Διυλιστήριο: Ο Έλληνας επιστήμονας που θα βραβεύσει ο Μπαράκ Ομπάμα

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Ο Έλληνας επιστήμονας που θα βραβεύσει ο Μπαράκ Ομπάμα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα τιμήσει τον ομογενή καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, Πωλ Αλιβιζάτο, σε ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο, όπου θα του απονείμει το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών, το ανώτατο βραβείο για τους κορυφαίους επιστήμονες των ΗΠΑ, το οποίο απονέμεται για την μακροχρόνια προώθηση των επιστημών και της τεχνολογίας στις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Ο Δρ. Αλιβιζάτος, που κατέχει την θέση του διευθυντή του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ, θα τιμηθεί μαζί με άλλους τέσσερις επιστήμονες μετά το Νέο Έτος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι άλλοι βραβευθέντες είναι ο Δρ. Μάικλ Άρτιν από το MIT, ο Δρ. ‘Αλμπερτ Μπαντούρα από το Στάνφορντ, ο Δρ. Στάνλεϊ Φάλκο από την Ιατρική Σχολή Στάνφορντ και η Δρ. Σίρλεϊ Ανν Τζάκσον από το Πολυτεχνείο Rensselaer.

Ποιος είναι ο Δρ Αλιβιζάτος

Ο Παύλος Αλιβιζάτος είναι διακεκριμένος καθηγητής των Νανοεπιστημών και της Νανοτεχνολογίας στο Berkeley και διευθυντής του Berkeley National Laboratory Lawrence (Berkeley Lab). Επίσης, διευθύνει το Ινστιτούτο Kavli Energy Nanosciences (ENSI), και κατέχει έδρες στα τμήματα της Επιστήμης Υλικών και Χημείας. Επιπλέον, είναι ένας από τους ιδρυτές δύο εξεχουσών εταιρειών νανοτεχνολογίας, των Nanosys και Quantum Dot Corp. Ήταν ένας από τους βασικούς διεκδικητές του Νόμπελ Χημείας για το 2013.

Γεννήθηκε το 1959 στο Σικάγο των ΗΠΑ, αλλά σε ηλικία 10 ετών έχασε τη μητέρα του και πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στην Ελλάδα, στην οικογένεια ενός θείου του. Φοίτησε σε ελληνικά σχολεία και, αφού τελείωσε το λύκειο, επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου πήρε πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 1981 και Διδακτορικό στη Φυσική Χημεία από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ το 1986.

Η αλματώδης πρόοδός του, τον οδήγησε στην πρώτη πεντάδα των 100 κορυφαίων χημικών της περασμένης δεκαετίας στη λίστα που έχει καταρτίσει η βιβλιομετρική εταιρεία Τόμσον-Ρόιτερς. Ειδικότητα του καθηγητή Αλιβιζάτου είναι οι νανοκρύσταλλοι, δηλαδή μικροί κρύσταλλοι διάφορων υλικών με διαστάσεις μερικά νανόμετρα, όπου ένα νανόμετρο, ισοδυναμεί με 1 δισεκατομμυριοστό του μέτρου. Οι νανοκρύσταλλοι έχουν πολλές και σημαντικές εφαρμογές στην τεχνολογία, οι σημαντικότερες ίσως από τις οποίες είναι η κατασκευή φωτοβολταϊκών στοιχείων χαμηλού κόστους και συσκευών τεχνητής φωτοσύνθεσης.

Το 2014 βραβεύθηκε ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από την Ελλάδα για τη συνεισφορά του στην Επιστήμη. Στην τελετή που έλαβε χώρα στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος επαίνεσε τη δουλεία και τις διακρίσεις του ελληνοαμερικανού επιστήμονα, που έχει χαρακτηριστεί μάλιστα ως «ένας από τους πατέρες της Νανοεπιστήμης».

«Είναι τιμή μου να λαμβάνω αυτό το βραβείο από την γενέτειρά μου, Ελλάδα. Μορφώθηκα στην Ελλάδα και τα χρόνια που πέρασα εκεί, άλλαξαν τη ζωή μου για πάντα» τόνισε ο καθηγητής Αλιβιζάτος.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus