Διυλιστήριο: VIDEO - Janna Jihad: Αυτή είναι η 10χρονη μάχιμη ρεπόρτερ από τη Δυτική όχθη της Παλαιστίνης

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

VIDEO - Janna Jihad: Αυτή είναι η 10χρονη μάχιμη ρεπόρτερ από τη Δυτική όχθη της Παλαιστίνης

Janna Jihad Ayyad, πιστεύει ότι είναι καθήκον της να καταγράφει τις ισραηλινές αδικίες σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης!

Πρόκειται για μία από τις νεότερες δημοσιογράφους στον κόσμο. Είναι κάτοικος του χωριού Nabi Saleh στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και μαζί με πολλά άλλα παιδιά της περιοχής αυτής, συμμετέχει τακτικά σε διαδηλώσεις ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Ξεκίνησε στην ηλικία των 7 ετών, να καταγράφει τι γίνεται στην περιοχή της και έκτοτε δημοσιεύει βίντεο με ειδήσεις στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

«Πολλοί δημοσιογράφοι δεν μεταφέρουν τα μηνύματά μας από την Παλαιστίνη, στον υπόλοιπο κόσμο και έτσι σκέφτηκα "Γιατί να μην μπορώ να στείλω εγώ το δικό μου μήνυμα.... και να δείξω στον κόσμο τι συμβαίνει στο χωριό μου"», είπε η Janna στο Al Jazeera.

Αν και δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι στην οικογένειά της, ο θείος της, Bilal Tamimi, είναι ένας φωτογράφος που έχει απαθανατίσει στο φακό του, τη βία των Ισραηλινών στρατιωτών στη Nabi Saleh. Η Janna εν μέρει εμπνεύστηκε από εκείνον.

Οι θάνατοι δύο ανδρών στο χωριό της - του ξάδελφού της, Mustafa Tamimi και και του θείου της Rushdie Tamimi - ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει να καταγράφει ό, τι συνέβαινε στο Nabi Saleh. Ο ξάδερφός της σκοτώθηκε από ένα κάνιστρο αερίου και ο θείος της πυροβολήθηκε θανάσιμα στο νεφρό του.

Από τότε, η Janna έχει επεκτείνει το έργο της, ταξιδεύοντας με την οικογένεια της και χρησιμοποιώντας το iPhone της μητέρας της για να καταγράψει τα βίντεο στην Ιερουσαλήμ, τη Χεβρώνα, στη Ναμπλούς και την Ιορδανία. Τα βίντεό της, δείχνουν ανθρώπους που κρατούνται στα σημεία ελέγχου, πορείες διαμαρτυρίας και πορείες κατά της βίας εις βάρος των Παλαιστίνιων παιδιών.



Σαν παιδί, νιώθει ότι έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των ενηλίκων δημοσιογράφων: «Οι στρατιώτες πιάνουν τους μεγάλους δημοσιογράφους και τους παίρνουν τις φωτογραφικές μηχανές τους».

Στο Facebook, η 10χρονη ρεπόρτερ, περιγράφει τον εαυτό της ως μια προσωπικότητα ειδήσεων, και την ακολουθούν περισσότεροι από 51.000 οπαδοί. Η σελίδα της περιλαμβάνει διάφορα βίντεο και εικόνες από τη δουλειά της στις πορείες.

«Η μηχανή μου είναι το όπλο μου. Η φωτογραφική μου μηχανή είναι ισχυρότερη από ό, τι το όπλο... με αυτή μπορώ να στείλω το μήνυμα μου σε όλους!».

Η μητέρα της, Nawal Tamimi, είναι συνάμα φοβισμένη και περήφανη για την κόρη της. «Είμαι περήφανη για την κόρη μου, γιατί ως παιδί, λέει το μήνυμά της στον κόσμο. Μοιράζεται τους φόβους της και αυτό που πραγματικά αισθάνεται», δήλωσε η μητέρα της στο Al Jazeera και συνέχισε, «Αλλά φοβάμαι γι 'αυτήν, όταν ο στρατός έρχεται στη μέση της νύχτας και πετά δακρυγόνα αέρια σπίτι μας... Χτυπούν τους ανθρώπους μας, οι οποίοι διαδηλώνουν εναντίον των εποίκων και την ισραηλινής κατοχής».

Όταν μεγαλώσει, η Janna λέει ότι θα ήθελε να εργαστεί για το CNN ή το Fox News ενώ όταν τη ρωτούν πώς πιστεύει ότι θα ήταν ο ιδανικός κόσμος εκείνη απαντά, όπως ένα οποιοδήποτε άλλο 10χρονο κορίτσι. «Θέλω να είναι ροζ!».


Πηγή

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus