Διυλιστήριο: Αυτά είναι τα κοστολογημένα μέτρα που προτείνει η Ελληνική κυβέρνηση.

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Αυτά είναι τα κοστολογημένα μέτρα που προτείνει η Ελληνική κυβέρνηση.

Του Τάσου Δασόπουλου

Μέτρα κοινής (με τους θεσμούς) αποδοχής θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που ανακοίνωσαν χθες από κοινού ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης με τον υφυπουργό εξωτερικών αρμόδιο για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο με στόχο την ταχύτερη συμφωνία.

Ο στόχος είναι σαφής να υπάρξουν το ταχύτερο δυνατό ψηφισμένα -άρα εφαρμοσμένα μέτρα - τα οποία θα αποτελέσουν την βάση για μια επιμέρους συμφωνία ώστε να απεμπλακεί η διαπραγμάτευση.

Την ιδέα του νομοσχεδίου παρουσίασε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης και στην Ομάδα των Βρυξελλών τα μέλη της οποίας επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν με την παρουσίαση του προσχεδίου του νομοσχεδίου την Τετάρτη όταν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ενώπιος ενωπίω στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο το προσχέδιο του οποίου αναμένεται να είναι έτοιμο σήμερα θα έχει μέτρα κοινής αποδοχής τα οποία όμως δεν θα προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Μέσα σε αυτά ως πρώτο θα μπεί η πλήρης ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας δημοσίων εσόδων , μέτρο που περιελάμβανε και το παλιό μνημόνιο. Θα περιλαμβάνονται επίσης όλα τα φορολογικά μέτρα που στοχεύουν στην είσπραξη πρόσθετων εσόδων από 2 έως 3 δις ευρώ από φορείς και τομείς αλλά με δράσεις καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Με αυτά κριτήρια υποψήφια μέτρα για το νέο νομοσχέδιο θα είναι:

1 Η καθιέρωση λοταρίας ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων (270- 600 εκατ. ευρώ)

2 Η καταπολέμηση φορολογικής απάτης στον ΦΠΑ (350 - 420 εκατ. ευρώ)

3 Η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (225 - 235 εκατ. ευρώ)

4Διάφορα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων (414 - 450 εκατ. ευρώ)

5 Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (50 - 70 εκατ. ευρώ)
6 Ενίσχυση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σε μεγάλα αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες (με έσοδα 20 εκατ. ευρώ)

7 Εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος , με την κατάργηση φοροαπαλλαγών, (300 - 400 εκατ. ευρώ)

8 Καταπολέμηση φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με προβλεπόμενα έσοδα 20 - 30 εκατ. ευρώ

9 Κίνητρα για την πληρωμή οφειλών που έχουν προέλθει από φορολογικούς ελέγχους με έσοδα 100 - 200 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35-50% για όσους φορολογούμενους δεχθούν την πληρωμή όλου του ποσού χωρίς να προσφύγουν σε δίκη.

10 Το κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (κληρονομιές κτλ.) με έσοδα 50 - 70 εκατ. ευρώ

11 Αδειοδότηση ιντερνετικού στοιχηματισμού με προβλεπόμενα έσοδα 125 - 175 εκατ. ευρώ

12 Η δημοπρασία αδειών για τις συχνότητες των καναλιών με στόχο έσοδα από 350 έως και 380 εκ ευρώ

13 Η επιβολή χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από ένα όριο αγορών και πάνω με στόχο την σύλληψη φοροδιαφυγής

14 Εντός του νομοσχεδίου όμως θα είναι η διάταξη για την προστασίας από πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία έστω και με αναθεωρημένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργό οικονομίας η νέα ρύθμιση έχει λάβει υπόψιν της τις ενστάσεις της ΕΚΤ αλλά τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι υψηλότερα από αυτά της αντίστοιχης ρύθμισης Χατζηδάκη.



Τι θα απουσιάζει από το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο δεν θα υπάρχουν φορολογικά μέτρα όπως ο φόρος πολυτελών διακοπών που θα επέβαλε τέλος από 1 έως τέσσερα ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Παρόλα αυτά ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο το μέτρο αν ενταχθεί στην συνέχεια της διαπραγμάτευση.

Θα απουσιάζουν παρεμβάσεις που θα αφορούν την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Όπως είπε ο υπουργός στο σχέδιο νόμου θα υπάρχουν μόνο παρεμβάσεις για την αύξηση της εισπραξιμότητας του βασικού έμμεσου φόρου.

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης η συμφωνία για την αναθεώρηση των συντελεστών θα είναι αντικείμενο συζήτησης μετά τον Ιούνιο.

Δεν θα περιέχονται επίσης

Η οριστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η δημιουργία μιας κακής τράπεζας (Bad Bank) η οποία θα εξυγιάνει σταδιακά τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Μέτρα που θα αφορούν το ασφαλιστικό και επιθυμούν να υιοθετήσουν είτε η Αθήνα είτε οι δανειστές.

Αυτό σημαίνει ότι δεν ενταχθεί στο νομοσχέδιο η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Μέτρα για την παρέμβαση στην αγορά εργασίας Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο η πρόσθεση της Κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus