Διυλιστήριο: Στρατός της Frontex φτάνει στην Ελλάδα με εντολή των Βρυξελλών για την καταγραφή προσφύγων

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

Στρατός της Frontex φτάνει στην Ελλάδα με εντολή των Βρυξελλών για την καταγραφή προσφύγων

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για 775 συνοριακούς φύλακες, που θα διατεθούν κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία, απηύθυνε ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση δυνάμεων στην ιστορία του οργανισμού, ενώ οι συνοριοφύλακες που θα δεχθούν να μετάσχουν στις επιχειρήσεις «Ποσειδώνας» (Ελλάδα) και «Τρίτων» (Ιταλία) πρόκειται να διατεθούν, κυρίως, για την καταγραφή προσφύγων και μεταναστών και δευτερευόντως για την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

Από το σύνολο των 775 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων που αναζητεί η Frontex, περίπου oι 600 πρόκειται να διατεθούν στην Ελλάδα και να στελεχώσουν τα περιφερειακά κέντρα ταυτοποίησης (hot spots) που αποφασίστηκε να λειτουργήσουν κάτω από την ομπρέλα της επιχείρησης «Ποσειδώνα». Λιμενικό και Αστυνομία είχαν –και τον Ιούνιο– υποβάλει αίτημα στη Frontex, ωστόσο η ανταπόκριση του οργανισμού ήταν κατώτερη των προσδοκιών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν αισιοδοξία για την τελική έκβαση της νέας προσπάθειας του οργανισμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι της πρόσκλησης ενδιαφέροντος έχει προηγηθεί παρασκηνιακή διαπραγμάτευση και δέσμευση των κρατών-μελών να συνδράμουν τις επιχειρήσεις της Frontex σε Ελλάδα και Ιταλία.

«Είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι όσοι φτάνουν στην Ε.Ε. καταγράφονται και ταυτοποιούνται. Καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της τέτοια πίεση στα εξωτερικά σύνορά της», δήλωσε ο επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri. Σε παρόμοια πρόσκληση προχώρησε και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (ΕASO). Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε χθες ότι αναζητεί 370 εμπειρογνώμονες που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες ασύλου Ελλάδας και Ιταλίας, και θα υποστηρίξουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από τις δύο χώρες προς άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου διευκρινίζει επιπλέον πως οι 370 «ειδικοί» θα συμμετάσχουν στην καταγραφή των μεταναστών καθώς και σε ελέγχους για τον έλεγχο πλαστότητας ταξιδιωτικών εγγράφων.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλα κράτη-μέλη πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα ο Ελληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus