Διυλιστήριο: Μ. Σούλτς για Grexit: Θέλετε να δείτε τον ρώσικο στόλο στον Πειραιά;

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Μ. Σούλτς για Grexit: Θέλετε να δείτε τον ρώσικο στόλο στον Πειραιά;


Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον «γερμανικό πινγκ πόνγκ» για το αν η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ είχαν ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μ. Σούλτς και ο αντισυμβατικός οικονομολόγοςΧανς-Βερνερ Ζιν σε συνέδριο στο Βερολίνο. « Θέλετε να δείτε τον ρωσικό στόλο να αράζει στον Πειραιά» ήταν το έσχατο επιχείρημα του Σούλτς για να υπερασπιστεί την ανάγκη να αποτραπεί το Grexit.
Η γερμανική κόντρα για το Grexit

Το συνέδριο όπου κονταροχτυπήθηκαν Σούλτς και Ζιν με επίκεντρο το νόμισμα έγινε στην έδρα του οίκου Axel-Springer, που εκδίδει τις εφημερίδες Bild και Die Welt.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι -για να το πούμε ευγενικά- άσχημες» είπε ο Σούλτς, υπενθύμισε στην Αθήνα «όποιος δεν θέλει βοήθεια δεν μπορεί να βοηθηθεί» αλλά και παράλληλα επέμεινε πως οι συνέπειες ενός Grexit «θα ήταν θανάσιμες για την Ελλάδα, οικονομικά και κοινωνικά».

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε «πρόκειται για τη μοίρα 10 εκατ. ανθρώπων και πρόσθεσε «κανείς δεν θα έπρεπε να πιστεύει ότι δε θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη χώρα και μετά από ένα Grexit».

Αντιθέτως ο Χανς-Βέρνερ Ζιν δήλωσε πως «Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και η στάση πληρωμών μετατίθεται συνεχώς στο μέλλον μέσω πιστώσεων της ΕΚΤ».

Θα πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με την άποψή του, να υπάρξει μία ξεκάθαρη τομή: «Μόνο με ένα δικό της, σαφώς υποτιμημένο νόμισμα θα μπορέσει η Ελλάδα να γίνει και πάλι ανταγωνιστική».

Ο Μ. Σούλτς επέμεινε πως οι συνέπειες ενός Grexit δεν μπορούν να υπολογιστούν εκ των προτέρων: «Με την κυνική στρατηγική των χρηματαγορών, θα μπορούσε να ξεκινήσει και πάλι η κερδοσκοπία». Γι' άλλους, συμπλήρωσε, αυτό μπορεί να είναι αποδεκτό, αλλά «για εμένα το ρίσκο είναι υπερβολικά μεγάλο».

O Ζιν απάντησε ότι η αποχώρηση είναι καλύτερη από μια μακροχρόνια αβεβαιότητα.

«Αν η Αθήνα αποχωρήσει, και τι έγινε;», είπε χαρακτηριστικά. «Αν η έξοδος της Ελλάδας αποδειχτεί τόσο θετική για τη χώρα, που θα θέλουν κι άλλες να ακολουθήσουν, δε θα έπρεπε κανείς να έχει αντίρρηση. Γιατί όχι, αν αυτό είναι ο καλύτερος δρόμος;» είπε στο περιθώριο του συνεδρίου.
Σούλτς: Θέλετε να δείτε τον ρωσικό έκτο στόλο να αράζει στον Πειραιά

Ο Μ. Σουλτς ωστόσο ανέφερε ότι η οικονομική πολιτική έχει και γεωπολιτικές συνέπειες. Η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί σε άλλους συμμάχους. «Θέλετε να δείτε τον ρωσικό έκτο στόλο να αράζει στον Πειραιά;» αναρωτήθηκε, υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο ότι η καθαρή οικονομική θεωρία δεν είναι λύση στα προβλήματα της Ευρώπης.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus