Διυλιστήριο: Ποια είναι τα ''λουκέτα'' των Ελληνικών εταιρειών από το 2012 έως 2014

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016

Ποια είναι τα ''λουκέτα'' των Ελληνικών εταιρειών από το 2012 έως 2014Ξεχνώντας το περίφημο success story της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ο Γιώργος Κουμουτσάκος προσπάθησε εκμεταλλευτεί πολιτικά το λουκέτο της Ηλεκτρονικής.

Επειδή όμως υπάρχει μνήμη και κυρίως θεσμοί που κρατούν στοιχεία και αριθμούς, ας θυμηθούμε τις επιπτώσεις από το success story της περιόδου Σαμαρά-Βενιζέλου ξεκινώντας από μερικά τρανταχτά ονόματα επιχειρήσεων που είτε έβαλαν οριστικά λουκέτο, είτε έφυγαν για άλλη χώρα, προφανώς λόγω της…"ανθηρής κατάστασης" που είχαν δημιουργήσει οι κυβερνώντες την περίοδο 2012-2014.

Ξεκινάμε από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης που το λουκέτο της είχε επιπτώσεις και στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας.

Άξια αναφοράς είναι επίσης η περίπτωση της «PEPSICO-HBH» που το 2013, πάνω στον…κολοφώνα της «επιτυχίας» Σαμαρά-Βενιζέλου έβαλε λουκέτο στο εργοστάσιό της στο Λουτράκι καλώντας τους 20 εναπομείναντες εργαζόμενους να μεταφερθούν στο εργοστάσιό της στα Οινόφυτα ή αλλιώς θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Ο κατάλογος μακρύς και μερικά από τα μεγάλα ονόματα που εντοπίσαμε ήταν τα εξής:
ΑΓΝΟ
ALAPIS
Διεθνής Ασφαλιστική / Evima
SPRIDER STORES
DELICA
FOKAS
ΑΓΑΠΗΤΟΣ
ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΚΑΤΣΕΛΗΣ

Από το κλείσιμο της Κατσέλης ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που προστέθηκαν στην λίστα της ανεργίας ανήλθε σε περίπου 500 άτομα.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2012 στο Πρωτοδικείο Αθηνών είχαν υποβληθεί 86 αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99, όταν το 2011 είχαν υποβληθεί συνολικά 101 αιτήσεις, το 2010 είχαν κατατεθεί 124, ενώ το 2009 μόλις 95.

Μέσα στο 2012 τις πτωχεύσεις «εγκαινίασε» η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών Alsinco, η οποία λειτουργούσε τη γνωστή αλυσίδα υποδημάτων Shooz.

Ακολούθησαν οι:

• Εκδόσεις Τεγόπουλου

• Τυποεκδοτική

• Εκδόσεις Λυμπέρη

• ΙΜΑΚΟ

• Βωβός

• NEOSET

• SATO

• Γαβαλάς

• Καρούζος

• PC SYSTEMS

• Nαυπηγεία Ελευσίνας

• CIVITAS

• Πετζετάκης
Καμπανάκια κι από τον Κορκίδη

Η κατάσταση ήταν τέτοια που ακόμα και σε δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της το 2014, τόνιζε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι "πιάτσες λουκέτων" που δημιουργήθηκαν στην κρίση εξακολουθούν να υπάρχουν, αφού μέσα στο 2014, λίγα μαγαζιά έκλεισαν, αλλά και λίγα άνοιξαν.

Παρόμοιο άλμα του ποσοστού των λουκέτων καταγράψαμε και στο διάστημα 2011-12 (από 23,4% σε 30).»

Σύμφωνα με τα ποσοστιαία στοιχεία που έδινε τότε η ΕΣΕΕ το εμπορικό κέντρο της Αθήνας συγκέντρωνε ποσοστό κλειστών της τάξεως του 27%, ενώ στον Πειραιά, η εικόνα απογοήτευσης ήταν πλέον μόνιμη, αφού η αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων στις τρεις εμπορικές ζώνες της πόλης κυμαίνεται μεταξύ 31-48% και δυστυχώς συνέχιζε να ενισχύεται.
Σφοδρό χτύπημα και για τους μικρομεσαίους

Πέρα όμως από τα τρανταχτά ονόματα υπάρχουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέφεραν τα πάνδεινα από το τεράστιο success με επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας.

Σε έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ προέκυπτε ότι οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα πλησίαζαν τις 69.000, ενώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, χάθηκαν 61.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης στις μικρές επιχειρήσεις ενώ από τα μέχρι τότε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ιούλης-Νοέμβρης 2012) διαφαινόταν ότι η απώλεια αυτή ενδεχομένως να ήταν μεγαλύτερη.
Το "ρεζουμέ" τις περιόδου του success story

Στην γενική εικόνα οι Έλληνες πολίτες απώλεσαν το 40% των εισοδημάτων τους. Απώλεια που όμοιά της δεν έχει γίνει σε καμιά άλλη χώρα σε καιρό ειρήνης.

Στην ανεργία η Ελλάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια με ποσοστό που ξεπέρασε το 28%, δηλαδή περίπου 1.300.000 άνεργοι.

Ένας στους τρεις εργαζόμενους έμεινε με μισθό 300 ευρώ το μήνα.

Συνολικά 962.400 πολίτες αναζητούσαν δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο. Περισσότερα από 200.000 κατασχετήρια.

Περισσότερα από 300.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις. Μόνο στο λιανεμπόριο έκλεισαν 3.500 καταστήματα από το 2010 μέχρι το 2013.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus