Διυλιστήριο: Ο Ερντογάν μπήκε στο Ιράκ. Η Βαγδάτη καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Ο Ερντογάν μπήκε στο Ιράκ. Η Βαγδάτη καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της


Εξακόσιοι Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Μοσούλης, στο Βόρειο Ιράκ, για να προσφέρουν εκπαίδευση στις ιρακινές δυνάμεις, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας προσθέτοντας ότι οι χώρες του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είναι ενήμερες για την πρωτοβουλία. Οι τούρκοι στρατιώτες έφθασαν στην περιοχή Μπασίκα της Μοσούλης, ανέφερε η πηγή αυτή. Τυπικα, οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο εκπαίδευσης των Κούρδων Πεσμεργκά και τοπικών δυνάμεων πολιτοφυλακής.

Οι ιρακινές αρχές ζητούν από την Τουρκία να αποσύρει ‘αμέσως’ τα στρατεύματά της τα οποία έστειλε για να εκπαιδεύσουν ιρακινές ένοπλες ομάδες “χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης” στη Βαγδάτη, επισημαίνει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι.

Σύμφωνα με σιιτικές πηγές πρόκειται για 3 μονάδες τουρκικού στρατού που είναι εξοπλισμένες με βαρέα όπλα.

Ωστόσο σύμφωνα με τοπικό εκπρόσωπο οι χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας μπορεί να εμπλέκονται σε επιχείρηση στήριξης της διεθνούς συμμαχίας στην αντεπίθεση για ανακατάληψη της Μοσούλης.

Υπενθυμίζουμε πως Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται εδώ και δύομιση χρόνια στο βόρειο Ιρακ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας με στόχο την εκπαίδευση των “πεσμεργκά”, των δυνάμεων της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν.

“Έχουμε την επιβεβαίωση ότι η Τουρκία έστειλε στο ιρακινό έδαφος στρατεύματα που εκτιμώνται σχεδόν σε ένα τεθωρακισμένο σύνταγμα, που συνοδεύεται από άρματα μάχης και πυροβολικό δήθεν για να εκπαιδεύσουν ένοπλες ομάδες, και αυτό χωρίς το αίτημα ή την έγκριση των ομοσπονδιακών ιρακινών αρχών”, διατυπώνει με διαμαρτυρία η ανακοίνωση.

Οι αμερικανικές αρχές είναι ενήμερες για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ

Οι αμερικανικές αρχές από την άλλη δηλώνουν ενήμερες για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ, αλλά η κίνηση αυτή δεν αποτελεί μέρος των επιχειρήσεων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφεραν σήμερα δύο αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus