Διυλιστήριο: Κατρακύλα! 64 “θέσεις” θέσεις υποχώρησε η ελευθερία της ενημέρωσης τα 5 χρόνια του Μνημονίου. “Καταλυτικός” ο ρόλος του ΚΕΕΛΠΝΟ!

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Κατρακύλα! 64 “θέσεις” θέσεις υποχώρησε η ελευθερία της ενημέρωσης τα 5 χρόνια του Μνημονίου. “Καταλυτικός” ο ρόλος του ΚΕΕΛΠΝΟ!



Ο μεγάλος “διαφθορέας” του ελληνικού Τύπου και των ΜΜΕ, ιδιαίτερα των ηλεκτρονικών, αναδεικνύεται καθε μερα που περνάει, τα έργα και οι ημέρες τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης, των προηγούμενων διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και των πολιτικών ηγεσιών. «Μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ παρασιτούσαν δεκάδες μικρομάγαζα» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε εκδήλωση με θέμα τη διαπλοκή και τη διαφθορά στα ΜΜΕ

Σχετικά με τον έλεγχο για τις συνθήκες χρηματοδότησης των ΜΜΕ, τόνισε ότι «ελέγχουμε το τεράστιο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω της διαφήμισης του οποίου παρασιτούσαν δεκάδες μικρομάγαζα στο χώρο της ενημέρωσης» και επισήμανε ότι δημοσιεύτηκαν οι λίστες με τους αποδέκτες και τα ποσά της διαφημιστικής δαπάνης τραπεζών, όλα αυτά τα χρόνια που οι Έλληνες πολίτες δέχονταν συνεχείς περικοπές για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα.

«Αυτά είναι και τα όρια του θεσμικού μας ρόλου. Για την ίδια τη δημοσίευση, τον κώδικα δεοντολογίας, το ποιοτικό επίπεδο της μαζικής ενημέρωσης και του δημόσιου λόγου, υπεύθυνοι είναι οι λειτουργοί της δημοσιογραφίας», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι «τελικός κριτής σε κάθε περίπτωση είναι κάθε πολίτης ξεχωριστά, τη στιγμή που μετουσιώνεται από παθητικό δέκτη πληροφορίας, σε ενεργό και ενσυνείδητο αξιολογητή της».

Αναφερόμενη στην κατάσταση στα ελληνικά ΜΜΕ, ειδικά τα χρόνια των Μνημονίων και της κρίσης, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι ενδεικτική της κατάστασης είναι η ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με την οποία η δημοσιογραφική ελευθερία στη χώρα μας κατρακύλησε 64 ολόκληρες θέσεις από το 2009 έως το 2014.

«Πρόκειται για την πιο ραγδαία υποχώρηση παγκοσμίως. Η Ελλάδα βρέθηκε στην «περίοπτη» 99η θέση. Τη χαμηλότερη ως σήμερα. Και αυτό, σε μία δημοκρατική χώρα, στην οποία δεν διώκονται τα πολιτικά φρονήματα, δεν φυλακίζονται οι λειτουργοί των ΜΜΕ και δεν ασκείται βία στους δημοσιογράφους», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό συνέβη στα χρόνια της εφαρμογής του πλέον ασφυκτικού προγράμματος λιτότητας και πάλι παγκοσμίως.

«Η εφαρμογή του μνημονίου αποκάλυψε κάτι που ήδη, βέβαια,γνωρίζαμε. Τη σχέση εξάρτησης των ΜΜΕ με το κράτος, το δημόσιο χρήμα και τις τράπεζες», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος για να παρατηρήσει ότι «μόλις οι κρατικοί πόροι στέρεψαν, η κρίση που προϋπήρχε, πήρε εκρηκτικές διαστάσεις» και «τα επόμενα χρόνια, μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις συνέχισαν να υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο χάρη στον τραπεζικό δανεισμό», ο οποίος σκανδαλωδώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν μειώθηκε, όταν οι ροές για άλλες παραγωγικές επιχειρήσεις είχαν ήδη κοπεί με το μαχαίρι και που σήμερα είναι αντικείμενο έρευνας της εξεταστικής επιτροπής.

«Διόλου τυχαίο, ότι τους πρώτους, πιο δύσκολους, μήνες της εφαρμογής των καταστροφικών προγραμμάτων λιτότητας η πληροφόρηση υπήρξε αυστηρά κατευθυνόμενη. ‘Ανωθεν κατευθυνόμενη. Για την κατάσταση αυτή μίλησαν άλλωστε οι ίδιοι οι φορείς της. Έχουμε τις μαρτυρίες τους. Αποκαλύφθηκαν οι τριγωνικές σχέσεις τρόικας – ελληνικών κυβερνήσεων – ΜΜΕ.Θάφτηκαν όμως», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος «όπως κρύφτηκαν σε μαξιλάρια κρισιμότατες δημοσιογραφικές πληροφορίες που αφορούσαν το μέλλον του ελληνικού λαού».

«Δεν είναι τυχαίο ότι συγκροτήματα Τύπου την περασμένη πενταετία επένδυσαν σε πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού. Ενοχοποίησαν τμήματα των Ελλήνων εργαζομένων, καταδεικνύοντάς τους ως υπευθύνους για τα δεινά των υπόλοιπων εργαζομένων. Οποιαδήποτε άποψη απέναντι στο μονόδρομο της λιτότητας αποδοκιμαζόταν. Σε ορισμένες περιπτώσεις χαρακτηριζόταν ακόμη και επικίνδυνη», είπε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι «οι μαζικές αντιδράσεις ή αποσιωπούνταν ή υπερτονίζονταν ως βίαιες και καταστροφικές για την οικονομία, τον τουρισμό, την ασφάλεια των πολιτών».

Συνέπεια αυτής της διαμορφωμένης κατάστασης ήταν να συμβεί την περασμένη χρονιά το εξής τραγελαφικό, είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη: «Ενώ για όλα τα χρόνια η κριτική των ΜΜΕ στόχευε σχεδόν αποκλειστικά την αντιπολίτευση, όταν εμείς αναλάβαμε την εξουσία στράφηκε -και πάλι αποκλειστικά- στην κυβέρνηση».

«Προφανώς η δημοσιογραφία οφείλει να ασκεί έλεγχο στην εξουσία. Όχι, όμως, με όρους υπεράσπισης του καθεστώτος διαπλοκής και ανομίας δεκαετιών. Αλλά για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Αντί αυτού, μετά και τη δεύτερη νίκη στις εθνικές εκλογές και εν όψει της εφαρμογής του νόμου για τις συχνότητες, μεγάλοι όμιλοι των ΜΜΕ ξεπέρασαν κάθε εσκαμμένο», ανέφερε στο σημείο αυτό η κ. Γεροβασίλη, με την παραγωγή, όπως είπε, εντυπωσιακών «αποκαλύψεων», οι οποίες όταν δεν είναι εντελώς ψευδείς, ήταν τραγικά παραποιημένες.


https://diulistirio.blogspot.gr


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus