Διυλιστήριο: Ο λογαριασμός των μέτρων της λίστας Βαρουφάκη - Τι περιλαμβάνεται στις προτάσεις

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ο λογαριασμός των μέτρων της λίστας Βαρουφάκη - Τι περιλαμβάνεται στις προτάσεις


Έσοδα της τάξεως των 3,2 δισ. ευρώ προσδοκά συνολικά η κυβέρνηση από τη λίστα των μέτρων που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, ενώ θολό είναι το τοπίο για τον ΕΝΦΙΑ.

Ο ΕΝΦΙΑ, ταλαιπωρεί την κυβέρνηση, καθώς η κατάργησή του δεν υπάρχει στη λίστα Βαρουφάκη, όμως από το Μέγαρο Μαξίμου θέλουν άμεσα στην αντικατάστασή του.

Πιο αναλυτικά έσοδα 725 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό προβλέπει η λίστα που για το δημοσιονομικό μέτωπο, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,2% το 2015 και ενδέχεται να φτάσει το 1,5% εφόσον εφαρμοστούν μια σειρά μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο 3,270 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προβλέπεται να καλυφθεί από ελέγχους σε καταθέσεις στο εξωτερικό (725 εκατ. ευρώ), από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ (350 εκατ. ευρώ), την αδειοδότηση των καναλιών (350 εκατ. ευρώ) και από τη ρύθμιση των καθυστερούμενων οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία (600 εκατ. ευρώ).

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται και η απλοποίηση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος (300 εκατ. ευρώ), το σχέδιο για κληρώσεις με λαχνούς στις αποδείξεις λιανικής (270 εκατ. ευρώ), η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα και στα καύσιμα (250 εκατ. ευρώ) και νέοι διαγωνισμοί για τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια (200 εκατ. ευρώ αντί για 500 που ήταν η αρχική εκτίμηση).

Οι προβλέψεις του υπουργείου βασίζονται στην υπόθεση πως η κυβέρνηση θα αναβάλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις και θα επαναφέρει το δώρο για τις συντάξεις κάτω από το όριο φτώχειας. Η αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος κοστίζει 326 εκατ. ευρώ. Συνολικά 600 εκατ. ευρώ κοστίζει η επαναφορά της 13ης σύνταξης για συνταξιούχους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η κυβέρνηση κάνει γνωστό ότι θα διατηρήσει το ίδιο καθεστώς για το ΕΚΑΣ, μέτρο με κόστος 82 εκατ. ευρώ.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται:

- Ο ΟΛΠ

- Τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια

- Ο ΟΔΙΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, στην λίστα περιλαμβάνονται μέτρα που προβλέπουν:

- 725 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού

- 350 εκατ. από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ

- 350 εκατ. από τις τηλεοπτικές άδειες

- 600 εκατ. από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών

- 300 εκατ. από αλλαγές τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

- 270 εκατ. από την λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας

- 250 εκατ. από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού

- 225 εκατ. από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων

- 200 εκατ. από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα

Στο καθαρό αποτέλεσμα το οποίο ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν ότι θα αναβάλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, μέτρο που κοστίζει 326 εκατ. ευρώ.

Τέλος οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Παράλληλα η κυβέρνηση σημειώνει ότι θα υποβάλει οκτώ νομοσχέδια για την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους ακόλουθους τομείς:

-Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)

-Αποκλεισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

-Ο εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και την εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.

- Η εισαγωγή του συστήματος των πολυμερών ακυρώσεις των καθυστερούμενων οφειλών, τόσο από το κράτος για τους φορολογούμενους και αντίστροφα.

-Η εφαρμογή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

- Εξωδικαστική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

-Υιοθέτηση ενός νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, ενθάρρυνση της μεγαλύτερης εξειδίκευσης των δικαστηρίων και εγκαινιάζοντας ένα σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

-Βελτίωση της αξιοπιστίας και τη θεσμική ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus