Διυλιστήριο: Ο Άρειος Πάγος παραπέμπει τους Ντογιάκο, Τσατάνη στο Συμβούλιο Επιθεώρησης (ΕΓΓΡΑΦΑ)

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

Ο Άρειος Πάγος παραπέμπει τους Ντογιάκο, Τσατάνη στο Συμβούλιο Επιθεώρησης (ΕΓΓΡΑΦΑ)

Νέα διάσταση στην παράνομη εκλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου στην Εισαγγελία του Εφετείου Αθηνών, δίνει η έρευνα που διεξήγαγε ο Άρειος Πάγος τον Αύγουστο.

Το περιοδικό HOT DOG είχε αποκαλύψει πως προκειμένου να έχει δικαίωμα εκλογής ο Εισαγγελέας Εφετών Ντογιάκος, ο αντιεισαγγελέας Εφετών Ασπρογέρακας, συνυπολογίστηκε κατά τις εκλογές ανάδειξης του προϊσταμένου της Εισαγγελίας, ψευδώς στο δυναμικό της Εισαγγελίας ενώ δεν είχε δικαίωμα, αφού δεν είχε υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα της προαγωγής του.

Μετά το δημοσίευμα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου (πριν αναλάβει Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός) διερεύνησε το θέμα προκειμένου να απαντήσει επίσημα στο Υπυργείο Δικαιοσύνης. Όπως προκύπτει από το έγγραφο που απέστειλε προς τον Υπουργό στις 20 Αυγούστου 2015 (αριθμός εμπιστευτικού πρωτοκόλου 85), κατά τη διαδικασία εκλογής Προισταμένου υπήρξε και δεύτερη λαθροχειρία.

Και οι δύο παράτυπες ενέργειες που έγιναν προκειμένου να εκλεγεί ως Προιστάμενος της Εισαγγελίας ο Ντογιάκος, απαιτούσαν την συγκατάθεση της Εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, η οποία ως αναπληρώτρια Προισταμένη και υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της εκλογής, επέτρεψε εις γνώση της να συμβούν. Η Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη είναι αυτή η οποία αφαίρεσε από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο και Γιάννη Δραγάτση τη δικογραφία για τον Αντρέα Βγενόπουλο στο στάδιο των διώξεων ενώ χειρίστηκε και υπόθεση δικογραφίας για εξοπλιστικά χωρίς να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία παρά το γεγονός ότι συνάντησε το όνομα του Βαγγέλη Μειμαράκη ως εμπλεκόμενου. Η κόρη της Τσατάνη ήταν υποψήφια σε δυο εκλογικές μάχες με τη ΝΔ, την τελευταία από αυτές με τον Βαγγέλη Μειμαράκη.

Καταπέλτης η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου


Η εκλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου ως επικεφαλής στην Εισαγγελία Εφετών είχε μια προιστορία η οποία θορύβησε έτσι κι αλλιώς την Εισαγγελία Εφετών. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2014, η Εισαγγελία Εφετών εξέλεξε τον Εισαγγελέα Παναγιώτη Καραγιάννη στη θέση του Προισταμένου.

Σε λιγότερο από ένα μήνα ο Εισαγγελέας Καραγιάννης παραιτήθηκε από την Εισαγγελία με το επιχείρημα πως στις 30 Οκτωβρίου προήχθη σε Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο νόμος ωστόσο προβλέπει πως οι Εισαγγελείς που εκλέγονται σε θέσεις προισταμένου παραμένουν στη θέση τους μέχρι να λήξει η θητεία τους. Παρόλα αυτά ο Εισαγγελέας Καραγιάννης όχι μόνο παραιτήθηκε αλλά αφαίρεσε από τον εαυτό του και το δικαίωμα ανάκλησης. Γράφει χαρακτηριστικά στην παραίτηση (30-10-2014 αριθ. Πρωτοκόλου 400): «Δηλώνω την παραίτησή μου από τα καθήκοντα του Διεθύνοντος την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, προκειμένου να κριθώ για τη θέση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και παραιτούμαι τυχόν δικαιώματός μου για ανάκληση της παρούσας δήλωσης παραίτησής μου»

Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 29 Νοεμβρίου για νέο Προιστάμενο, ο Ισίδωρος Ντογιάκος δεν είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα αφού δικαίωμα εκλογής είχε το μισό του σώματος των Εισαγγελέων με βάση την αρχαιότητα. Έγιναν δύο λαθροχειρίες προκειμένου να πάρει μέρος στην εκλογική διαδικασία ως υποψήφιος, Η μία ήταν να υπολογιστεί ως Εισαγγελέας ο Αντιεισαγγελέας Ασπρογέρακας και η άλλη να εξαιρεθεί από το δυναμικό της Εισαγγελίας Εφετών ο πρώην Προιστάμενος Καραγιάννης αν και δεν είχε υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο τον μετέθετε στον Άρειο Πάγο.

Γράφει η Προέδρος του Αρείου Πάγου μετά την έρευνα που διεξήγαγε: «Έπρεπε να συμπεριληφθεί και ο Εισαγγελέας Παναγιώτης Καραγιάννης, με δεδομένο ότι, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Γραμματείας του Αρείου Πάγου, ο τελευταίος μετά την υποβληθείσα κατά την ημέρα συνεδρίασης του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (30-10-2014) δήλωση περί παραίτησής του είχε μεν προαχθεί σε Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου...πλην όμως, τόσο κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών (29-11-2014) καθώς και για διάστημα ενός μήνα μεταγενέστερα εξακολουθούσε να παραμένει και να ασκεί τα καθήκοντά του ως Εισαγγελέας Εφετών, αφού κατά την ημερομηνία των εκλογών δεν είχε ούτε καν υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα της προαγωγής του...Επιπλέον κατά τρόπο επίσης εσφαλμένο συμπεριλήφθηκε στην κατάσταση των ονομάτων των υπηρετούντων Εισαγγελέων Εφετών ο Δημήτρης Ασπρογέρακας, παρότι κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών (29-11-2014) υπηρετούσε στην Εισαγγελία με το βαθμό του Αντοεισαγγελέα και όχι του Εισαγγελέα».

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αποδίδει ευθύνη τόσο στον Ισίδωρο Ντογιάκο ο οποίος ως «μόνος ωφελούμενος» αποσιώπησε την αλήθεια και υπέβαλε υπιψηφιότητα αλλά και στην Εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη η οποία ενέκρινε τις μεθοδεύσεις. Η Βασιλική Θάνου απέστειλε τα στοιχεία της έρευνας στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεώρησης για να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες.


Ο Ντογιάκος ανακάλυψε το αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας

Εντυπωσιακές όμως δεν είναι μόνο οι αποκαλύψεις που φέρουν παράνομη την εκλογή του Ντογιάκου στο ναό της νομιμότητας, αλλά και η ίδια η αντίδραση Ντογιάκου.

Ο Προιστάμενος της Εισαγγελίας ο οποίος πρέπει να ελεγχθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί του «Παναθηναικάκια» που πήρε εντολή από το Σαμαρά, αντί να απαντήσει στις κατηγορίες, συγκάλεσε επισήμως την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών την Πέμπτη, με θέμα «Εξωθεσμική Παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο Αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας».

Τουλάχιστον λόγοι ευπρέπειας και λεπτότητας θα επέβαλαν ο κύριος Ντογιάκος να απαντήσει στα θεσμικά του όργανα γι αυτά που πλέον δεν αποκαλύπτει ένα περιοδικό αλλά ο ίδιος ο Άρειος Πάγος. Αντ αυτού επιλέγει να μετατρέψει ένα προσωπικό του πρόβλημα και μάλιστα μια παράβαση σε πρόβλημα της Εισαγγελίας. Κάθε άλλος δημόσιος υπάλληλος θα είχε ελεγχθεί αν υπήρχαν στοιχεία για παράνομη εκλογή του σε θέση.

Ο Προιστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών αντί να επιλέξει ο ίδιος τον έλεγχο νομιμότητας την οποία εκπροσωπεί θεωρητικά, επιλέγει τη συγκάλυψη προτάσσοντας το «αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας». Πρέπει να απαντήσουν τώρα οι Εισαγγελείς Εφετών αν εννοούν το αυτοδιοίκητο και τη συναδελφική αλληλεγγύη ως αυθαιρεσία και μη έλεγχο. Αλλά τότε θα είναι δύσκολο να τον επιβάλουν και οι ίδιοι στην κοινωνία. Το συνετό πάντως θα ήταν να αφήσουν τα θεσμικά όργανα τουλάχιστον να ελέγξουν το τι συνέβη.
Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus