Διυλιστήριο: Αυτοί είναι οι δύο πρώην υπουργοί από τους οποίους κατασχέθηκαν 2 εκατ. ευρώ

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Αυτοί είναι οι δύο πρώην υπουργοί από τους οποίους κατασχέθηκαν 2 εκατ. ευρώ

Εκτός από την υπόθεση Γιώργου Σταθάκη, για τον οποίο αποφασίστηκε να ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής εντόπισε προβληματικές δηλώσεις πρώην βουλευτών και υπουργών.

Συγκεκριμένα 11 πρώην βουλευτές παραπέμπονται στους οικονομικούς εισαγγελείς για φορολογικές εκκρεμότητες και άλλοι οκτώ επειδή δεν είχαν καταθέσει καθόλου δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.
Η πιο σημαντική είδηση είναι όμως η απόφαση για την κατάσχεση 2 εκατ. ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς δύο πρώην υπουργών, καθώς δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τα ποσά που αναφέρονταν στις δηλώσεις τους. Συγκεκριμένα το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε την κατάσχεση 1.850.000 ευρώ από το πρώην μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλο και 150.000 ευρώ από τον Αριστείδη Τσιπλάκο, που είχε διατελέσει υφυπουργός Οικονομίας σε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η υπόθεση της τοκογλυφίας

Ο πρώτος εξελέγη βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ από το 1989 ως το 2004. Κατά τη διάρκεια αυτής της 15ετίας διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1993-1994 και 1996-2000) καθώς και υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (1994-1996).
Η όλη διαδρομή του δεν συνιστά ακριβώς αυτό που λέμε «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».
Το 2013 ο Γιάννης Ανθόπουλος έδωσε κατάθεση για υπόθεση τοκογλυφίας, καθώς επιχειρηματίας της περιοχής των Σερρών τον κατήγγειλε ότι συμμετείχε σε κύκλωμα εκβιαστών.
Ο 66χρονος σήμερα πρώην υπουργός κατηγορήθηκε τότε για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία σε βάρος ιδιοκτήτριας εταιρείας καπνεμπορίου με έδρα την Καβάλα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Ανθόπουλος ενεπλάκη στην υπόθεση ως δικηγόρος, αλλά και ως πρόσωπο που κατείχε δημόσια θέση.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ιδιοκτήτρια της εταιρείας Καπνεμπορίου φέρεται να απευθύνθηκε στον κ. Ανθόπουλο, καθώς είχε πρόβλημα ρευστότητας και αντιμετώπιζε δυσκολία χρηματοδότησης. Ο πρώην υπουργός, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια και εμφανιζόταν να μεσολαβεί σε 7 συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005. Η εταιρεία πουλούσε ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονταν πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς.
Κατά το κατηγορητήριο το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον κ. Ανθόπουλο και συνολικά προσδιορίστηκε σε ποσό που άγγιζε τα 1.757.800 ευρώ, ενώ βάσει πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε οι εν λόγω πωλήσεις ήταν εικονικές.
Ο ανακριτής διέθετε στοιχεία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορούμενου και των οικείων του, από τα οποία προέκυπταν εμβάσματα τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε λογαριασμούς του πρώην πολιτικού και της συζύγου του.
Ο κ. Ανθόπουλος αρνήθηκε την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι τα επίμαχα χρήματα αποτελούσαν δάνειο που του χορήγησε η ιδιοκτήτρια της εταιρείας Καπνών, γιατί ήθελε να φτιάξει σπίτι στη Βούλα.
Ωστόσο, κατά την δικογραφία, ο κατηγορούμενος δεν εμφάνιζε επιστροφή καμίας δόσης από τα χρήματα από το 2005 έως το 2013 και επιπλέον δεν προσκόμισε στη Δικαιοσύνη κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τα περί δανεισμού.
Μετά την απολογία του ο ανακριτής είχε κρίνει ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, αλλά του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και υποχρεώθηκε να καταβάλει χρηματική εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ.
Όλα αυτά είχαν βέβαια ως αποτέλεσμα να μην πέσει κανείς από τα… σύννεφα διαπιστώνοντας ότι η δήλωση πόθεν έσχες, η οποία και οδήγησε στη σχετική κατάσχεση, ήταν ανακριβής.

Υφυπουργός του Μητσοτάκη

Ο Αριστείδης Τσιπλάκος είναι διακεκριμένος πολιτικός μηχανικός, με καταγωγή από τη Λιβαδειά. Είχε αναλάβει τη θέση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1990), την οποία και διατήρησε έως το 1993. Στις εκλογές του 1993 επανεξελέγη βουλευτής Βοιωτίας με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το 1995 ίδρυσαν τον τηλεοπτικό σταθμό «Έψιλον», μαζί με τις παραγωγικές τάξεις της Βοιωτίας. Μετά τις εκλογές του 2000 απεχώρησε από την πολιτική και το Νοέμβριο του 2014 παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, καθώς ο αναδρομικός έλεγχος των δηλώσεων πόθεν έσχες έδειξε αναντιστοιχίες.

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus