Διυλιστήριο: Δανειολήπτες: Ζητούν να αγοράζουν τα δάνειά τους με όρους funds

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Δανειολήπτες: Ζητούν να αγοράζουν τα δάνειά τους με όρους funds



Tης Αλεξάνδρας Γκίτση

Ίση μεταχείριση με τα funds, αλλά χρονικό προβάδισμα έναντι αυτών, προκειμένου να αγοράσουν τα δάνειά τους, ζητούν δανειολήπτες. Μέσω ψηφίσματος, που έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του κινήματος Avaaz.org (κινήματα πολιτών), οι δανειολήπτες ζητούν από την Πολιτεία να νομοθετήσει υπέρ των δανειοληπτών και των εγγυητών το δικαίωμα να υποβάλουν πρόταση εξαγοράς των δανείων πριν την πώληση τους.

"Σε μια τέτοια περίπτωση η τράπεζα πετυχαίνει ακριβώς, ό,τι θα πετύχαινε και με την συνδιαλλαγή της με το κερδοσκοπικό fund, δηλαδή την είσπραξη του ίδιου χρηματικού ποσού”, υποστηρίζουν στο ψήφισμά τους. Επικαλούνται δε νομοθέτημα της Κύπρου. Όπως αναφέρουν, τον Οκτώβριο του 2015 νομοθετήθηκε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της 8ης αξιολόγησης, η δυνατότητα του δανειολήπτη και του εγγυητή εντός 45 ημερών να υποβάλει πρόταση στην τράπεζα για την εξαγορά του δανείου του.

Σε άλλο σημείο του ψηφίσματος αναφέρεται πως: "οι Έλληνες δεν θέλουν να αποφύγουν την αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων. Μέγιστη απόδειξη, ότι το έτος 2007 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε ποσοστό 4,6%. Σήμερα ανέρχονται σε ποσοστό 53% αποκλειστικά λόγω της πρωτοφανούς σε μέγεθος και διάρκεια ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους εξαιτίας της βίαιης συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους, της ανεργίας, των πολλαπλών δυσβάστακτων φορολογικών επιβαρύνσεων και του μεγάλου όγκου των πτωχευμένων επισήμως και ανεπισήμως επιχειρήσεων.”

Καλούν τέλος τους αναγνώστες του ψηφίσματος και φυσικά τους δανειολήπτες τα δάνεια των οποίων είναι εξυπηρετούμενα και μη να στηρίξουν υπογράφοντας το ψήφισμα, (σ.σ. ο στόχος είναι οι 35.000 υπογραφές), για να νομοθετηθεί η προτεραιότητα του δανειολήπτη και του εγγυητή να εξαγοράσουν το δάνειο που τους βαρύνει.

alexandra.gitsi@capital.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus