Διυλιστήριο: Νέο Μνημόνιο !!! Πιστωτική γραμμή ενισχυμένης εποπτείας ζητεί το Eurogroup

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Νέο Μνημόνιο !!! Πιστωτική γραμμή ενισχυμένης εποπτείας ζητεί το Eurogroup

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρέθηκε χθες βράδυ ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κατά τη συνεδρίαση του eurogroup. Oι 18 υπουργοί οικονομικών αφενός επέλεξαν την πλέον σκληροπυρηνική επιλογή για την επόμενη μέρα, αφετέρου κούνησαν το δάχτυλο για την εκκρεμότητα με την τρόικα.

H δε ελληνική αποστολή φάνηκε να αναζητά βελτιώσεις για να γίνει κοινωνικά και πολιτικά αποδεκτό το νέο εγχείρημα, με τη συζήτηση ωστόσο να παραμένει ανοικτή. Το επόμενο ραντεβού θα δοθεί με την τρόικα στις 21/11 στην Αθήνα και στις 8 Δεκεμβρίου στο τελευταίο eurogroup του χρόνου με τους 18 υπουργούς.

Συγκεκριμένα:

Την επιλογή του “υπάρχοντος εργαλείου του ESM” που ονομάζεται ECCL (enhanced conditionality credit line - πιστωτική γραμμή ενισχυμένης αιρεσιμότητας / όρων) προκρίνει το eurogroup για την εποχή μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι αυτή την γραμμή επιλέγουν οι εταίροι και τώρα συζητάμε τους όρους. Εξήγησε ωστόσο ότι για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο 5ος έλεγχος.

Ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των υπουργών για να παραμείνει και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα και μένει να αποφασιστεί ο τρόπος.

Επιπλέον σύμφωνα με τον πρόεδρο του eurogroup η συζήτηση αυτή τη φορά ήταν απλά προκαταρκτική και ο Έλληνας υπουργός οικονομικών παρουσίασε τις αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όμως οι ιδέες στο eurogroup παραμένουν οι ίδιες.

Ο πρόεδρος του eurogroup είπε πως “παρότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει πολλά, υπάρχουν ακόμα περισσότερα που πρέπει να γίνουν για να συμφωνηθεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα”. Κάλεσε μάλιστα τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν για να βρεθεί μια συμφωνία”.

“Ψάχνουμε λύσεις που θα βοηθήσουν τους πολίτες να αποδεχθούν τις μεταρρυθμίσεις , η τρόικα θα επιστρέψει στη Αθήνα πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ώστε να προετοιμάσουν τις αποφάσεις για τη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου”, είπε από την πλευρά του ο επίτροπος Μοσκοβισί.

“Οι Έλληνες έχουν κουραστεί και δεν θέλουν να μας βλέπουν να κάνουμε μικροδιαχείριση, να μην αισθάνονται ότι τους κρατάμε το χέρι” εξήγησε. “Θα επισκεφθώ την Ελλάδα και την Κύπρο πριν από τις 8 Δεκεμβρίου για να υποβοηθήσω να προετοιμαστούν τα στοιχεία μιας συμφωνίας στις 8 Δεκεμβρίου”, κατέληξε.

O Κλάους Ρέγκλιγκ του ESM ανέφερε ότι είναι ενθαρρυντικό πως οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν και η Ελλάδα θα επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη, “οι επενδυτές το βλέπουν, μιλάω μαζί τους και εκτιμούν ότι στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο οι σημερινές χώρες σε πρόγραμμα θα αποδίδουν καλύτερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης”.

Ο επικεφαλής του ESM υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει λαμβάνειν άλλα 1,8 δις ως δόση από τον EFSF και άλλα 1,8 δις ευρώ από κέρδη κεντρικών τραπεζών “αρκεί να τελειώσει ο έλεγχος της τρόικας με συμφωνία”.

Ντάισελμπλουμ: “Το ΔΝΤ έχει τους δικούς του κανόνες και το διοικητικό του συμβούλιο είναι αυτό που θα αποφασίσει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να δεχθεί σε σχέση με την συμμετοχή του στην επόμενη φάση. Εμείς πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ αποτελεί εχέγγυο αξιοπιστίας για ότι κάνουμε για την Ελλάδα”.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα γίνει αν ο έλεγχος δεν κλείσει ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ απάντησε “το κενό” και ως εκ τούτου επέστησε την προσοχή προς όλες τις πλευρές ότι οφείλουν να κλείσουν τον έλεγχο για να είναι ξεκάθαρη η μετάβαση στη νέα διαρρύθμιση “χωρίς κενά”.

Την ίδια ώρα κυβερνητική πηγή έλεγε στον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι: “όπως σε κάθε eurogroup γίνεται συζήτηση για την Ελλάδα, τα θέματα ήταν δύο, η αξιολόγηση και η επόμενη μέρα”.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κατά την εισήγησή του για την επόμενη μέρα επεσήμανε στους εταίρους πως “από εκεί που μιλούσαμε για διάλυση, τώρα μιλάμε για έξοδο, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και την επόμενη δεκαετία και ότι φτιάξουμε να έχει βλέμμα προς το μέλλον”.

Για την ελληνική κυβέρνηση είναι προφανές ότι η Ελλάδα “δεν θα έχει την καθαρή έξοδο των Ιρλανδών και των Πορτογάλων, αλλά μια ενδιάμεση περίοδο 6 - 12 μήνες”.

Αναφορικά με την συχνότητα των ελέγχων κατά τη επόμενη διαμόρφωση του προγράμματος η κυβερνητική πηγή είπε πως “σίγουρα δεν θα έχει την συχνότητα που έχει σήμερα, είναι βέβαιο πως ο έλεγχο θα γίνεται ασφαλώς μια φορά το εξάμηνο, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα για το τρίμηνο ίσως”, επεσήμανε όμως πως το κρίσιμο σημείο είναι πως “η κυβέρνηση θα ήθελε να μας δώσουν κάτι για να φανεί ότι κάτι αλλάζει”.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες η Αθήνα δεν έχει αντίρρηση στη συμμετοχή του ΔΝΤ, ξεκαθάρισε όμως πως “ το ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ δεν το ξέρουμε ακόμα, το ψάχνουμε, πάντως αυτό το θέλει και η Ελλάδα”.

Είπε μάλιστα ότι είναι ανοικτό ο ΔΝΤ να είναι μέσα και ως χρηματοδότης.

Καθοριστικής σημασίας, η ελληνική πλευρά θεωρεί το ότι η τρόικα στη νέα διαρρύθμιση θα σταματήσει να κάνει μικρό - διαχείριση, οπότε και η ελληνική πλευρά θα έχει περισσότερη ελευθερία κινήσεων, ενώ και οι δράσεις στο μέλλον δεν θα είναι υπερβολικά πολλές όπως σήμερα (803).


http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus