Γιατί αν ήθελε να το κάνει θα το είχε κάνει ήδη, αλλά το δημοσιοποιεί, τώρα πριν την ψήφιση του προυπολογισμού για να καθησυχάσει τους δικούς της βουλευτές και να ψηφίσουν τον προυπολογισμό, αλλά και να δείξει στον ελληνικό λαό ότι διαπραγματεύεται ''σκληρά'' με την Τρόικα. Σας παραθέτω δύο άρθρα που μιλάνε για μονομερείς ενέργειες του μνημονίου και φυσικά από φιλοκυβερνητικές πηγές:

1. Μήνυμα προς τρόικα: Συμφωνία για πλειστηριασμούς ή μονομερής ρύθμιση (ΔΟΛ)
Η κυβέρνηση προτίθεται να κλείσει το θέμα των πλειστηριασμών με μονομερή νομοθετική ρύθμιση έως το τέλος του έτους, οπότε λήγει το καθεστώς προστασίας, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα -χωρίς να είναι γνωστό σε ποια κατεύθυνση θα κινείται η ρύθμιση.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για τα ανοιχτά θέματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει, εφόσον δεν καταλήξει έως το τέλος του χρόνου με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Εάν δεν νομοθετήσει, σημαίνει ότι αίρονται, ότι το καθεστώς προστασίας αίρεται, άρα πρέπει να νομοθετήσει».
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, είχε δηλώσει στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι η μονομερής ανανέωση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς «είναι ένα δικαίωμα που εξακολουθεί να διατηρεί η ελληνική πλευρά».
Κυβέρνηση: Επιμένει στις θέσεις της
«Το πλαίσιο είναι σταθερό και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική, διότι οι αριθμοί είναι εύγλωττοι και διότι δεν μπορεί να κολλήσει η υπόθεση σε θέματα που κατά τη γνώμη μου τίθενται κακώς, όπως είναι οι πλειστηριασμοί», δήλωσε και ο κ. Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ειδικότερα, όσον αφορά στο ζήτημα των πλειστηριασμών, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «εμείς μιλάμε για το φτωχό και μεσαίο νοικοκυριό, αυτόν που αγωνίζεται να επιβιώσει, όχι για τον συστηματικό κακοπληρωτή που κρύβεται πίσω από τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες». «Εμάς μας ενδιαφέρει η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που έχει πραγματικό πρόβλημα», συμπλήρωσε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε για το θέμα των ΕΑΣ ούτε για το θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Για το θέμα των ΕΑΣ, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει στον εξαγωγικό χαρακτήρα των Αμυντικών Συστημάτων και «σε ένα διάστημα μέσα θα κριθεί αν αυτό την κάνει βιώσιμη ή όχι». Σε ό,τι αφορά την τύχη των εργαζομένων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «θα υπάρχει μία συρρίκνωση με εθελούσια έξοδο.»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξερχόμενος του Μαξίμου, αστειεύτηκε λέγοντας για τα ΕΑΣ ότι «αισθανθήκαμε ότι χρειάζεται λίγο παραπάνω άμυνα ο κ. Στουρνάρας, γι’ αυτό ήμουν εδώ σήμερα».
«Όπως γνωρίζετε, είναι σε εξέλιξη μια ολόκληρη διαδικασία και εύχομαι σύντομα να έχουμε τα θετικά αποτελέσματα, στα οποία προσβλέπουμε» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε, τέλος, ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια να κλείσουν ορισμένα θέματα -τουλάχιστον τα προαπαιτούμενα- πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. «Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια, για να τα κλείσουμε πριν από το Eurogroup» δήλωσε.


2. Παράταση του ΦΠΑ εστίασης χωρίς την έγκριση της τρόικας (Καθημερινή)
Σε μονομερή παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) στην εστίαση προσανατολίζεται η κυβέρνηση, δεδομένου ότι δεν υπάρχει προς το παρόν σχετική συμφωνία με την τρόικα και βάσει νόμου ο ΦΠΑ θα επανέλθει αυτόματα στο 23% από 1η Ιανουαρίου 2014.
Μέχρι στιγμής η τρόικα δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, εξέλιξη που αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να συμπεριλάβει στο σχέδιο νόμου για τα ακίνητα τη σχετική διάταξη για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ κατά ένα έτος.
Στα σενάρια που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα προκύπτει επί της ουσίας δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα για το 2013. Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της τρόικας για απώλειες εσόδων στο πεντάμηνο του 2013, όπου και εφαρμόστηκε ο μειωμένος συντελεστής, ύψους 140 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χειρότερο σενάριο οι απώλειες εσόδων ανέρχονται στα 14 εκατ. ευρώ, ενώ στο καλύτερο σενάριο τα έσοδα παρουσιάζονται αυξημένα κατά 8 εκατ. ευρώ.
Επισήμως, πάντως η τρόικα δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Απλώς, στις συζητήσεις που έγιναν κατά την τελευταία επίσκεψή της, όλες οι εκτιμήσεις από τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας γύρω από το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2014 γίνονταν με την υπόθεση ότι ο συντελεστής ΦΠΑ θα επανέλθει στο 23%.
Ανεπισήμως, στελέχη της τρόικας εκτιμούν ότι η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 200-300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες από τη Βουλή έχει συνταχθεί με πρόβλεψη εσόδων από τον ΦΠΑ με συντελεστή στο 13% για την εστίαση.
Μέχρι χθες η τρόικα δεν είχε αποστείλει καμία απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση. Γεγονός το οποίο δεν αφήνει περιθώρια αναμονής στην κυβέρνηση, η οποία προσανατολίζεται στη μονομερή παράταση του μειωμένου συντελεστή. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ερχόμενη εβδομάδα συμφωνία με την τρόικα.
Αν εν τέλει επέλθει συμφωνία, ο μειωμένος συντελεστής 13% θα είναι μόνιμος, διαφορετικά, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που θα προβλέπει την παράτασή του μέχρι το τέλος του 2014.
Πέραν του θέματος του ΦΠΑ στην εστίαση, το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι ακόμα πρέπει να γίνει δουλειά από την κυβέρνηση για να προχωρήσει η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Εurogroup, η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης (ή κλεισίματος) των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Μάλιστα, μόλις συμβεί αυτό, το ίδιο στέλεχος διαβεβαίωσε πως το Eurogroup θα είναι έτοιμο να κινηθεί άμεσα για την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ.
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου. Εφόσον δεν αλλάξει το πρόγραμμα, τότε αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι υπάρχουν πιθανότητες να επέλθει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος του μήνα.
Πάντως, τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις παραμένουν το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων.

http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus