Διυλιστήριο: Η κυβέρνηση ξεκλειδώνει το μπαούλο με το 1,5 δισ. ευρώ από τα «κλεμμένα»

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Η κυβέρνηση ξεκλειδώνει το μπαούλο με το 1,5 δισ. ευρώ από τα «κλεμμένα»



ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΟΙΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ» ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΕΙ – ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΕΙ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Να ξεκλειδώσει το θησαυρό με το 1,5 δισ. από τα δεσμευμένα χρήματα, θα επιχειρήσει άμεσα η κυβέρνηση , με διάταξη που προβλέπεται σε σχέδιο νόμου για την ποινική συνδιαλλαγή . Χρήμα που βρίσκεται δεσμευμένο και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, μετά τις ανακριτικές αλλά και εισαγγελικές ενέργειες που αφορούν σε μεγάλες υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, διαφθοράς, δωροδοκιών και απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου θα μπορεί αν αξιοποιεί πριν τελεσιδικήσει η υπόθεση. Με τη νομοθετική διάταξη το ελληνικό Δημόσιο καθίσταται θεματοφύλακας των δεσμευμένων χρηματικών ποσών, τα οποία θα κατατίθενται στο Παρακαταθηκών και Δανείων που θα είναι και ο θεματοφύλακας για την τυχόν υποχρέωση απόδοσης των χρημάτων. «Κατά τον χρόνο που το ελληνικό Δημόσιο έχει στη διάθεσή του τα ανωτέρω χρήματα, δύναται να τα χρησιμοποιεί ελεύθερα», προβλέπει η επίμαχη διάταξη, γεγονός που σύμφωνα με στελέχη του υπ. Δικαιοσύνης και της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς αναμένεται να δώσει «ανάσα» στα δημόσια ταμεία.

Άλλωστε ίλιγγο προκαλεί το ποσό του περίπου 1,5 δις ευρώ που βρίσκεται δεσμευμένο και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια από μεγάλες υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, διαφθοράς, δωροδοκιών και απιστίας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι (χωρίς ευθύνη της νυν κυβέρνησης αλλά της προηγούμενης που τον ψήφισε) έμεινε στα χαρτιά ο νόμος 4312/2014. Με αυτόν που εφαρμόζεται και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ο κατηγορούμενος μπορεί σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας να αναλαμβάνει μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, να επιστρέφει το ποσό της ζημίας που προκάλεσε και να μένει ακόμη και ατιμώρητος.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες δεν είναι λίγοι οι υπερασπιστές κατηγορούμενων που επικοινωνούν με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και ζητούν να πληροφορηθούν γιατί δεν εφαρμόζεται ο προηγούμενος νόμος του 2014 (4312) για την ποινική συνδιαλλαγή και την απόδοση των δεσμευμένων στο δημόσιο, σημειώνοντας την διάθεση των κατηγορουμένων να έχουν μία ευνοϊκή ποινική μεταχείριση με την προϋπόθεση της επιστροφής των χρημάτων στα ταμεία. .Απάντηση βέβαια δεν παίρνουν.

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ

Οι διατάξεις του νέου νόμου είναι σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμες και περιμένουν το πράσινο φως από την Τρόικα για να πάρουν στη συνέχεια τον δρόμο για τη βουλή.

Η διάταξη, προτείνεται να έχει εφαρμογή σε αδικήματα όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή, απιστία στην υπηρεσία, παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, αλλά και γενικότερα στα αδικήματα που αφορούν διαφθορά κρατικών αξιωματούχων. Αρκεί να υπάρχει η έγγραφη και ανέκκλητη συναίνεση του κατηγορουμένου ή του υπόπτου για την απόδοσή τους στο δημόσιο. Εάν τα ύποπτα ποσά είναι τοποθετημένα σε αμοιβαία κεφάλαια του εσωτερικού ή του εξωτερικού, τότε πάλι με την συναίνεση του κατηγορουμένου και μετά από εντολή του ανακριτή ή του εισαγγελέα αυτά μπορούν να ρευστοποιηθούν και να αποδοθούν προς πλήρη ή μερική ικανοποίηση των ζημιωθέντων. Η απόφαση γνωστοποιείται στις τράπεζες που διατηρούν δεσμευμένους τους λογαριασμούς και φυσικά στον κατηγορούμενο, ο οποίος δεν θα μπορεί να ασκήσει προσφυγή κατά της απόφασης για παρακατάθεση των χρημάτων.

Η νέα κυβέρνηση φέρνει εκ νέου τον νόμο, τροποποιημένο και αρκετά ευνοϊκότερο, αφού προβλέπει ακόμη και αναστολή της επιβληθείσης ποινής, αν το κρίνει το δικαστήριο.

Συγκεκριμένα:
1)Αν πριν κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία, ακόμη και πριν από τη σύλληψη, ο ύποπτος επιστρέψει τα κλεμμένα, το αξιόποινό του εξαλείφεται.

2) Αν ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη και εκείνος ομολογήσει, ικανοποιώντας τον ζημιωθέντα, δεν θα απαγγέλλονται κατηγορίες σε βάρος του.

3) Στην περίπτωση κακουργημάτων, ο ανακριτής θα δίνει μια διορία 20 ημερών στον κατηγορούμενο για να συνδιαλλαγεί και αν εκείνος δεχθεί να υπογράψει πρακτικό συνδιαλλαγής ικανοποιώντας τα «θύματά» του, τότε θα αίρονται τα τυχόν μέτρα που έχουν ληφθεί σε βάρος του, π.χ. προφυλάκιση, και η ανάκριση θα κλείνει. Μέσα σε 10 ημέρες θα βρίσκεται ενώπιον του μονομελούς εφετείου, όπου ναι μεν θα κηρύσσεται ένοχος,
αλλά η ποινή του θα μπορεί να αναστέλλεται για 5 χρόνια ή να μετατρέπεται σε χρηματική.

4) Αν ο κατηγορούμενος αποφασίσει να συνδιαλλαγεί όταν θα έχει φθάσει στο ακροατήριο, οι ποινές του μπορεί να είναι:

• Μέχρι 10 χρόνια εάν το αδίκημα που κατηγορείται ότι έχει διαπράξει επισύρει ισόβια,

• Φυλάκιση από 3 έως 7 χρόνια εάν η πράξη του επισύρει κάθειρξη μέχρι 20 χρόνια,

• Φυλάκιση 1-3 χρόνια εάν η πράξη του επισύρει 10ετή κάθειρξη. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως το δικαστήριο θα έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει τις ποινές ή να τις μετατρέπει σε χρηματικές, εκτός εάν οι δικαστές κρίνουν με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση ότι η φυλάκιση είναι απαραίτητη για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση και άλλων αξιόποινων πράξεων. Το σχέδιο νόμου βρίσκει σύμφωνους πολλούς νομικούς, οι οποίοι εδώ και χρόνια έχουν ταχθεί υπέρ μιας πιο ευνοϊκής νομοθεσίας για τα οικονομικά εγκλήματα, όταν ο κατηγορούμενος δέχεται να επιστρέψει το προϊόν της ζημίας που έχει προκαλέσει.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus