Διυλιστήριο: ΕΕ για σύμβαση με Cosco: Αμεσα μέτρα για τις παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΕΕ για σύμβαση με Cosco: Αμεσα μέτρα για τις παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις

Δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 23ης Μαρτίου 2015 που έκρινε παράνομα τα φορολογικά πλεονεκτήματα που παραχωρήθηκαν στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. και τον πιστωτή του, την Cosco, με την πρώτη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ (2008).

Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι φορολογικές αυτές ελαφρύνσεις δόθηκαν κατά παράβαση του άρθρου 108 παράγραφος 3 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά. Καλεί μάλιστα την Ελληνική Κυβέρνηση να ρυθμίσει τις οφειλές της εταιρείας προς το δημόσιο. κάτι το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει αντιδράσεις της Cosco.


Το 2008 η COSCO PACIFIC LIMITED υπέγραψε με τον ΟΛΠ την πρώτη Σύμβαση Παραχώρησης που έγινε Νόμος του Ελληνικού κράτους, υπό τα βλέμματα του Προέδρου της Κίνας και του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Καραμανλή, για την 35ετή παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούσε τα φορολογικά πλεονεκτήματα που συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο 2 του νόμου, με τον οποίο κυρώθηκε από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. η αρχική σύμβαση παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ του ΣΕΜΠΟ στη θυγατρική της COSCO, ΣΕΠ Α.Ε. Τα πλεονεκτήματα αυτά εξετάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και κρίθηκαν «παράνομα», καθώς δεν συμβιβάζονται με τα ισχύοντα στο ελληνικό φορολογικό πλαίσιο, αλλά και ούτε με τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πως ξεκίνησε η έρευνα

Η έρευνα είχε ξεκινήσει από το 2009, έπειτα από καταγγελίες του πρώην Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και του Σωματείου Λιμενεργατών, σε σχέση με τους όρους της Σύμβασης Παραχώρησης της COSCO και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2015. Το 2009 η Επιτροπή είχε χαρακτηρίσει αρχικά τις καταγγελίες αβάσιμες, αλλά το 2012 άνοιξε ξανά τον φάκελο και ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση.

Μεταξύ άλλων η Επιτροπή διαπίστωσε παραβάσεις στην απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί δεδουλευμένων τόκων μέχρι την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του προβλήτα III, στη μεταφορά των ζημιών χωρις χρονικό περιορισμό, απαλλαγές από φόρους, τέλη χαρτοσήμου επί συμφωνιών δανειοδότησης καθώς και για τις συμβάσεις μεταξύ των πιστωτών των δανειακών συμβάσεων βάσει των οποίων μεταβιβάζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές κ.α

Οι άμεσες υποχρεωτικές ενέργειες

Η Ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

1. Να ανακτήσει τη χορηγηθείσα μη συμβιβάσιμη ενίσχυση που αναφέρεται στο άρθρο 1 από τον ΣΕΠ και τη μητρική του εταιρεία Cosco.

2. Οι ανακτώμενες ενισχύσεις περιλαμβάνουν τόκους από τον χρόνο κατά τον οποίο τέθηκαν στη διάθεση των δικαιούχων μέχρι τον χρόνο της πραγματικής τους ανάκτησης.

3. Η Ελλάδα πρέπει να καταργήσει όλες τις διατάξεις που επιτρέπουν τη συνέχιση των μέτρων, με ισχύ από την ημερομηνία έγκρισης της παρούσας απόφασης.

4. Η Ελλάδα πρέπει να ακυρώσει όλες τις εκκρεμείς πληρωμές της ενίσχυσης από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης.

5. Η ανάκτηση των χορηγηθεισών ενισχύσεων που αναφέρονται είναι άμεση και εκτελεστέα.

6. Η Ελλάδα οφείλει να διασφαλίσει την εκτέλεση της παρούσας απόφασης εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησής της.

8. Εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, η Ελλάδα υποβάλλει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) το συνολικό ποσό (κεφάλαιο και τόκοι) που πρέπει να ανακτηθεί από τον ΣΕΠ και τη μητρική του εταιρεία Coscο
β) λεπτομερή περιγραφή των μέτρων που έχει ήδη λάβει και σχεδιάζει να λάβει για να συμμορφωθεί με την παρούσα απόφαση και
γ) έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο ΣΕΠ και η μητρική του εταιρεία Cosco έχουν διαταχθεί να επιστρέψουν την ενίσχυση.

9. Η Ελλάδα οφείλει να τηρεί την Επιτροπή ενήμερη σχετικά με την πρόοδο των εθνικών μέτρων που λαμβάνονται για την εκτέλεση της παρούσας απόφασης μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκτησης της χορηγηθείσας ενίσχυσης, να υποβάλλει αμέσως, μετά από απλή αίτηση της Επιτροπής, πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχει ήδη λάβει ή σχεδιάζει να λάβει για να συμμορφωθεί με την παρούσα απόφαση και να παρέχει επίσης λεπτομερείς πληροφορίες για τα ποσά των ενισχύσεων και των τόκων που έχουν ήδη ανακτηθεί από τον δικαιούχο.


http://diulistirio.blogspot.gr/



Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus