Διυλιστήριο: VIDEO - Το HERMES κόβει τις γέφυρες με τον Αλέξη Κοκολάκη αμέσως μόλις μίλησε για την θεραπεία του καρκίνου από το πείραμα CERN

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

VIDEO - Το HERMES κόβει τις γέφυρες με τον Αλέξη Κοκολάκη αμέσως μόλις μίλησε για την θεραπεία του καρκίνου από το πείραμα CERN

Με μία επιστολή-σοκ το Δίκτυο ΗERMES, που έχει ως μία από τις βασικές του λειτουργίες τη συνεργασία με το απόλυτο επιστημονικό και τεχνολογικό ευρωπαϊκό επίτευγμα, το CERN, σε συνδυασμό με πολυεπίπεδες δράσεις (επιστημονικές, ερευνητικές, υποτροφιών, υγείας κ.λπ.) στο πεδίο εφαρμογών που αφορούν την Ελλάδα, ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας του με τον άλλοτε περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης και μέχρι πρότινος γενικό διευθυντή Ανάπτυξης και Προώθησης του Hermes, Αλέξη Κοκολάκη.

Η επιστολή είναι εξόχως σκληρή, με αφορμή συνέντευξη του Αλέξη Κοκολάκη στον 98,4 λίγες μέρες μετά τη βράβευσή του στις 2 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, για την προώθηση μεθόδου θεραπείας του καρκίνου με τη χρήση της τεχνολογίας των επιταχυντών πρωτονίων και ελαφρών ιόντων, από την 3η Διεθνή Ιατρική Ολυμπιάδα.

Λίγες μέρες μετά τη βράβευσή του αυτή, ο κ. Αλέξης Κοκολάκης, σε συνέντευξή του στον 98,4 , είχε περιγράψει πως η Διεθνής Ιατρική Ολυμπιάδα, αναγνωρίζοντας την εργασία του κ. Κοκολάκη, την προσφορά του στην επιστήμη και την κοινωνία, τον προσκάλεσε να συμμετέχει στην Ολυμπιάδα, δίνοντάς του την ευκαιρία να παρουσιάσει την εργασία του σχετικά με την "Ίδρυση κέντρου αριστείας για την έρευνα, τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια στη χώρα μας".

Η επιστημονική επιτροπή της Ιατρικής Ολυμπιάδας αποφάσισε να του επιδώσει το "πρώτο τιμητικό δίπλωμα" για την εν γένει συμβολή του στην ανάπτυξη των ιατρικών φροντίδων και ιδιαίτερα στην εφαρμογή της θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια.

Προς τιμή του μάλιστα, όπως ανάφερε ο πρόεδρος της επιτροπής κατά τη βράβευσή του, εμπνεύστηκαν και καθιέρωσαν από τις 2 Οκτωβρίου 2015 μια νέα λέξη στην Ολυμπιάδα για την ιατρική κοινότητα. Τη λέξη "Philomedicine", κάνοντας ένα συσχετισμό λέξεων στην αναφορά του, όπως φιλότεχνος, Φιλαδέλφεια, φιλάνθρωπος..!

Οξύτατη η αντίδραση του Δικτύου

Αλλά ενώ συνέβησαν όλα αυτά στη Θεσσαλονίκη, δύο μήνες μετά, στις 10 Δεκεμβρίου, το δίκτυο HERMES, με αφορμή κυρίως τα όσα είπε σε συνέντευξή του ο κ. Αλέξης Κοκολάκης στον 98,4 για τη θεραπεία με επιταχυντή πρωτονίων του καρκίνου σε πολλές μορφές του, με μία σκληρή ανακοίνωσή του, που υπογράφει η δρ. Ευαγγελία Δημοβασίλη, ιδρύτρια και επιστημονική συντονίστρια του HERMES, ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας του Δικτύου με τον κ. Κοκολάκη, ενώ στη ίδια ανακοίνωση τον εγκαλεί για σωρεία παρατυπιών και παρερμηνειών, ακόμη και σε επιστημονικές μελέτες, που οδηγούν, όπως αναφέρει, σε σύγχυση εκατοντάδες καρκινοπαθείς στην Ελλάδα , αναφορικά με τη μέθοδο του επιταχυντή πρωτονίων.

Η επιστολή-ανακοίνωση


Ειδικότερα, στην επιστολή-ανακοίνωσή της για λογαριασμό του Δικτύου, με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 2015, η κ. Δημοβασίλη αναφέρει: «...Στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή της 7ης Οκτωβρίου 2015 του κυρίου Γιώργου Σαχίνη, στο Ράδιο 98,4 με τον κύριο Αλέξανδρο Κοκολάκη, πρώην περιφερειακό σύμβουλο και πρώην υπεύθυνο για την ανάπτυξη και προώθηση του επιστημονικού δικτύου HERMES, παρουσιάστηκαν θέματα τα οποία βρίθουν ανακριβειών και παραπληροφόρησης.

Το Δίκτυο HERMES, με μόνη πρόθεση την αποκατάσταση της αλήθειας, της εγκυρότητας αλλά και της επιστημονικότητας που παρέχει, ενημερώνει το κοινό και ιδιαίτερα την ευαίσθητη ομάδα των καρκινοπαθών και τις οικογένειές τους για τα εξής:

Στο λεπτό 2:11 έως 2:24 της συνέντευξης αναφέρθηκε από τον κ. Κοκολάκη ότι "η μοναδική θεραπεία αυτήν τη στιγμή, αναγνωρισμένη σε όλο τον κόσμο, που μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά οποιοδήποτε όγκο καρκίνου, είναι η αδρονική θεραπεία".

Η επιστημονική πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η αδρονική θεραπεία δεν είναι πανάκεια. Ο κύριος Κοκολάκης δεν έχει καμία επιστημονική κατάρτιση και ως εκ τούτου ουδεμία αρμοδιότητα ή εξουσιοδότηση από το Δίκτυο ώστε να προβαίνει σε τέτοιου τύπου δηλώσεις και αναλύσεις που παραπληροφορούν τους ασθενείς. Οι θεράποντες ιατροί είναι οι μόνοι ειδικοί που μπορούν να αποφασίζουν σχετικά με την καταλληλότητα μιας θεραπείας και να την εισηγούνται η όχι για κάθε ασθενή.

Στο λεπτό 9:05 έως 9:20 της συνέντευξης σχετικά με το κόστος της αδρονικής θεραπείας ειπώθηκε από τον κ. Κοκολάκη: "Δεν είναι πολύ ακριβότερη από τη συμβατική θεραπεία... Δεν είναι πολύ ακριβότερη. Πολύ ακριβότερα είναι τα κόστη να πάτε να μείνετε σε ένα ξενοδοχείο εκεί, να σας παίρνουνε, να σας διώχνουνε και όλο αυτό το πακέτο είναι ακριβό".

Τονίζουμε ότι κάθε θεραπεία είναι ιδιαίτερη και εξατομικευμένη και έχει ιδιαίτερο κόστος το οποίο δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί με τόσο επιπόλαιες "αναλύσεις" που δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις για την πραγματική τάξη μεγέθους του».

«Δεν εκπροσωπεί το Δίκτυο HERMES»

Η συντονίστρια του Δικτύου HERMES γίνεται ακόμη πιο αιχμηρή, όμως, ως προς τα όσα δήλωσε ο Αλέξης Κοκολάκης, γύρω από τις επιστημονικές αναλύσεις όσον αφορά τη μέθοδο των αδρονίων στη θεραπεία του καρκίνου, δηλώνοντας ότι ο κ. Κοκολάκης με αυτές τις δηλώσεις του δεν εκπροσωπεί το Δίκτυο HERMES.

Ειδικότερα σημειώνει: «Στο λεπτό 13:55 έως 15:19 της συνέντευξης ο κύριος Κοκολάκης επεκτάθηκε και σε επιστημονικές αναλύσεις και δε δίστασε να αναφερθεί σε δικές του επιστημονικές εργασίες, τις οποίες μάλιστα συνέκρινε χωρίς κανένα σεβασμό στην επιστημονική δεοντολογία με μελέτες του διακεκριμένου καθηγητή Ρομπέρτο Ορέκια, διευθυντή του κέντρου αδρονικής θεραπείας CNAO της Ιταλίας.

"Ο Ορέκια... λέει ότι τα αποτελέσματα είναι πάνω από το 98% αυτή τη στιγμή. Εγώ στη μελέτη μου γράφω 95% για τη σεμνότητα της κατάστασης".

Ως Δίκτυο και ως επιστήμονες δε συμμεριζόμαστε τέτοιου τύπου μελέτες που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, πόσω μάλλον με επιστήμη και έρευνα. Ο καθηγητής Ορέκια έχει κάνει χιλιάδες μελέτες, είναι συγγραφέας χιλιάδων επιστημονικών δημοσιεύσεων και βιβλίων ως ειδικός για το θέμα της αδρονικής θεραπείας. Ενημερώνουμε ότι τέτοια ποσοστά επιτυχίας επιτυγχάνονται υπό προϋποθέσεις και λαμβάνοντας υπόψη ένα σύνολο πολύπλοκων παραμέτρων. Επιπλέον, η αδρονική θεραπεία δεν είναι υποκατάστατο της θεραπείας με φωτόνια, αλλά συμπληρωματική αυτής, όπως έχει επισημάνει ο καθηγητής Ογκολογίας και πρώην αντιπρόεδρος του Τμήματος Ογκολογίας της Mayo Clinic και μέλος του Δικτύου μας δρ. Ρόμπερτ Μίλερ.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν από τον κύριο Κοκολάκη για τον καρκίνο του προστάτη δεν μπορούν να γενικευτούν για όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη. Τονίζουμε δε, ακόμα μια φορά, ότι ο κύριος Κοκολάκης αφενός δεν έχει καμία αρμοδιότητα και επιστημονική εξειδίκευση ειδικότερα σε ιατρικά θέματα ή θεραπείες που χρήζουν εξειδικευμένης επιστημονικής προσέγγισης και αφετέρου οι δηλώσεις του δεν αντιπροσωπεύουν το Δίκτυο».

«Επικίνδυνη παραπληροφόρηση», λέει το Δίκτυο HERMES

Ταυτόχρονα η κ. Δημοβασίλη, προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο, αναφέρεται σε παραπληροφόρηση και μάλιστα επικίνδυνη από πλευράς του μέχρι πρότινος Ηρακλειώτη συνεργάτη του Δικτύου, σημειώνοντας:

«Επιπρόσθετα, ο κύριος Κοκολάκης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία τα οποία καταθέσαμε ως Δίκτυο προς ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 27ης Μαρτίου 2013. Επειδή συνεχώς μέσω της έρευνας προκύπτουν καινούργια επιστημονικά στοιχεία από νέες μελέτες που είτε ακυρώνουν τις παλιές είτε τις συμπληρώνουν με νέα αποτελέσματα κατά περίπτωση, είναι προφανής η σύγχυση που προκαλεί με τις δηλώσεις του ο κύριος Κοκολάκης, ενώ ταυτόχρονα η παραπληροφόρηση που μεταδίδει είναι άκρως επικίνδυνη.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης (λεπτό 10:36 έως 10:56) ο κύριος Κοκολάκης χωρίς κανένα δισταγμό προέβηκε σε βαρύγδουπες δηλώσεις σχετικά με τον καρκίνο. "Οποιοδήποτε όγκο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος μπορούμε να τον πολεμήσουμε, συρρικνώνεται, εκρήγνυται μέσα στον καρκινικό όγκο και δεν επανεμφανίζεται ο καρκίνος. Πολύ απλά πράγματα χρησιμοποιώ, σκέφτομαι με απλή λογική, δε θέλω να κάνω τα πράγματα δύσκολα".

Η ελαφρότητα και η ανευθυνότητα των δηλώσεων του κυρίου Κοκολάκη δε συνάδει με την σοβαρότητα του ζητήματος. Ο κύριος Κοκολάκης χωρίς να έχει καμία απολύτως εξουσιοδότηση από το Δίκτυο, αλλά ούτε και κατάλληλο ακαδημαϊκό υπόβαθρο, προχωρεί σε επιστημονικές αναλύσεις εμπλέκοντας το Δίκτυό μας σε δύσκολες καταστάσεις, αναγκάζοντάς μας να προβούμε σε διαψεύσεις προς αποκατάσταση της αλήθειας από σεβασμό και μόνο στους συνανθρώπους μας, που πολύ συχνά ψάχνουν ελπίδα για να κρατηθούν στη ζωή.

Στο λεπτό 0:27 έως 0:52 της συνέντευξής του ο κύριος Κοκολάκης τόνισε ότι "τους εξήγησα επίσης ότι δεν είμαι ούτε καθηγητής ούτε διδάκτορας, απλά λόγω της εργασίας μου έχει το CERN και η Ευρωπαϊκή Ένωση βγάλει κάποιες διδακτορικές υποτροφίες για να φέρουμε νέες τεχνολογίες στη χώρα μας, προσπαθώντας να βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο".

Ενημερώνουμε ότι οι υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για το Δίκτυο, με ισχύ μέχρι τον Ιούνιο του 2015, θεσμοθετήθηκαν με απόφαση του ΙΚΥ, η οποία βασίστηκε στην επιστημονική πληρότητα των εισηγήσεων του Δικτύου, στην αποδοχή του αιτήματος από τη σχετική επιτροπή του CERN και στους διοικητικούς χειρισμούς του κυρίου Κοκολάκη, τους οποίους το Δίκτυο αναγνώρισε στο μέγιστο βαθμό.

Στο λεπτό 3:07 έως 3:33 της συνέντευξης ο κύριος Αλέξανδρος Κοκολάκης αναφέρθηκε στην έγκριση της πρότασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης το Μάρτιο του 2013 και στη συνέχεια στην έγκριση πρακτικής της θεραπείας από το υπουργείο Υγείας, λέγοντας συγκεκριμένα: "Εγώ χρηματοδότησα προσωπικά τις μελέτες που είχαν υπερψηφιστεί τότε και όλο αυτό το φάκελο που έπρεπε να είχε δημιουργηθεί τη στιγμή που, ενώ υπερψηφίστηκε, δεν προχώρησε... Χρηματοδότησα μόνος μου όλη την προσπάθεια και κατάφερα να φτάσω και στη μελέτη και να ολοκληρώσω την εργασία να είναι έτοιμη και για αυτό εξάλλου πήρε την έγκριση πρακτικής πρωτονίων".

Προς πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας ενημερώνουμε ότι ο κύριος Κοκολάκης ουδέποτε χρηματοδότησε καμία μελέτη που κατατέθηκε στην Ειδική Επιτροπή Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών του υπουργείου Υγείας. Ο φάκελος που κατατέθηκε συντάχθηκε από επιστήμονες του δικτύου και παραδόθηκε στον κύριο Κοκολάκη προς κατάθεση με το ρόλο του στην Περιφέρεια Κρήτης και στο Δίκτυο. Γι' αυτό το λόγο, η διαβίβαση του πρακτικού της συνεδρίασης της Επιτροπής με ημερομηνία 17/2/14 και Αριθμό Πρωτοκόλλου Δ.ΥΓ2/83534 έγινε προς την Περιφέρεια Κρήτης με κοινοποίηση προς τον κύριο Αλέξανδρο Κοκολάκη, τότε περιφερειακό σύμβουλο».

Λήξη συνεργασίας

Η σκληρή ανακοίνωση της επιστημονικής συντονίστριας του Δικτύου Ευαγγελίας Δημοβασίλη καταλήγει με τη γνωστοποίηση ότι μετά από όλα αυτά η συνεργασία του Δικτύου με τον κ. Αλέξη Κοκολάκη δεν υφίσταται πλέον, αναφέροντας:

«Έχουμε επανειλημμένα αναγνωρίσει τη συμβολή του κυρίου Κοκολάκη και του έχουμε αποδώσει τόσο στο εσωτερικό του Δικτύου μας όσο και δημοσίως τα εύσημα στο μέγιστο βαθμό. Ωστόσο, προς ενημέρωση του κοινού, τονίζουμε ότι τα πρόσφατα σοβαρά κρούσματα της παράτυπης συμπεριφοράς του οδήγησαν στην οριστική λύση της συνεργασίας μας. Γνωστοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι τέτοιου είδους πρακτικές και συμπεριφορές δε γίνονται σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο αποδεκτές από το Δίκτυο HERMES.

Το Δίκτυο HERMES είναι αμιγώς επιστημονικό, δεν έχει νομική υπόσταση και λειτουργεί χάρη στην εθελοντική επιστημονική συνεισφορά των μελών του. Οι συνεργάτες του Δικτύου στο σύνολό τους κατέχουν ανώτατες οργανικές θέσεις βαθμίδας καθηγητή σε Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα ανά τον κόσμο και δεν αμείβονται από το Δίκτυο ούτε λόγω των δράσεών τους στο Δίκτυο. Το όραμα του HERMES είναι να οδηγήσει την ερευνητική εργασία σε καινοτόμες κατευθύνσεις και να διευρύνει τις ερευνητικές ικανότητες σε ερευνητικά πεδία που μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνδρομή σας στην αποκατάσταση της αλήθειας.

Για το Δίκτυο HERMES,

δρ Ευαγγελία Δημοβασίλη,

ιδρύτρια και επιστημονική συντονίστρια».

Μετά από αυτή τη δημόσια επιστολή-ανακοίνωση του Δικτύου HERMES, έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα υπάρξει και ποια θα είναι η αντίδραση του ίδιου του κ. Κοκολάκη και πώς θα απαντήσει στα όσα του προσάπτει του Δίκτυο με το οποίο μέχρι πρότινος συνεργαζόταν στενά.




Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 1Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

1 Comment

  1. Ο τίτλος σας ότι Το HERMES κόβει τις γέφυρες με τον Αλέξη Κοκολάκη αμέσως μόλις μίλησε για την θεραπεία του καρκίνου από το πείραμα CERN είναι παραπληροφοριακός. Η πραγματική αιτία είναι αυτά που αναγράφονται στην δημοσίευση της Νέα Κρήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

comments powered by Disqus