Διυλιστήριο: Πλοία αξίας 21,46 δισ. δολ. «χτίζουν» Ελληνες εφοπλιστές

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Πλοία αξίας 21,46 δισ. δολ. «χτίζουν» Ελληνες εφοπλιστές



Στα 21,46 δισ. δολ. ανέρχεται η αθροιστική αξία των εν εξελίξει επενδύσεων σε νεότευκτα ποντοπόρα πλοία του ελληνικού εφοπλισμού. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επενδύσεων, που χρηματοδοτείται τόσο με ίδια κεφάλαια των ναυτιλιακών όσο και με δανεισμό, έχει τοποθετηθεί σε δεξαμενόπλοια.


Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της VesselsValue –αποτιμητή που συμμετείχε και στο Asset Quality Review των ευρωπαϊκών τραπεζών–, τα οποία συγκεντρώθηκαν στα τέλη Mαΐου. Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν όλα τα υπό παραγγελία αλλά όχι ακόμα παραδοθέντα πλοία ελληνικών συμφερόντων στα ανά την υδρόγειο ναυπηγεία. Αφορούν, δηλαδή, όλα τα κλεισμένα συμβόλαια ναυπηγήσεων των τελευταίων ετών που δεν έχουν ακόμα πέσει στο νερό.

Πρόκειται για 404 ποντοπόρα, εκ των οποίων τα 170 είναι δεξαμενόπλοια, τα 140 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην, τα 26 δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, τα 35 δεξαμενόπλοια υγραερίου και τα 27 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Πρέπει να επισημάνουμε ότι 9,2 δισ. δολ. έχουν επενδυθεί σε δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου και άλλα 5,8 δισ. δολ. σε LNG, δηλαδή σε πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι επενδύσεις αυτές των 21,461 δισ. δολ. αντιστοιχούν στο 22% της τρέχουσας αξίας του ελληνόκτητου στόλου, η οποία εκτιμάται από τη VesselsValue στα 90,65 δισ. δολάρια, η υψηλότερη αξία εθνικής πλοιοκτησίας διεθνώς.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επενδύσεων έχει συμβολαιοποιηθεί τα προηγούμενα έτη, και ειδικά το 2014 και το 2015, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου του 2016, που έχει συγκεντρώσει ο ναυλομεσιτικός οίκος Intermodal, φέτος έχουν παραγγελθεί μόλις 10 πλοία, αξίας 375 εκατ. δολ., στο σύνολό τους δεξαμενόπλοια.

Στις επενδύσεις των 21,461 δισ. δολ. που αφορούν νεότευκτα πλοία θα πρέπει να προστεθούν και οι επενδύσεις που έχουν γίνει σε μεταχειρισμένα πλοία, και οι οποίες για φέτος ανέρχονται σε αγορές 107 πλοίων έναντι 1,18 δισ. δολ., και για το 2016 σε άλλες 136 αγορές 3,824 δισ. δολ., σύμφωνα με δεδομένα της Intermodal.

Οπως αναφέρει στην Καθημερινή η επικεφαλής του τμήματος Research & Valuations της Intermodal, Εύα Τζίμα, παρατηρείται άνοδος 52% στον αριθμό μεταχειρισμένων πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου που αγοράστηκαν κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ τα πλοία που αγοράστηκαν ήταν, κατά μέσον όρο, ενάμιση χρόνο νεοτέρα.


https://diulistirio.blogspot.gr


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus