Διυλιστήριο: Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία για την προστασία των χρεοκοπημένων κρατών

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία για την προστασία των χρεοκοπημένων κρατών


Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στους κεφαλαιούχους εκείνους που χρησιμοποιούν αυτό που η Αργεντινή και οι υποστηρικτές της ονομάζουν "τακτική του Γύπα".


"Υπάρχει παγκόσμια συναίνεση για να σταματήσει η επιθετική συμπεριφορά", σημείωσε ο Eric LeCompte, Αμερικανός ο οποίος ως συνεργάτης ομάδων του ΟΗΕ υπέγραψε μια επιστολή προς την Samantha Power, πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, προτρέποντας την υποστήριξη για το μέτρο.

"Αυτό το ψήφισμα είναι μια ευκαιρία να μετατρέψει την απλή συναίνεση σε δράση. Μια διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει και να μας επιτρέπει να αμφισβητήσουμε την ανισότητα και να έχουμε πραγματική σταθερότητα", καταλήγει.

Όπερ και εγένετο, χωρίς όμως την Ελλάδα. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία, σαν να μην ανήκει η ίδια στις χώρες εκείνες που έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα ή σαν να μην αντιμετώπισε - και αντιμετωπίζει ακόμα έστω και μειωμένη - την πιθανότητα επίσημης πτώχευσης.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Αργεντινής με ανάρτησή της στο Facebook πανηγυρίζει για την απόφαση που πάρθηκε στον ΟΗΕ:

"Πραγματικά σήμερα είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα για όλους τους Αργεντινούς. Σήμερα θα πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι" γράφει και συνεχίζει:

"Για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν καθοριστική η συμβολή των G-77 και της Κίνας. Για περισσότερα από 10 χρόνια αυτή η ομάδα χωρών αγωνιζόταν να πετύχει αυτή τη συμφωνία, επιχειρηματολογώντας ότι είναι εφικτή και ζητώντας να μην επαναληφθεί αυτό που γίνεται με τα ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια στην Αργεντινή. Δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι η Αργεντινή μας άνοιξε τα μάτια και γι' αυτό πιστεύω ότι δικαιούμαστε όλοι να είμαστε περήφανοι σήμερα", αναφέρει η κ. Κίρσνερ, εμφανώς ευχαριστημένη και χαιρετίζοντας την απόφαση του ΟΗΕ, την 68/304.

Μία απόφαση στην οποία η Ελλάδα ήταν παρούσα - απούσα ουσιαστικά.

"Εκείνοι που ψήφισαν αρνητικά, πρέπει κάποτε να καταλάβουν ότι χρειαζόμαστε ένα πιο δίκαιο κόσμο στον οποίο πετούν περισσότερα περιστέρια και λιγότεροι γύπες σε όλους τους τομείς. Έναν πιο ισορροπημένο κόσμο, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τις αντιπαραθέσεις", τονίζει.

Στέλνει μάλιστα και ένα μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, ένα μήνυμα το οποίο όμως δεν φτάνει εκεί που πρέπει.

"Άνθρωποι διαφορετικού χρώματος, θρησκείας, πολιτισμών που ζουν σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και έχουν διαφορετικές ιστορίες, όμως μοιράζονται την κοινή αντίληψη της δικαιοσύνης ψηφίζουν υπέρ της αξιοπρέπειας. Επειδή δεν μπορεί μια φούχτα δισεκατομμυριούχων να πνίγει μια χώρα και να εξοντώνει μια κοινωνία με την απειλή της χρεωκοπίας, βγάζοντας την από τον κόσμο".

Η ανάρτηση της προέδρου της Αργεντινής στο Facebook:

Cristina Fernandez de Kirchner
Politician · 1,430,455 Likes · September 10 at 5:31am ·


La verdad que hoy es un día muy especial para todos los argentinos. Hoy tenemos que sentirnos muy orgullosos. En Naciones Unidas se aprobó la Resolución número 68/304 con 124 votos positivos, 11 negativos y 41 abstenciones.
Esta resolución va a elaborar una Convención Internacional sobre quiebras y sobre reestructuraciones de deudas soberanas que debe estar terminada antes de la próxima Asamblea del año que viene.

Ha sido determinante el rol del G-77+China para que pudiéramo...See More
See Translation

19,7871,6936,785



Την απόφαση του ΟΗΕ, στο πρωτότυπο κείμενό της, μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: Απόφαση ΟΗΕ

Από τις χώρες της ΕΕ, καμία δεν ψήφισε υπέρ. Καταψήφισαν, η Βρετανία, η Γερμανία, η Τσεχία και η Φινλανδία. Τέλος, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, απείχαν άλλες 39 χώρες.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus