Διυλιστήριο: Καταγγελία ΟΙΕΛΕ: Εξαίρεση από το ΦΠΑ 23% των ιδιωτικών σχολείων που απευθύνονται στην «ελίτ»

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Καταγγελία ΟΙΕΛΕ: Εξαίρεση από το ΦΠΑ 23% των ιδιωτικών σχολείων που απευθύνονται στην «ελίτ»

Με επιστολή που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πολιτισμού & Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά αλλά και προς τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο -με αφορμή την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση- για προνομιακή μεταχείριση ορισμένων ιδιωτικών σχολείων που απευθύνονται στην οικονομική και κοινωνική ελίτ της χώρας, η οποία διευρύνει τις ήδη οξυμένες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες, μετατρέποντας την ιδιωτική εκπαίδευση σε προνόμιο των ολίγων.

Όπως αναφέρει: «Η ρύθμιση νόμου με την οποία επιβάλλεται συντελεστή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εξαιρεί ιδιωτικά σχολεία βάσει προϋποθέσεων.Γίνεται αντιληπτό σε κάθε πολίτη από την απλή ανάγνωση και μόνο των ονομάτων των εκπαιδευτηρίων που εξαιρούνται του μέτρου ότι η απόφαση την οποία έλαβε η κυβέρνηση είναι εξόφθαλμα άδικη και ενισχύει περαιτέρω τις ήδη οξυμένες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες, καθώς μετατρέπει την ιδιωτική εκπαίδευση σε αποκλειστικό προνόμιο ελάχιστων οικογενειών της ελίτ. Υπενθυμίζουμε για μία ακόμη φορά ότι η ιδιωτική εκπαίδευση σήμερα, για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που εμπιστεύονται τα παιδιά τους σ’ αυτήν, αποτελεί κοινωνικό αγαθό (όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα) και καλύπτει βασικές εκπαιδευτικές ανάγκες που θα έπρεπε να παρέχει σε όλους το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα».

Προτείνει, δε, την απαλλαγή από την εφαρμογή του συντελεστή των υπηρεσιών που προβλέπονται από το βασικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το κύμα των αποχωρισάντων από την ιδιωτική εκπαίδευση.

«Ζητούμε, έστω και την ύστατη ώρα, λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους, να μην εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος για το εν λόγω θέμα πριν υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με την Ομοσπονδία μας και άλλους φορείς. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις για χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που θα δυσκολευτεί να απορροφήσει το μεγάλο αριθμό των αποχωρισάντων από τα ιδιωτικά σχολεία, θα είναι ανυπολόγιστες», αναφέρει στις επιστολή της.

Η ΟΙΕΛΕ, τέλος, στην επιστολή της, κοινοποιεί λίστα με ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που εξαιρούνται της εφαρμογής του 23% του ΦΠΑ και των οποίων τα δίδακτρα είναι κατά κανόνα πολύ υψηλότερα από τα μέσα δίδακτρα μικρών και μεσαίων ιδιωτικών σχολείων που υφίστανται τις τεράστιες συνέπειες του μέτρου.

ΕΔΩ η λίστα με τα ιδιωτικά σχολεία που απαλλάσσονται από το ΦΠΑ 23%


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus