Διυλιστήριο: VIDEO - Πούτιν : «Οι Τούρκοι αποφάσισαν να γλύψουν τους Αμερικάνους σε συγκεκριμένο σημείο»

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

VIDEO - Πούτιν : «Οι Τούρκοι αποφάσισαν να γλύψουν τους Αμερικάνους σε συγκεκριμένο σημείο»

Μόσχα, Ρωσία
Επιμένει στον «πόλεμο λέξεων» με την Τουρκία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις κατά της Άγκυρας και σημειώνοντας ότι δεν βλέπει προοπτική βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία.

«Οι Τούρκοι αποφάσισαν να γλύψουν τους Αμερικάνους σε συγκεκριμένο σημείο» είπε, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να βρεθεί σημείο επαφής με την παρούσα τουρκική ηγεσία.

«Είναι δύσκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία με την τωρινή τουρκική ηγεσία, εάν όχι αδύνατο» είπε στην ετήσια συνέντευξη Τύπου ο Πούτιν.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την κατάρριψη του βομβαρδιστικού ως «πράξη εχθρική» και σημείωσε ότι δεν κατανοεί γιατί το έκανε η Τουρκία. Τόνισε ότι με την πράξη αυτή, η Άγκυρα ενήργησε κατά των ίδιων της των συμφερόντων.

Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν είπε ότι ο «Ατατούρκ θα στριφογυρίζει στον τάφο του» και κάλεσε τους ρώσους τουρίστες να πηγαίνουν για διακοπές στην Ελλάδα.

«Τι πέτυχαν;» αναρωτήθηκε ο ρώσος πρόεδρος. «Ίσως σκέφτηκαν ότι θα το βάζαμε στα πόδια. Η Ρωσία δεν είναι τέτοια χώρα» είπε ο Πούτιν.

Σημείωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία θα συνεχιστούν μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη χώρα. Σημείωσε ότι μόλις οι Σύροι αποφασίσουν να σταματήσουν να πολεμούν και ξεκινήσουν συνομιλίες, «δεν θα γίνουμε πιο Σύροι από τους Σύρους» και σημείωσε ότι τότε η Μόσχα θα ολοκληρώσει τη στρατιωτική της δράση.

Προειδοποίησε ότι δεν θα συμφωνήσει ποτέ με οποιαδήποτε εξωτερική δύναμη που αποφασίζει ποιος θα πρέπει να κυβερνά στη Συρία και πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί η συριακή κρίση είναι μία πολιτική λύση.

Είπε ότι δεν είναι βέβαιο ότι η Ρωσία χρειάζεται μια μόνιμη βάση στη Συρία, γιατί η Μόσχα διαθέτει όπλα αρκετά ισχυρά για να «πλήξουν οποιονδήποτε» χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσικά σύνορα.

Σημείωσε ότι η Μόσχα στηρίζει σε γενικές γραμμές την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον να ετοιμάσει ένα ψήφισμα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, προσθέτοντας ότι το προσχέδιο -που θα συζητηθεί την Παρασκευή σε διάσκεψη για την συριακή κρίση- είναι συνολικά αποδεκτό.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων θεμάτων, όπως στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και στην κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η οικονομική κρίση στη χώρα βάθυνε, αλλά ότι δείχνει σημάδια σταθεροποίησης παρά της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Είπε ότι δεν υφίσταται ανάγκη για ανασχηματισμό στην κυβέρνηση. Σημείωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο καταφέρνει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και τόνισε ότι οι αλλαγές προσώπων δεν θα βοηθήσουν την κατάσταση.

Η οικονομία της Ρωσίας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ύφεση 3,8%. Για πρώτη φορά στη διάρκεια της ηγεσίας Πούτιν, ο μέσος μισθός σημείωσε πτώση.

Για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Πούτιν παραδέχθηκε για πρώτη φορά ρωσική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Ουκρανία.

Εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσει με το Κίεβο πρόταση ανταλλαγής κρατουμένων.

Επέμεινε ότι η Ρωσία δεν έχει τακτικό στρατό στην Ουκρανία, αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στην περιοχή κάποιοι άνθρωποι «που βρίσκονται σε στρατιωτική αποστολή».

Τόνισε ότι το Κίεβο δεν εφαρμόζει πλήρως τμήματα της συμφωνίας του Μινσκ που αφορούν το ειδικό καθεστώς των περιοχών στα ανατολικά της χώρας και σημείωσε ότι ο ίδιος επιθυμεί την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στη χώρα. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε πρόεδρο εκλέξει ο αμερικανικός λαός. Εκείνοι είναι (οι Αμερικάνοι) που προσπαθούν όλη την ώρα να μας πείσουν για το ποιον να ψηφίσουν» σημείωσε.

«Είναι φανταχτερός άνθρωπος, πολύ ταλαντούχος, δεν χωρά αμφιβολία» είπε για τον Ντόναλντ Τραμπ ο Πούτιν, καλωσορίζοντας τα σχόλια του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων ότι επιθυμεί στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία. «Είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης της προεδρικής κούρσας, όπως τη βλέπουμε σήμερα. Λέει ότι θέλει να προχωρήσει σε ένα άλλο επίπεδο σχέσεων, ένα βαθύτερο επίπεδο σχέσεων με τη Ρωσία. Πώς γίνεται να μη το καλωσορίσουμε αυτό; Φυσικά και το καλωσορίζουμε» τόνισε.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για αποκατάσταση των σχέσεών της με την Γεωργία, λέγοντας ότι η Μόσχα εξετάζει την κατάργηση των προϋποθέσεων για έκδοση βίζα για τους πολίτες της Γεωργίας.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στον αποπεμφθέντα πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ, τον οποίο χαρακτήρισε «αξιοσέβαστο άνθρωπο» και σημείωσε ότι οι ερευνητές πρέπει να βρουν εάν υπήρξαν περιστατικά διαφθοράς στον οργανισμό ποδοσφαίρου. Ο Μπλάτερ «είναι αξιοσέβαστος άνθρωπος, έχει κάνει πολλά για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Σε αυτόν πρέπει να δοθεί το βραβείο Νόμπελ» είπε ο ρώσος πρόεδρος.



Είπε ότι Ρωσία θα άρει όλους τους περιορισμούς στις πτήσεις προς την Αίγυπτομόλις τεθούν σε εφαρμογή αξιόπιστα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Πρόσθεσε ότι η απαγόρευση των απευθείας πτήσεων προς την Αίγυπτο, που επιβλήθηκε όταν η Ρωσία κατέληξε στο συμπέρασμα πως η συντριβή επιβατικού της αεροσκάφους πάνω από το Σινά στις 31 Οκτωβρίου οφειλόταν σε βόμβα, δεν σημαίνει ότι η Μόσχα δεν έχει εμπιστοσύνη στην αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Επίσης, ο Πούτιν υποσχέθηκε ότι η δολοφονία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Μπόρις Νέμτσοφ θα ερευνηθεί πλήρως και οι ένοχοι θα τιμωρηθούν. «Τον γνώριζα προσωπικά» είπε ο Πούτιν. «Επέλεξε αυτόν τον τρόπο πολιτικής αντιπαράθεσης, των προσωπικών επιθέσεων, αλλά το είχα συνηθίσει» τονίζει. «Δεν πιστεύω ότι ένας άνθρωπος πρέπει να σκοτωθεί γι' αυτό» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν θα το αποδεχθεί.

Αγγελική Στελλάκη



Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus