Διυλιστήριο: Washington: Δήλωση βόμβα της Λαγκάρντ στο BBC για βελούδινο διαζύγιο. Δεν θα αποσυρθούμε, αλλά ίσως αλλάξει ο ρόλος μας στο πρόγραμμα!

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Washington: Δήλωση βόμβα της Λαγκάρντ στο BBC για βελούδινο διαζύγιο. Δεν θα αποσυρθούμε, αλλά ίσως αλλάξει ο ρόλος μας στο πρόγραμμα!

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπουπου παραχώρησε την Πέμπτη ενόψει της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στη Σύνοδο θα συμμετέχει και ουπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ Λ. Αργύρη, η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξέφρασε τον «σκεπτικισμό» της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, σημειώνοντας πως πρόκειται για κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα, μέσα από ηρωικές προσπάθειες.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, βιωσιμότητα και κυριαρχία, και πως γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη.

Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και «ρεαλιστικές προσεγγίσεις».

Διαβεβαίωσε πως το ΔΝΤ κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλοντας μάλιστα κοπιώδη προσπάθεια.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, ωστόσο όπως είπε η συμμετοχή του ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με το πώς θα αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα.
Σαφής θετική εξέλιξη υπέρ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Αν ισχύσει τελικά δικαιώνεται ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας που θέλει να έχουμε να κάνουμε με πολιτικούς ( ΕΕ ) και όχι τεχνοκράτες ( ΔΝΤ ).
Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό είχε αναφερθεί πριν λίγο καιρό ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέροντας ότι το Ταμείο θα μπορούσε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά χωρίς να χρηματοδοτεί… Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το Ταμείο δεν θα μπορεί να συναποφασίζει επί των μέτρων και το κουαρτέτο θα ξαναγίνει τρόικα. Κανείς Τόμσεν η Βελκουλέσκου δεν θα μπορεί να μπλοκάρει τις αξιολογήσεις και ο ρόλος του θα είναι μόνο συμβουλευτικός. Το χρηματοδσοτικό του βάρος θα το αναλάβει ο ESM και το ελληνικό πρόγραμμα θα γίνει πλέον … ευρωπαική υπόθεση στήριξης.

«Δεν θα αποχωρήσουμε», ανέφερε η Λαγκάρντ ερωτηθείσα σχετικά στο πλαίσιο της έναρξης των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, όμως δεν θα αποχωρήσουμε», επέμεινε η ίδια.

Τέλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, πράγμα «που δεν σημαίνει απαραιτήτως κούρεμα» του κεφαλαίου των δανείων που έχει λάβει.

Το ΔΝΤ, πρόσθεσε, είναι ανοικτό στην παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων και των ομολόγων, της περιόδου χάριτος ή της μείωσης των επιτοκίων.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus