Διυλιστήριο: Spiegel: Η Γερμανία εξαγόρασε τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2006

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Spiegel: Η Γερμανία εξαγόρασε τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2006

Ως προϊόν δωροδοκίας παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel την ανάθεση της διοργάνωσης του Μουντιαλ του 2006 στη Γερμανία.

Ως προϊόν δωροδοκίας παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel την ανάθεση της διοργάνωσης του Μουντιαλ του 2006 στη Γερμανία.

Τα 10,3 εκατ. ελβετικά φράγκα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2000, ενόψει την απόφασης για το ποια χώρα θα αναλάβει την διοργάνωση, η γερμανική επιτροπή διεκδίκησης του παγκοσμίου κυπέλλου«δανείστηκε» από τον τότε επικεφαλής της Αdidas, Ρομπέρ Λουΐ Ντρεϊφίς, 10.3 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, δηλαδή (τότε) 13 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα.

Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να εξασφαλιστούν τέσσερις ψήφοι από εκπροσώπους Ασιατικών χωρών. Ετσι η Γερμανία κέρδισε την διοργάνωση με 12 θετικές ψήφους έναντι 11 έναντι της υποψηφιότητας της Νοτίου Αφρικής.

Ο πρόεδρος της Adidas Ρομπέρ Λουΐ Ντρεϊφίς. Φερεται να «δάνεισε» τα 10.3 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα στην επιτροπή διεκδίκησης. Πέθανε τον Ιούλιο του 2006 από λευχαιμία

Πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης ήταν ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ο οποίος – σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό – γνώριζε τον δανεισμό, όπως τον γνώριζε και ο νυν πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι οι δύο αξιωματούχοι αναζητούσαν τρόπους για να επιστραφεί το ποσό χωρίς να προκληθούν υποψίες.

«Εξόφληση» μέσω FIFA


Ο τρόπος «εξόφλησης» που επελέγη ήταν να δοθούν από τους γερμανούς στην FIFA 6,7 εκατομμύρια ευρώ για ένα γκαλά το οποίο θα γινόταν το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Τελικά το γκαλά ακυρώθηκε αλλά τα χρήματα είχαν ήδη πιστωθεί σε λογαριασμό της FIFA στη Γενεύη και από εκεί, η FIFA φέρεται να τα μετέφερε σε λογαριασμό του Ντρεϊφίς στη Ζυρίχη.

Το Spiegel ζήτησε την τοποθέτηση του Φραντς Μπεκενμπάουερ και του Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ πριν την δημοσίευση του ρεπορτάζ αλλά οι δύο αξιωματούχοι δεν θέλησαν να το σχολιάσουν. Η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία παραδέχεται ότι η οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ 2006 έκανε, τον Απρίλιο του 2005, μια πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων προς τη FIFA. Στο σχετικό δελτίο τύπου υποστηρίζει ότι είναι πιθανόν η πληρωμή να μη χρησιμοποιήθηκε για το γκαλά της FIFA, αλλά τονίζει ότι δεν είχε καμία σχέση με την διεκδίκηση του Μουντιάλ.

Από τους τρεις Ασιάτες εκπροσώπους που ψήφισαν υπέρ της Γερμανίας το 2000, οι δύο δεν απάντησαν στο Spiegel και ο τρίτος, ο Chung Moon Joon από τη Νότιο Κορέα, είπε ότι οι ερωτήσεις ήταν ανάξιες σχολιασμού.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus