Διυλιστήριο: Σουλτς: Η Ευρώπη έχει πάρει τον κατήφορο

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Σουλτς: Η Ευρώπη έχει πάρει τον κατήφορο



Για υπαρκτό κίνδυνο «κατάρρευσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ο κ. Σουλτς υποστηρίζει ότι Ευρώπη έχει πάρει έναν κατηφορικό δρόμο εδώ και καιρό και η εμπιστοσύνη πολλών ανθρώπων στους θεσμούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, έχει χαθεί.

«Εάν οι Βρετανοί εγκαταλείψουν την ΕΕ., θα υπάρξει απαίτηση και για άλλα δημοψηφίσματα για αποχώρηση», εκτιμά ο κ. Σουλτς, ενώ δεν αποκλείει την άνοδο στην εξουσία κρατών-μελών δεξιών ή αριστερών λαϊκιστών. «Βέβαια οι ευρωφοβικοί είναι ακόμα μειοψηφία και η σιωπηρή πλειοψηφία βασίζεται στην πλάνη ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά» διευκρινίζει ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Το πρόσφατο «όχι» των Ολλανδών για την εμπορική σύνδεση ΕΕ-Ουκρανίας αποδεικνύει σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς ότι δεν μπορεί κανείς να βασίζεται σε μια τέτοια πλάνη, προσθέτει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθιστά τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ε.Ε. συνυπεύθυνους για την απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτήν: «Κανένας αρχηγός κράτους δεν αγωνίζεται πραγματικά για να κατακτήσει την καρδιά των πολιτών», αναφέρει και προσθέτει πως στις απλουστευτικές απαντήσεις τις οποίες δίνουν οι εχθροί της Ευρώπης θα έπρεπε οι κυβερνώντες να απαντήσουν με μια καθαρή ομολογία πίστης προς την Ε.Ε. «Σε εποχές πόλωσης πρέπει να έχει κανείς το θάρρος να αποστασιοποιείται με σαφήνεια. Χρειαζόμαστε καθαρά μηνύματα, δεν επιτρέπεται να χανόμαστε σε λεπτομέρειες», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα.

Τέλος ο Ευρωπαίους αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ανάγκη για μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να καταστεί η ΕΕ περισσότερο λειτουργική και λιγότερο γραφειοκρατική. «Η ΕΕ δημιουργήθηκε ως εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων, αλλά πολλοί έχουν την εντύπωση ότι είναι μάλλον μέρος του προβλήματος», σημειώνει και κατηγορεί τους αρχηγούς των κρατών-μελών, για το ότι μεταθέτουν σοβαρά θέματα σε διακυβερνητικό επίπεδο όπου υπάρχει η αρχή της ομοφωνίας, αλλά συχνά οι αρχηγοί δεν συμφωνούν. Γι' αυτό, όπως λέει, και «εγκλωβίζεται κανείς από σύνοδο κορυφής σε σύνοδο κορυφής».


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus