Διυλιστήριο: Νέο μνημόνιο με νέα δανεικά και όρους ετοιμάζει για την Ελλάδα ο Σόιμπλε.

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Νέο μνημόνιο με νέα δανεικά και όρους ετοιμάζει για την Ελλάδα ο Σόιμπλε.

Το Διυλιστήριο λέει .... Αφού έχουμε πλεόνασμα, τι το θέλουμε το νέο μνημόνιο ;;; Ή δεν έχουμε .....

Τα σενάρια που ήθελαν τη Γερμανία να μην διατίθεται να αφήσει την Ελλάδα χωρίς νέο μνημόνιο, μετά τη λήξη του τρέχοντος, επιβεβαιώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το νέο πακέτο θα συνοδεύεται φυσικά με νέους όρους που θα αφορούν τη δημοσιονομική πειθαρχία εκ μέρους της Ελλάδας, την ώρα που το ζητούμενο για την χώρα δεν είναι οι αριθμοί σε ότι αφορά τα πλεονάσματα και το χρέος, αλλά η ανάπτυξη και – κυρίως – η πάταξη της ανεργίας, που τείνει να διαλύσει ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Το νέο πακέτο δανεικών είναι της τάξης των 10 έως 20 δις ευρώ, ενώ για πρώτη φορά γίνεται ανεπισήμως από τη γερμανική πλευρά αναφορά και στο ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ «επισήμως» το ενδεχόμενο αυτό διαψεύδεται, τακτική που ούτως ή άλλως είχε ακολουθηθεί και πριν το πρώτο «κούρεμα».

Το Der Spiegel αποκαλύπτει πεντασέλιδο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο ο Σόιμπλε είναι διατεθειμένος να προτείνει ένα τρίτο πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Όπως αναφέρει και η Deutsche Welle, στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονται ως ενδεχόμενα ένα περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ή ένα «περιορισμένης έκτασης συμπληρωματικό πρόγραμμα», με το οποίο η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει πόρους από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM.

Σύμφωνα με πληροφορίες από του γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που επικαλείται το Der Spiegel, το ποσό που θα προβλέπεται στο νέο πακέτο θα είναι της τάξεως των 10-20 δισ. ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο που αυτό θα διαμορφωθεί.

Το νέο δανειακό πρόγραμμα θα συνδέεται με τον όρο, η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι μέχρι τώρα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υποστήριξε σε συνέντευξή του προς την οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche ότι «μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο -όπως σημειώνει- εξελίσσεται με αρκετή επιτυχία, μπορεί να υπάρξει ακόμα περαιτέρω χρηματοδοτική ανάγκη».

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε «το εάν, το πότε και το πώς, θα το γνωρίζουμε στα μέσα του 2014». Επίσης η βοήθεια θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό «η όποια περαιτέρω βοήθεια θα ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με την δανειακή βοήθεια που έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, το πιθανότερο σενάριο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της Ελλάδας είναι ένα συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας από τον ESM, (το οποίο δεν θα ονομασθεί τρίτο πακέτο) με όρους «που δεν θα προκαλούσαν εντάσεις», ενώ δεν γίνεται καμία συζήτηση για ενδεχόμενο «κούρεμα» ή ελάφρυνση του χρέους πριν από την δημοσιοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat.

Εκπρόσωπος πάντως του κ. Σόιμπλε διέψευσε αργότερα την πληροφορία ότι σχεδιάζεται νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Δεν υπάρχουν νέα δεδομένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου και παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες του Spiegel, η νέα βοήθεια που φέρεται διατεθειμένος να προτείνει ο γερμανός υπουργός και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές, θα συνδέεται με όρους. Σύμφωνα τις διαπιστώσεις της τρόικας, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει ως τώρα λιγότερα από τα μισά μεταρρυθμιστικά μέτρα από αυτά που είχε υποσχεθεί.


http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus