Διυλιστήριο: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΡΙΖΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΡΙΖΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ

Παράταση ενός ακόμη χρόνου δίνει η κυβέρνηση στο «καθεστώς ανομίας και αδιαφάνειας που κυριαρχεί στη λειτουργία των ΜΜΕ», σύμφωνα με τη διατύπωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου.


Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων» εισήχθη η επίμαχη τροπολογία, η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη.

Η τροπολογία προβλέπει την παράταση μέχρι 31.12.2015 της προθεσμίας για την έκδοση προκήρυξης με αντικείμενο τη χορήγηση αδειών ραδιοφωνικών σταθμών και της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της χορήγησης αδειών παρόχων περιεχομένου ψηφιακής ευρυεκπομπής.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία συνοδεύει την τροπολογία, «από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος των προϋπολογισμών των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης».

Ωστόσο, αυτό που παραλείπεται είναι ότι με τη νέα παράταση το κράτος δεν εισπράττει τεράστια ποσά από τους καναλάρχες, τα οποία θα ενίσχυαν σημαντικά τα δημόσια ταμεία.

Συγκεκριμένα, τα «δώρα» στους καναλάρχες, τα οποία εξασφαλίστηκαν με άλλη τροπολογία η οποία είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας πέρυσι, είναι:

1. Δεν γίνεται έλεγχος στην κεφαλαιακή επάρκεια των καναλιών

2. Η Digea, δηλαδή τα ίδια τα κανάλια, είναι πλέον μονοπώλιο, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση

3. Επιτρέπεται η μη είσπραξη τελών χρήσης φάσματος από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Τον Οκτώβριο του 2013, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έλεγε ότι θα γίνει ό,τι δεν έγινε: «... ο πάροχος δικτύου θα προκύψει μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία. Ο χρόνος παραχώρησης ή εκχώρησης του δικαιώματος είναι 15 χρόνια. Η τιμή εκκίνησης είναι 16,38 εκατ. ευρώ για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και 2,1 εκατ. ευρώ για τα περιφερειακά... Θα εισπράξουμε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ από την εκχώρηση μέσω διαγωνισμών του ψηφιακού μερίσματος».

Βέβαια, ούτε ευρώ από τα 300 αυτά εκατομμύρια έχει εισπραχθεί μέχρι σήμερα, και δεν θα εισπραχθεί αν υπερψηφιστεί η νέα τροπολογία-δώρο στους καναλάρχες, η οποία παρατείνει το σκανδαλώδες καθεστώς λειτουργίας τους μέχρι το τέλος του 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περσινή ονομαστική ψηφοφορία της αντίστοιχης τροπολογίας είχαν πει «όχι» ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Απόστολος Κακλαμάνης από το ΠΑΣΟΚ, ενώ απείχε αυτής ο Κώστας Καραμανλής και είχε προκληθεί... σχίσμα στις τάξεις της ΔΗΜΑΡ (απουσίασε ο Κουβέλης και 5 ακόμα βουλευτές). Τελικά, η τροπολογία - χάρισμα στους καναλάρχες είχε περάσει με 154 ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι για περισσότερα από 20 χρόνια, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν χάρη σε επαναλαμβανόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, χωρίς να έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο άδειες και ενάντια στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (3578/20100) σύμφωνα με την οποία: «η ίδρυση και η λειτουργία παρανόμως τηλεοπτικών σταθμών αντίκειται στο Σύνταγμα, από το οποίο απορρέει η υποχρέωση του κράτους για την πιστή εφαρμογή των νόμων και της αρχής της ισότητας. Η επ' αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως, αντίκειται προς το Σύνταγμα».

Η επίμαχη τροπολογία (διαβάστε ΕΔΩ ) αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Όσοι την αποδεχτούν, θα βάλουν ένα ακόμα λιθαράκι στην κορύφωση της «διαπλοκής»...


http://diulistirio.blogspot.gr/



Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus