Διυλιστήριο: Έντονη δυσφορία ΗΠΑ για τον αγωγό - Λαφαζάνης : Δεν δεχόμαστε εντολές από κανέναν - VIDEO

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Έντονη δυσφορία ΗΠΑ για τον αγωγό - Λαφαζάνης : Δεν δεχόμαστε εντολές από κανέναν - VIDEO

Έντονη δυσφορία ΗΠΑ για αγωγό Greek steam 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της πρεσβείας στην Αθήνα οι ΗΠΑ ανησυχούν για την εξέταση ενδεχόμενης επέκτασης του τουρκικού αγωγού στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι δεν θα αυξήσει την ενεργειακή διαφοροποίησή της, πιθανώς να δημιουργήσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, ενώ δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση στις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας.

Ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής των διεθνών ενεργειακών υποθέσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Άμος Χοκστάιν, συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και στελέχη ενεργειακών εταιρειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο λόγος της επίσκεψης ήταν για να επιβεβαιώσει τη στήριξη του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και της αμερικανικής κυβέρνησης στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ελλάδας, περιλαμβανομένων προγραμμάτων όπως ο αγωγός TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας - IGB καθώς και η επέκταση της χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG).
Όπως αναφέρε η ανακοίνωση "Τα έργα αυτά θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ε.Ε., θα μειώσουν την ελληνική εξάρτηση από έναν και μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου, θα τονώσουν τον ανταγωνισμό και θα μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές. Ο TAP θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει κατά την κατασκευή του 10.000 θέσεις εργασίας και θα αποφέρει έσοδα πολλών εκατομμυρίων ετησίως για τα επόμενα 25 χρόνια”.
“Οι ΗΠΑ” συνεχίζει η ανακοίνωση “εκφράζουν την ανησυχία ότι η εξέταση από μέρους της Ελλάδας της επέκτασης ενός αγωγού “Turkstream” επί ελληνικού εδάφους δεν θα συνεισφέρει στην ενεργειακή διαφοροποίηση, θα συγκεντρώσει ενδεχομένως το ενδιαφέρον των αρχών ανταγωνισμού της Ε.Ε., και δεν θα αποτελέσει μακροπρόθεσμη λύση στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας

Απάντηση του Λαφαζάνη στις ΗΠΑ: Δεν δεχόμαστε εντολές από κανέναν – ΒΙΝΤΕΟ


«Δεν δεχόμαστε εντολές και υπαγορεύσεις από κανέναν» ανέφερε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας στον Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος τόνισε ότι «ο σχεδιαζόμενος αγωγός Greek Stream δεν μπορεί να γίνει».

«Ένας αγωγός με ρωσικό φυσικό αέριο συμφέρει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο MEGA και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα είναι ένας ενεργειακός κόμβος και είναι ένας κόμβος ο οποίος υποδέχεται φυσικό αέριο από διαφορετικές προελεύσεις και από διαφορετικούς δρόμους. Είναι πηγή και μοντέλο διαφοροποίησης τόσο των δρόμων όσο και των πηγών προέλευσης φυσικού αερίου. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και θετικό».

«Εμείς ακολουθούμε έναν δρόμο ο οποίος υπερασπίζεται πλήρως τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα, ακολουθούμε μία πολυδιάστατη πολιτική και δεν δεχόμαστε εντολές, υπαγορεύσεις από κανέναν», κατέληξε ο υπουργός.

Δείτε το βίντεο από το MEGA


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus