Διυλιστήριο: Πλήγματα σε εργασιακά και δώρα σε ολιγοπώλια ΜΜΕ με το νέο νόμο

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Πλήγματα σε εργασιακά και δώρα σε ολιγοπώλια ΜΜΕ με το νέο νόμο

Απειλούνται εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία

Το κείμενο που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία χθες στη Βουλή, φέρνει τα πάνω-κάτω στο χώρο των μέσων ενημέρωσης ευνοώντας τα ολιγοπώλια και τους ομίλους ΜΜΕ, επιφέροντας πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και επισείοντας ακόμα και τον κίνδυνο-μακροπρόθεσμα-κατάρρευσης του ασφαλιστικού ταμείου λόγω μείωσης των εσόδων.

Στις σελίδες της επίμαχης τροπολογίας αίρονται όλες οι προστατευτικές διατάξεις κατά της συγκέντρωσης ΜΜΕ καθώς «κατ’ εξαίρεση επιτρέπονται συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών μέσων (ενημερωτικών και μη) της αυτής μορφής (τηλεόραση ή ραδιόφωνο)» με στόχο τη δημιουργία «οικονομιών κλίμακας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παράγραφο 1 του άρθρου 2.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ομίλων μέσων ενημέρωσης θα μπορούν να μετακινούν αυτοβούλως εργαζόμενους από το ένα μέσο στο άλλο ή να τους επιβάλουν να εργάζονται για το ένα μέσο ή το άλλο με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αμοιβή ή την ασφάλισή τους καθώς π.χ. στις ιστοσελίδες δεν προβλέπεται η ασφάλιση στο ταμείο των δημοσιογράφων.

Και αυτό δεν είναι το μοναδικό «χτύπημα» κατά του ασφαλιστικού ταμείου των δημοσιογράφων καθώς πλέον αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού για το αγγελιόσημο. Ενώ μέχρι σήμερα αυτό γινόταν βάσει τιμοκαταλόγου, πλέον θα γίνεται βάσει τιμολογίου. Και εδώ κρύβεται άλλο ένα χτύπημα, αυτή τη φορά κατά της διαφημιστικής αγοράς. Με τις νέες διατάξεις οι διαφημιζόμενες εταιρείες θα μπορούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 να προχωρούν σε απευθείας συμφωνίες με τα ΜΜΕ χωρίς τη μεσολάβηση διαφημιστικής με την κυβέρνηση να υπσοτηρίζει ότι αυτό γίνεται ώστε οι αμοιβές να υπολογίζονται επί της πραγματικής τιμής, που τιμολογείται από το μέσο στο διαφημιζόμενο.

Το μοναδικό που διασώθηκε ήταν η διατήριση του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα πανελλαδικής εμβέλειας αφού καταργήθηκαν οι διατάξεις που προέβλεπαν να λαμβάνεται υπ´ όψιν στον υπολογισμό του μέσου όρου των εργαζομένων και το προσωπικό που απασχολείται σε συνδεδεμένες με τον οργανισμό επιχειρήσεις.

Από τις σαρωτικές αλλαγές δεν έμεινε ανεπηρέαστη και η ΝΕΡΙΤ καθώς πλέον το εποπτικό συμβούλιο θα επιλέγεται από την διάσκεψη των προέδρων κατόπιν εισήγησης του εκάστοτε υπουργού αρμόδιοου για θέμα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η αλλαγή αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Παντελή Καψή ο οποίος υποστήριξε ότι πλέον ακυρώνεται η προσπάθεια θεσμικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Τηλεόρασης. «Το Εποπτικό Συμβούλιο μπορεί και πρέπει να διορίζεται απο ενα πιο αντιπροσωπευτικό σώμα, όχι απο την κυβερνητική πλειοψηφία» σημείωσε χαρακτηριστικά.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus