Διυλιστήριο: ΧΑΝΙΑ:Έβαλαν φόρο στο Κοινωνικό Ιατρείο

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΧΑΝΙΑ:Έβαλαν φόρο στο Κοινωνικό Ιατρείο

Κοινωνική αναλγησία ή απλή τυπολατρεία; Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ο φόρος επιτηδεύματος 400 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών στο “Κοινωνικό Ιατρείο Χανίων”;

Την ίδια στιγμή που οι γιατροί, νοσηλευτές και οι διοικητικοί του Κοινωνικού Ιατρείου προσφέρουν δωρεάν την εργασία τους και η δομή αυτή εξυπηρετεί περισσότερες από 700 οικογένειες (ανασφάλιστες, οικονομικά αδύνατες) χωρίς να εισπράττει ούτε ένα ευρώ, το ελληνικό κράτος θεωρεί σκόπιμο να φορολογηθεί!

Ο γιατρός κ. Μηνάς Βουλγαρίδης μας δείχνει το σχετικό σημείωμα για πληρωμή.

«Για να μπορούμε να λειτουργούμε σύμφωνα με τον νόμο ιδρύθηκε μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με το όνομα του “Κοινωνικού Ιατρείου”. Αυτό ήταν απαραίτητο να γίνει για πολλούς λόγους. Αρχικά, γιατί ο χώρος που φιλοξενούμαστε είναι ιδιοκτησίας της Μονής Γουβερνέτου και έχουμε ένα παραχωρητήριο του χώρου από το μοναστήρι που θα μπορούσε να γίνει μόνο σε μία αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Δεύτερον, επειδή λειτουργούμε και υπάρχουμε χάρη στη βοήθεια των συμπολιτών μας, που μας δίνουν το υστέρημά τους, το οποίο είναι τόσο χρήσιμο για εμάς και θα πρέπει να τους δίνουμε κάποια απόδειξη. Εχουμε λοιπόν γραμμάτια είσπραξης, έχουμε Α.Φ.Μ. κατατεθειμένο στην Εφορία. Είναι ο μόνος τρόπος για μπορεί να λειτουργεί τυπικά, ουσιαστικά και νόμιμα μία Δομή αλληλεγγύης όπως είναι η δική μας», λέει ο κ. Βουλγαρίδης.

ΟΣΟ 20 ΕΜΒΟΛΙΑ

Πριν λίγες ημέρες το “Κοινωνικό Ιατρείο” υπέβαλε τη φορολογική του δήλωση. Με το να μην έχει κέρδη, ούτε τραπεζικές καταθέσεις κανείς δεν πίστευε ότι θα του επιβάλλονταν και ο φόρος με τον οποίο επιβαρύνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι.

«Πιστεύαμε ότι, ως μία Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που δεν έχει μετόχους, δεν μοιράζει μερίσματα, δεν έχει κέρδη, στηρίζεται στην προσφορά των εθελοντών – μελών που έρχονται εδώ χωρίς να πληρώνονται, που στηρίζεται στη βοήθεια που έχει με φάρμακα, χρήματα και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορούν οι συμπολίτες μας, πως δεν θα υπήρξε και φορολογική επιβάρυνση. Ομως, μας ήρθε αυτή η διαταγή πληρωμής για φόρο επιτηδεύματος, όταν έχουμε μηδενικό ταμείο, ώστε να πληρώσουμε 400 ευρώ! Το ποσό είναι σημαντικό για εμάς, γιατί μπορεί να σημαίνει 20 εμβόλια για παιδιά, λειτουργικά έξοδα για τηλέφωνο και ρεύμα για έναν χρόνο. Αισθανόμαστε ότι το κράτος μας κλέβει. Μέχρι τώρα λέγαμε ότι απλά είναι θεατής στην προσπάθειά μας και δεν μας έχει βοηθήσει σε τίποτα. Τώρα, βλέπουμε ότι δεν είναι θεατής, αλλά είναι ουσιαστικά αντίπαλος», εξηγεί ο κ. Βουλγαρίδης.

Το “Κοινωνικό Ιατρείο Χανίων” καλύπτει αυτή τη στιγμή τις ελλιπείς Κρατικές Δομές, την αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων, αλλά και των νεόπτωχων. Με βάση τα στοιχεία εξυπηρετεί εδώ και ενάμιση χρόνο από τη λειτουργία του περίπου 710 οικογένειες. «Εδώ εξετάζονται δωρεάν από τους γιατρούς μας, παίρνουν τα φάρμακά τους, αν χρειαστούν εξετάσεις ή μικροεπεμβάσεις προχωρούν με δικά μας έξοδα. Σ’ αυτό που ένα κράτος πρόνοιας επιβάλλεται να κάνει και δεν κάνει, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε εμείς. Πιστεύαμε, ότι ένα κράτος πρόνοιας θα στήριζε αυτές τις δομές. Ομως, έρχεται και μας δημιουργεί εμπόδια. Είναι μία απογοήτευση για εμάς. »

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών επιβάλει φόρο επιτηδεύματος το “Κοινωνικό Ιατρείο” πέρα από τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των απλών καθημερινών υποστηρικτών του αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό.

«Την περασμένη Τετάρτη ήταν εδώ ο Τζορτζ Λούντβικ με τρεις συνεργάτες του. Ηδη η οργάνωσή του που λέγεται “Ιατρική βοήθεια από την Ελλάδα” μας έχει στείλει δύο φορές φάρμακα. Μας είπε ότι η βοήθεια θα γίνει πιο εντατική το επόμενο διάστημα και τον ευχαριστούμε. Επίσης, στο Λουξεμβούργο γίνεται ένα ρεσιτάλ πιάνου με πρωτοβουλία μίας Ελληνίδας οδοντιάτρου που δουλεύει εκεί. Τα έσοδα από το ρεσιτάλ θα δοθούν για να στηριχθούν τα κοινωνικά ιατρεία της Θεσσαλονίκης και των Χανίων. Με τα χρήματα θα αγοραστούν εμβόλια που έχουμε ζητήσει. Τέτοιες ενέργειες μας δίνουν δύναμη και κουράγιο. Η επιβάρυνσή μας με 1 ευρώ είναι ανάλγητη, όταν κανείς από εμάς τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φαρμακοποιούς, το διοικητικό προσωπικό και τους λογιστές δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ. Ο μόνος που έρχεται να πάρει από εμάς είναι το κράτος», καταλήγει ο κ. Βουλγαρίδης.
http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus