Διυλιστήριο: Επιστροφή 16,7 εκατ. ευρώ από τα αδιάθετα του αποθεματικού κρίσεων στην Ελλάδα

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Επιστροφή 16,7 εκατ. ευρώ από τα αδιάθετα του αποθεματικού κρίσεων στην Ελλάδα

Την επιστροφή ποσού 410 εκατ. ευρώ από την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) στα κράτη-μέλη, εκ των οποίων 16,7 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην Ελλάδα αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για αδιάθετα ποσά από το αποθεματικό για τη διαχείριση κρίσεων του αγροτικού τομέα που αφαιρείται κάθε χρόνο από τις άμεσες ενισχύσεις των παραγωγών. Το αποθεματικό αυτό δημιουργείται μετά τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ το 2013. Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, επιστρέφεται στα κράτη-μέλη.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, παρά τις δυσκολίες σε ορισμένους κλάδους του γεωργικού τομέα κατά το παρελθόν έτος, δεν απαιτήθηκε το 2015 η χρησιμοποίηση του αποθεματικού αυτού.

Τα συμπληρωματικά μέτρα στήριξης που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του 2015 χρηματοδοτήθηκαν από τα υπάρχοντα διαθέσιμα του προϋπολογισμού το 2015, ενώ η δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 χρησιμοποιεί μόνο κονδύλια της ΕΕ από τον προϋπολογισμό του 2016.

Η έννοια του αποθεματικού για κρίσεις στον γεωργικό τομέα και ο μηχανισμός επιστροφής συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ του 2013 και εφαρμόστηκαν πρώτη φορά για το οικονομικό έτος 2014.

Η κράτηση εφαρμόζεται μόνο για ποσά άμεσων ενισχύσεων που υπερβαίνουν τα 2000 ευρώ και δεν αφορά τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία, όπου οι άμεσες ενισχύσεις εξακολουθούν να είναι σταδιακές.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus