Διυλιστήριο: Μήνυμα αλληλεγγύης από τη Λέσβο θα στείλουν Βαρθολομαίος-Πάπας-Ιερώνυμος κατά τη κοινή τους επίσκεψη

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Μήνυμα αλληλεγγύης από τη Λέσβο θα στείλουν Βαρθολομαίος-Πάπας-Ιερώνυμος κατά τη κοινή τους επίσκεψη

Σε προσωρινή άρση του δογματικού χάσματος που χωρίζει τον κόσμο του Χριστιανισμού σε Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία οδηγεί η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Λέσβο εξ αφορμής της προσφυγικής κρίσης. 

Η επίσκεψη του Πάπα στο σκληρά χειμαζόμενο ελληνικό νησί, ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία στη διακεκαυμένη ζώνη των ανατολικών συνόρων της χώρας, θα πραγματοποιηθεί στις 14 ή 15 του Απριλίου. Η μεσολάβηση στην προσέγγιση των δύο θρησκευτικών ηγετών είναι έργο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ο οποίος και θα παρίσταται στο, ιστορικής σημασίας, γεγονός. Η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτισε με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου. 

Αγνοώντας τις αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών πιστών από κάθε κατεύθυνση, όσων δηλαδή τάσσονται εκ προοιμίου αντίθετα σε οποιαδήποτε κίνηση συμφιλίωσης Καθολικών και Ορθοδόξων, οι δύο ιεράρχες θέλησαν να στείλουν στην οικουμένη ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Έστω και εάν για ορισμένους πρόκειται για μια χειρονομία-πρόκληση, τόσο ο Πάπας Φραγκίσκος όσο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θεωρούν ότι εάν μια τόσο δραματική κρίση όπως το προσφυγικό δεν σταθεί ικανή να άρει τις προαιώνιες δογματικές διαφορές ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες, τότε δεν έχει νόημα κανένας λόγος περί αγάπης, στοιχείο που αποτελεί τον ουσιώδη πυρήνα του χριστιανισμού. 

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης Βαρθολομαίου και Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, ενώ αναμένεται και η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Θεωρείται βέβαιο, όμως, ότι θα υπάρξουν κοινές επισκέψεις σε hot spots του νησιού, θα αναπεμφθούν κοινές δεήσεις υπέρ αναπάυσεως της ψυχής των νεκρών προσφύγων και θα γίνουν εκκλήσεις για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επίσης, πιθανότατα ο Πάπας θα εισέλθει στη θάλασσα βαδίζοντας, κάτι που, δεδομένης της τεράστιας κάλυψης από τα ΜΜΕ της οποίας τυγχάνει κάθε κίνηση του Ρωμαιοκαθολικού Ποντίφηκα, θα καταστήσει τη Λέσβο πρώτο θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων του πλανήτη. 

 Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας σχετικά με την συνάντηση Βαρθολομαίου και Φραγκίσκου προσφέρει κάποιες περαιτέρω λεπτομέρειες: 

 «Σε απάντηση των επιστολών που απηύθυνε τον μήνα Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, το Π.Σ.Ε. και τους επικεφαλής των Ορθόδοξων και άλλων Εκκλησιών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν για το προσφυγικό πρόβλημα, άνθρωποι με υψηλές αρμοδιότητες και κοινωνική επιρροή, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος δέχθηκε την επίσημη ενημέρωση και από τις αρμόδιες αρχές του Βατικανού. » 

Στον Μακαριώτατο μεταφέρθηκε η επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου να επισκεφθεί την πατρίδα μας. Σκοπός της επισκέψεώς του, όπως υπογραμμίστηκε στον Μακαριώτατο, είναι η συμβολή του Πάπα στην ευαισθητοποίησή της παγκόσμιας κοινότητας για την άμεση παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες, αλλά και στην ανάδειξη του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος που έχει προκληθεί από τους απεγνωσμένους πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ευρωπαϊκή ήπειρο. » 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απεδέχθη την πρόταση να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος ένα νησί του Αιγαίου, εφόσον πρόκειται για μία ολιγόωρη, εκτός πρωτοκόλλου και καθαρά ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη. » 

Για την επίσκεψη αυτή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προτείνει ως προορισμό το νησί της Λέσβου, ένα από τα πολλά νησιά μας που βίωσε βαθύτατα και εξακολουθεί να βιώνει την τραγωδία του προσφυγικού προβλήματος. » 

Ιδιαίτερα τούτη τη χρονική στιγμή που η πατρίδα μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σηκώνει επιπρόσθετα στους ώμους της το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Μίας Ελλάδας που κλήθηκε να αποδείξει, ακόμη και μόνη, πως η Ευρώπη των αρχών και αξιών ακόμη υπάρχει. » 

Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε αυτός να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου. » 

Η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με την βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου, στέλνει στα πέρατα του κόσμου ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των προβλημάτων των προσφύγων και, ταυτόχρονα, της ανάληψης των δεουσών ενεργειών για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται βάναυσα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των λοιπών δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας». 

 Σε παρόμοιο τόνο ήταν και η ανακοίνωση (σε άπταιστη καθαρεύουσα διάλεκτο και σε πολυτονική γραφή της ελληνικής) που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μεταξύ άλλων αποκαλύπτεται η αλληλογραφία ανάμεσα στους δύο προκαθήμενους της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ήδη από τον Φεβρουάριο: 

 «Ἀνακοινοῦται ὅτι κατά τό τελευταῖον διάστημα, τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον καί προσωπικῶς ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, παρακολουθοῦν ἀγρύπνως τάς ἐξελίξεις καί τάς πολεμικάς συγκρούσεις εἰς τήν εὐρυτέραν περιοχήν τῆς Μέσης Ἀνατολῆς καί τάς ἐκεῖ διώξεις τῶν Χριστιανῶν. Οὕτως, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἔχει ἐκφράσει παντοιοτρόπως μέχρι σήμερον τήν ἀγωνίαν Αὐτοῦ διά τό μέγα θέμα τοῦ κύματος προσφύγων. Ἐν τῷ πνεύματι τούτῳ, ἐπεκοινώνησε δι᾿ ἐκπροσώπου Αὐτοῦ μετά τῆς Αὐτοῦ Ἁγιότητος τοῦ Πάπα Φραγκίσκου κατά μῆνα Φεβρουάριον, τήν δέ 30ήν Μαρτίου ἀπηύθυνε πρός Αὐτόν σχετικόν Γράμμα. » Ἐν τῷ πλαισίῳ τοῦ ἐγνωσμένου τούτου ἐνδιαφέροντος καί τῆς ἀπό κοινοῦ ἀγωνίας τῶν Θρησκευτικῶν Ἡγετῶν καί τῆς ἐπιτακτικῆς ἀνάγκης ἀναλήψεως κοινῆς πρωτοβουλίας καί δράσεων αὐτῶν πρός εὐαισθητοποίησιν τῆς διεθνοῦς κοινῆς γνώμης καί τῶν ἁρμοδίων Ὀργάνων καί φορέων, ἡ Α. Ἁγιότης ὁ Πάπας Ρώμης Φραγκῖσκος, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος καί ἡ Α. Μακαριότης, ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερώνυμος θά ἐπισκεφθοῦν λίαν προσεχῶς τήν Νῆσον τῆς Λέσβου, πρός ἐπικοινωνίαν καί ἐπιστήριξιν τῶν ἐκεῖσε εὑρισκομένων προσφύγων. » 

Ἡ κίνησις καί πρωτοβουλία αὕτη τῶν Θρησκευτικῶν Ἡγετῶν θά ἐπιστηρίξῃ καί ἐνισχύσῃ τάς χιλιάδας τῶν δοκιμαζομένων προσφύγων καί θά ἐμπνεύσῃ τήν ἀνάληψιν καταλλήλων πρωτοβουλιῶν διά τήν προστασίαν τῶν ἐμπεριστάτων Χριστιανικῶν Κοινοτήτων καί τήν ὀρθήν ἀντιμετώπισιν τοῦ μείζονος προσφυγικοῦ θέματος. Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 5ῃ Ἀπριλίου 2016. Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου».


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus