Διυλιστήριο: Ελληνική κυβέρνηση : Έχουμε αλλά δεν σας πληρώνουμε αν δεν συμφωνήσουμε - Ενοχλημένη η Λαγκάρντ, αντίθετος ο Στουρνάρας

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Ελληνική κυβέρνηση : Έχουμε αλλά δεν σας πληρώνουμε αν δεν συμφωνήσουμε - Ενοχλημένη η Λαγκάρντ, αντίθετος ο Στουρνάρας

Στην ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει σήμερα Παρασκευή τη δόση των 305 εκατ. ευρώ ως όφειλε, αλλά θα αποπληρώσει το σύνολο των δόσεων του Ιουνίου συνολικού ύψους 1,56 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ομαδοποιήσει τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου και να τις καταβάλει στο τέλος του μήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχαν συγκεντρώσει τα 305 εκατ. ευρώ, όπως και τα 335 εκατ. ευρώ της καταβολής της 12ης Ιουνίου.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην καταβολή μισθών και συντάξεων από ό,τι στην πληρωμή των εξωτερικών υποχρεώσεων.

Το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρει πως από τη στιγμή που δεν έχει διασφαλισθεί η χρηματοδότηση της χώρας από τους πιστωτές και η διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι σε εξέλιξη, δεν θα υπήρχε λόγος να δοθεί μια δόση από τις τέσσερις, εάν εκ των πραγμάτων δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να καταβληθούν εντός του Ιουνίου οι υπόλοιπες δόσεις.

Σημειώνεται πως η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ πως είναι πεπεισμένη πως η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της και θα καταβάλει τη δόση.

Ερωτηθείσας για το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει αύριο το ΔΝΤ ή εάν θα συμπτύξει τις δόσεις για το τέλος του μήνα, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος από τις Βρυξέλλες είπε «μην ανησυχείτε». Στη βάση αυτή ανέφερε πως η συζήτηση για μετάθεση της πληρωμής δεν έχει κανένα νόημα. Τελικά διαψεύσθηκε.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ στην εξέλιξη αυτή. Ήδη έχει υπονοηθεί από την πλευρά της ΕΚΤ πως αν η Ελλάδα δεν κατέβαλε τα 305 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, τότε θα της επιβάλει κούρεμα στα ενέχυρα και θα παγώσει τον ELA, που σήμερα ανέρχεται στα 80,7 δισ. ευρώ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η κίνηση της Αθήνας με τις δόσεις του ΔΝΤ δεν είναι καλό σημάδι. «Θα είναι δύσκολα τα πράγματα στο εξής» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η άμεση συνέπεια μιας χαμένης πληρωμής προς το ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε 30ήμερη «περίοδο χάριτος». Το ΔΝΤ δεν μιλά για πτώχευση στην περίπτωση χαμένων πληρωμών, αλλά για «ληξιπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις».

Σκόπιμα το καταστατικό του Ταμείου προβλέπει ένα μεσοδιάστημα μεταξύ της ημερομηνίας που η πληρωμή δεν έγινε και της επίσημης καταγγελίας που γίνεται από την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ.
Αυτή η χρονική υστέρηση, περίπου 2 μηνών, όπως ορίζεται στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΔΝΤ μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος πρόσθετης προθεσμίας, κατά την οποία θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εκτελεστεί η πληρωμή.

Μετά από αυτή την προθεσμία το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα έχει περιθώριο ενός μήνα για να αποφασίσει το εάν θα περιορίσει την χρήση των πόρων του Ταμείου προς την Ελλάδα και εάν θα αναστείλει τα δικαιώματά της.

Τελευταία φορά που μία χώρα επέλεξε να μεταθέσει εντός μήνα πληρωμή προς το ΔΝΤ ομαδοποιώντας τις καταβολές ήταν στη δεκαετία του '80 και αφορούσε τη Ζάμπια.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανέφερε για το θέμα τα εξής: «Οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συμπτύξουν τις τέσσερις πληρωμές που έπρεπε να κάνει η χώρα τον Ιούνιο σε μία, η οποία πλέον θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου. Μετά από απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, η οποία υιοθετήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, χώρες-μέλη μπορούν αιτούνται τη σύμπτυξη πολλαπλών καταβολών κεφαλαίου εντός του ίδιου ημερολογιακού μήνα (οι καταβολές τόκων δεν μπορούν να περιληφθούν στην ίδια σύμπτυξη). Η απόφαση αυτή αποσκοπούσε στο να αντιμετωπίσει δυσκολίες της εκάστοτε διοίκησης στο να καταβάλει πολλαπλές πληρωμές σε μία σύντομη περίοδο».

Δυσφορία Λαγκάρντ για τη μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ

Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από την ελληνική πλευρά μέχρι τη λήψη της απόφασης
Προβληματισμός επικρατεί στην Ουάσιγκτον για την απόφαση της Ελλάδας να μην πληρώσει τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία έπρεπε να πληρωθεί σήμερα.

Η δόση των 300 εκατ. ευρώ θα συγχωνευθεί με τις υπόλοιπες δόσεις του Ιουνίου, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης το απόγευμα της Πέμπτης. Η τελική απόφαση της κυβέρνησης ελήφθη μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου των Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη, Γιάννη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, στον απόηχο της πρότασης σοκ των Θεσμών, η οποία τέθηκε επί τάπητος στον Έλληνα πρωθυπουργό από τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι γίνεται δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης μέσω του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις, παραπέμποντας εκ νέου στο «προηγούμενο» της Ζάμπια.

Βάσει των όσων είπε ο Τζέρι Ράις, οι τέσσερις δόσεις ενοποιούνται και η νέα ημερομηνία αποπληρωμής είναι πλέον η 30ή Ιουνίου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει το συνολικό ποσό, που υπολογίζεται στο 1,53 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η δυσαρέσκεια της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν έκδηλη, καθώς όπως διαρρεόταν από το περιβάλλον της, επρόκειτο για μία ξαφνική απόφαση της Ελλάδας για την οποία δεν υπήρχε καμία ενημέρωση. Σε αυτό προσέθεταν και το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα σε ερώτημα δημοσιογράφου στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο οποίο είχε εμφανιστεί καθησυχαστικός τονίζοντας ότι «μην ανησυχείτε. Έχουμε πληρώσει μέχρι στιγμής 7,5 δισ. οπότε...».


Διαφωνεί ο Στουρνάρας με την ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ

Αντίθετος στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ομαδοποιήσει τις δόσεις σε μια και να αποπληρώσει το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου είχε ταχθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, ο κ. Στουρνάρας, αλλά και άλλοι τραπεζικοί κύκλοι στην Αθήνα, φέρεται να διαφώνησαν με την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου.

Στην επιχειρηματολογία του ο κ. Στουρνάρας ανέφερε προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην εικόνα της χώρας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας φέρεται να επιχείρησε να αποτρέψει την κυβέρνηση να το πράξει υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό «βάζουμε την Ελλάδα στη ίδια κατηγορία με την Ζάμπια».

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω αφρικανική χώρα είναι το πρώτο μέλος στην ιστορία του ΔΝΤ που την δεκαετία του ’80 χρησιμοποίησε την ομαδοποίηση των δόσεων.

http://diulistirio.blogspot.gr/

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus