Διυλιστήριο: Ύποπτες (ν)τροπολογίες σε λιγότερο από 24 ώρες .... προς άγρα ψήφων.

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ύποπτες (ν)τροπολογίες σε λιγότερο από 24 ώρες .... προς άγρα ψήφων.


1. Τροπολογία από Βλάχο, Μπούρα, Οικονόμου

Τρεις βουλευτές του παλαιού λεγόμενου υπολοίπου Αττικής οι της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βλάχος και Θανάσης Μπούρας καθώς και ο ανεξάρτητος Βασίλης Οικονόμου, κατέθεσαν τροπολογία που διεκδικεί επαξίως θέση στο βιβλίο Γκίνες στην κατηγορία το μεγαλύτερο ρουσφέτι! Οι τρεις βουλευτές με την τροπολογία ζητούν να παγώσουν όλα τα πρόστιμα καθώς και να μπλοκάρουν οι πράξεις διοικητικής αποβολής (λέγε με κατεδαφίσεις) σε όλους όσοι έχουν καταπατήσει και χτίσει μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις όπου γης.

Ζητούν, μάλιστα, η αναστολή της είσπραξης προστίμων και κατεδαφίσεων να γίνει ακόμα κι αν ... υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση! Το αιτιολογικό που προβάλλουν για αυτό το εκτρωματικό, αντισυνταγματικό και άδικο για τους πολίτες που σέβονται τους νόμους, ρουσφέτι, είναι να ισχύσει η αναστολή μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών, δηλαδή για πάντα! Να σημειωθεί ότι οι οριστικοί δασικοί χάρτες καλύπτουν μόνον το 1% της επικράτειας της χώρας αφού η πολιτική πρακτική της κυβέρνησης είναι να μην τους αναρτά για να μην κυρωθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν και σε 11 νομούς της χώρας – ανάμεσά τους και στην Αττική- έχουν συνταχθεί δασικοί χάρτες δεν αναρτώνται! Το ερώτημα είναι εάν ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς θα κάνει δεκτή την εκτρωματική τροπολογία που άλλωστε ταιριάζει γάντι με το δασοκτόνο σχέδιο νόμου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» που συζητείται στη Βουλή και μάλιστα θα ψηφιστεί το Σάββατο! ...


Δείτε όλη την τροπολογία εδώ 






2. Τροπολογία από Κώστα Μαρκόπουλο

Να χαριστούν σε ιδιώτες τεράστιες εκτάσεις στην Εύβοια επιδιώκει και πάλι με τροπολογία που προωθεί στη Βουλή ο βουλευτής Εύβοιας Κώστας Μαρκόπουλος.

Πρόκειται για δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις ιδιοκτησίας του Δημοσίου, που διεκδικούνται από ιδιώτες και για τις οποίες ο βουλευτής Εύβοιας προτείνει να μην ισχύει όσα προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία, δηλαδή η υποχρέωση κάθε ιδιώτη που διεκδικεί δημόσια γη να αποδείξει στα δικαστήρια τους ισχυρισμούς του.

Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που επιχειρείται κάτι τέτοιο από τον ίδιο βουλευτή, καθώς αντίστοιχη τροπολογία είχε προωθήσει στη Βουλή ο κ. Μαρκόπουλος και εν μέσω θέρους (τον περασμένο Ιούλιο), η οποία όμως δεν έγινε δεκτή. Παρά την αποτυχημένη προσπάθειά του, ο κ. Μαρκόπουλος επανέρχεται στο θέμα και μάλιστα εν μέσω κοινοβουλευτικού αναβρασμού λόγω των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που βρίσκονται σε εξέλιξη κι επιχειρεί εκ νέου να περάσει την συγκεκριμένη τροπολογία, αυτή τη φορά σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που συζητείται αύριο στη Βουλή.

Υπό τον μανδύα της δήθεν επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Εύβοιας και του δήθεν ξεκαθαρίσματος θεμάτων που πάνε πίσω στα έτη της οθωμανικής κατοχής (!), ο κ. Μαρκόπουλος επί της ουσίας ζητάει να μην ακολουθείται η προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία για όσους ισχυρίζονται με διάφορους τρόπους ότι κρατική γη τους ανήκει. Η νομοθεσία είναι σαφής και δίνει το δικαίωμα σε όποιον θεωρεί ότι μια έκταση του ανήκει να επιχειρήσει να το αποδείξει δικαστικά.

Όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Μαρκόπουλος είχε επιχειρήσει και το καλοκαίρι να περάσει την συγκεκριμένη τροπολογία, ωστόσο τότε η πρότασή του δεν έγινε δεκτή από τον αρμόδιο Αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ κ. Νικόλαο Ταγαρά. Όπως αναφέρει σε χθεσινό μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του ο κ. Μαρκόπουλος, « ο κ. Ταγαράς δεν είχε κάνει μεν δεκτή την τροπολογία, είχε όμως αναγνωρίσει το πρόβλημα και είχε υποσχεθεί την επίλυση του σε επόμενο νομοσχέδιο.

Οι κάτοικοι της Εύβοιας και εγώ προσωπικά αναμένουμε να κάνει πράξη την υπόσχεση του και αυτή την φορά να κάνει δεκτή την τροπολογία», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Μαρκόπουλος.
Η επιμονή του κ. Μαρκόπουλου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ αναδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι συχνά οι πατέρες του έθνους προτάσσουν την εξυπηρέτηση της εκλογικής τους πελατείας έναντι του δημόσιου συμφέροντος.


3. Τροπολογία Κυριάκου Μητσοτάκη

Ενδεικτική είναι η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την «ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας»

Προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Την παράταση του καθεστώτος της διαθεσιμότητας για όσους υπαλλήλους δεν υπέβαλαν αίτηση μετάταξης (περιλαμβάνονται και οι δημοτικοί αστυνομικοί) έως την 31η Μαρτίου του 2015. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έως τότε δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις.

- Παρατείνονται έως τα τέλη του προσεχή Ιουνίου (έληγε στις 31/12/2014) οι προθεσμίες για τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

- Αποδοχές που καταβλήθηκαν σε προϊσταμένους οργανικών μονάδων, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και των οποίων η επιλογή ακυρώθηκε για τυπικό λόγο με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, δεν αναζητούνται. Στην περίπτωση που τα ανωτέρω ποσά έχουν ήδη βεβαιωθεί και καταλογισθεί, οι σχετικές πράξεις παύουν να ισχύουν.

- Παρατείνεται η δυνατότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες διακριθέντων αθλητών που είναι διορισμένοι είτε στα Σώματα Ασφαλείας είτε στο Δημόσιο τομέα να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή σε εποπτευόμενους από αυτή φορείς καθώς και σε λοιπούς φορείς (π.χ ομοσπονδίες Αθλημάτων). Η μέγιστη χρονική διάρκεια της απόσπασης δεν δύναται να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια.

- Επιτρέπεται η ανταλλαγή τακτικών υπαλλήλων του δημοσίου με υπαλλήλους των υπηρεσιών της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης ή των κρατών μελών της ΕΕ ή άλλων χωρών στο πλαίσιο προγραμμάτων για τη μετάδοση τεχνογνωσίας σε θέματα δημόσιας διοίκησης.

- Επιτρέπεται ο διορισμός σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις των μνημονευόμενων διακριθέντων αθλητών, καθώς και του προσωπικού, ο διορισμός του οποίου γίνεται βάσει ειδικών ευεργετικών διατάξεων και για το οποίο έχει εκδοθεί απόφαση κατανομής του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι και τη δημοσίευση των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Πάντως, συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν έχουν λογική μετάθεσης εκκρεμοτήτων.

Συγκεκριμένα εξηγούν πως η παράταση της διαθεσιμότητας εως το τέλος Μαρτίου 2015 αφορά περιορισμένες περιπτώσεις, 15-20 υπαλλήλους πανελλαδικά οι οποίοι είχαν προσφύγει στην δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν τελεσίδικα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πρέπει να επανατοποθετηθούν. Ορισμένων όμως οι φορείς που εργάζονταν έχουν καταργηθεί ή άλλοι δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στην διαδικασία επανατοποθέτησης με αποτέλεσμα να απειλούνται με απόλυση. Προκειμένου λοιπόν να μην απολυθούν – λένε οι συνεργάτες του υπουργού – δίνεται μια μικρή παράταση έως ότου εκδοθεί μια κλειστή προκήρυξη.

Εκτός τούτου, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δίνεται παράταση για την αξιολόγηση δομών καθώς ορισμένα υπουργεία δεν τις έχουν ολοκληρώσει αν και θα όφειλαν.



4. Τροπολογία Γιάννη Μανιάτη

Ζητήματα τουρισμού ρυθμίζουν δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εισφορά γης.

Με την πρώτη τροπολογία
ορίζεται ότι τα ειδικά τουριστικά λεωφορεία δεν μπορούν να εκτελούν συγκοινωνιακό έργο που εκτελούν οι αστικές και υπεραστικές επιβατικές γραμμές.
καθορίζεται ότι οι προδιαγραφές των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων θα γίνονται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και πως όπου προβλέπεται προεδρικό διάταγμα, θα αντικαθίσταται από την ισχύ της υπουργικής απόφασης.
ο ΕΟΤ παραμένει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 υπόχρεος για την εξόφληση δαπανών των τεχνικών έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εφόσον οι εργασίες τους είχαν πιστοποιηθεί μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2014, οπότε μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες της τεχνικής υπηρεσίας του ΕΟΤ στο υπουργείο Τουρισμού.

Με την δεύτερη τροπολογία
το δ.σ. του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων μπορεί να παραχωρήσει την χρήση και εκμετάλλευση των θερμοπηγών και του ξενοδοχείου «ΣΑΡΛΙΤΖΑ ΠΑΛΛΑΣ» (Θερμή Μυτιλήνης) στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα 30 έτη. Η Περιφέρεια θα αποδίδει στο ΕΤΑΑ το 5% του μικτού κύκλου εργασιών, το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται των 12.000 ευρώ το χρόνο.
τα ακίνητα της Εργατικής Εστίας που περιήλθαν στον ΟΑΕΔ καθιερώνονται στην κοινή χρήση με βάση τους σκοπούς του ΟΑΕΔ αναδρομικά από 18 Απριλίου 2013. Επίσης επιτρέπεται η παραχώρηση κατά χρήση ακινήτων ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα.




5. Τροπολογία Αθανάσιου Νταβλούρου, Κωνσταντίνου Τζαβάρα

Τη σκυτάλη παίρνουν οι δύο βουλευτές της ΝΔ, Αθανάσιος Νταβλούρος και Κωνσταντίνος Τζαβάρας οι οποίοι ζητούν να ανακληθούν αποφάσεις που κηρύσσουν εκτάσεις ως αναδασωτέες στην περιοχή της Μανωλάδας. Το αιτιολογικό είναι ότι οι αποφάσεις αυτές «συνεπάγονταν ταυτόχρονη κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας» αλλά και «αποφάσεις κατεδάφισης κτισμάτων, πρωτόκολλα επιβολής Ειδικής αποζημίωσης ή πρωτόκολλα διατήρησης αυθαιρέτου» και κάτι τέτοιο δεν συμπεριληφθεί στον σχετικό νόμο του 2013.



6. Τροπολογία Δημήτρη Σταμάτη, Νίκος Ταγάρας

Σε ένα νομοσχέδιο με τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» δε θα περίμενε κανείς να βρει μια τροπολογία που να αφορά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Με υπογραφή του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγάρα, εισηγείται τροπολογία σύμφωνα με την οποία «στο εξής η άδεια λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού δεν θα ανακαλείται στην περίπτωση καθυστέρησης καταβολής επί τετράμηνο των αποδοχών στο 1/3 τουλάχιστον του προσωπικού.», ανοίγοντας το δρόμο για ελαστικότητα στην απλήρωτη εργασία.

http://diulistirio.blogspot.gr/
 
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus