Διυλιστήριο: Έφοδος εισαγγελέων στο σπίτι του Παπασταύρου για τα Panama Papers

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Έφοδος εισαγγελέων στο σπίτι του Παπασταύρου για τα Panama Papers



ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΣΚΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ – ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Λίγες ημέρες πριν δοθούν στη δημοσιότητα, στις 9 Μαΐου, όλα τα έγγραφα για τα Panama Papers, οι οικονομικοί εισαγγελείς στην Ελλάδα έδωσαν εντολή για «εισβολή» της οικονομικής αστυνομίας στο σπίτι του Σταύρου Παπασταύρου, συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και σε ακόμη έξι άτομων που εμφανίζονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής, οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου, Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης έδωσαν εντολή στην οικονομική αστυνομία για έφοδο σε σπίτια επτά ανθρώπων τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται στα έγγραφα των Panama Papers που είναι ήδη γνωστά. Πρόκειται για μέθοδο που ακολουθούν συχνά οι αρμόδιες αρχές σε άλλες χώρες και αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και δεκάδες έγγραφα που αποδεικνύουν τη ροή του μαύρου χρήματος, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μέσα από τις off shore που είχε ιδρύσει η εταιρεία Mossack Fonseca.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι αρχές για τις δύο off shore στις οποίες εμπλέκεται το όνομα του κ. Σταύρου Παπασταύρου γνωστού και από τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σύντομα αναμένεται να αποκαλυφθεί η συμμετοχή του και σε άλλη εταιρεία με συνάδελφό του μεγάλης εταιρείας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Δημοκρατία, από το σπίτι του κ. Παπασταύρου στο Παλαιό Ψυχικό κατασχέθηκαν οι σκληροί δίσκοι υπολογιστών και εκατοντάδες σελίδες εγγράφων που αναμένεται να προσφέρουν πλούτο νέων στοιχείων. Παρά το γεγονός ότι είναι πρόωρο να διατυπωθεί κάποιο συμπέρασμα σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι η θέση του κ. Παπασταύρου επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο καθώς είναι γνωστό ότι ήδη έχει κληθεί να καταθέσει ανωμοτί ως ύποπτος για τη γνωστή υπόθεση της εταιρείας Stabri Ltd για τη λίστα Λαγκάρντ.

Τον Φεβρουάριο, ο κ. Παπασταύρου είχε πληρώσει πρόστιμο 3,1 εκατομμυρίων ευρώ για να αποφύγει τη δίωξή του για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος για αδήλωτο ποσό 5,39 εκατομμυρίων δολαρίων παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνείται ότι του ανήκε. Σήμερα όμως, με βάση τα στοιχεία της δικαστικής συνδρομής από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους αποδεικνύουν ότι ο ίδιος ήταν ο ιδιοκτήτης της Off shore και ο δικαιούχος των χρημάτων.

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία «ο Αντώνης Σαμαράς αποκτά πλέον κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες ανακάλυψης τω δισεκατομμυρίων μαύρου χρήματος που διακινήθηκαν από και προς την Ελλάδα μέσω των εταιριών που εμφανίζονται στη λίστα Λαγκάρντ και στα Panama Papers. Ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο έχει αδιαφορήσει από το 2012 για τη λίστα Λαγκάρντ και κάλυπτε τον κ. Παπασταύρου αλλά επιπλέον δεχόταν ο στενός του σύμβουλος να συμμετέχει στις off shore των Panama Papers ακόμα και όταν βρισκόταν στο Μαξίμου.

Παράλληλα, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι ο κ. Παπασταύρου ενώ επισήμως είχε αναστείλει την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος όσο ήταν σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, ουσιαστικά διοικούσε τουλάχιστον δύο παναμέζικες off shore μέσα από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, ως τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ενώ, επίσης, συμμετείχε σε πλήθος συναντήσεων με ξένους ενδιαφερόμενους επενδυτές την ώρα που συνδεόταν και ο ίδιος με άλλες επενδυτικές εταιρείες.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus