Διυλιστήριο: Στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια καταθέτουν οι επικεφαλής των τραπεζών - Χουντής: Η Κομισιόν δεν αναγνωρίζει τη διαγραφή των θαλασσοδανείων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια καταθέτουν οι επικεφαλής των τραπεζών - Χουντής: Η Κομισιόν δεν αναγνωρίζει τη διαγραφή των θαλασσοδανείων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ



Ισχυρές είναι οι ενδείξεις ότι -αυτή τη φορά- η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που ελέγχει τα επισφαλή δάνεια πολιτικών κομμάτων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, θα καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, καταλογίζοντας πιθανότατα ακόμη και ευθύνες. Οι παράμετροι που καταδεικνύουν πως η παρούσα Εξεταστική δεν θα έχει την κατάληξη των προηγούμενων είναι τρεις:

1. Υπάρχει η βεβαιωμένη πολιτική βούληση για ουσιαστικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα
2. Η Τράπεζα της Ελλάδος -για πρώτη φορά- παρέχει όλα τα στοιχεία που διαθέτει
3. Οι οικονομικοί εισαγγελείς -επίσης για πρώτη φορά- φέρονται διατεθειμένοι να κοινοποιήσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής τα αποτελέσματα των ερευνών τους

Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, συνομιλώντας με το altsantiri.gr, ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέτουν για τα θαλασσοδάνεια οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank) καθώς της Attica Bank. «Έχουν φύγει, ήδη, οι προσκλήσεις», σημείωσε η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής -η οποία ενέχει θέση προανακριτικού οργάνου- προσφάτως έλαβε τρίμηνη παράταση λειτουργίας, λόγω του μεγάλου όγκου των προς εξέταση εγγράφων. Δεν είναι και λίγα τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ που πρέπει να εξετάσει…

Χουντής: Η Κομισιόν δεν αναγνωρίζει τη διαγραφή των θαλασσοδανείων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ


«Η Κομισιόν δεν αναγνωρίζει διαγραφεί τα θαλασσοδάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ύψους 220 εκατ. ευρώ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα με αφορμή απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκου Χουντή.

Μάλιστα η ΛΑΕ εκτιμά ότι με μιάμιση αράδα απάντηση της Κομισιόν προκαλείται «σεισμός στην ελληνική πολιτική σκηνή», καθώς η Επιτροπή, δηλώνει ότι «δεν αναγνωρίζει πως με το άρθρο 78 του ν.4146/2013 διεγράφησαν τα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τα οποία, ως εκ τούτου, θεωρούνται απαιτητά». 

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της ΛΑΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Μετά από 7 μήνες (ευρωκοινοβουλευτικό ρεκόρ καθυστέρησης!!) και υπό συνεχείς πιέσεις να αποσυρθεί, η Κομισιόν υποχρεώθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του Νίκου Χουντή, σχετικά με την υπόθεση των θαλασσοδανείων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η απάντησή της, εκθέτει, όχι μόνο τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που πήραν τα θαλασσοδάνεια, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού με την "ερμηνεία" που δίνει η κυβέρνηση στο άρθρο 78 του ν. 4146/2013, αφήνει να εννοηθεί ότι, υπάρχει παραγραφή και ότι αυτή αφορά, όχι μόνο το αξιόποινο, αλλά και τα ίδια τα δάνεια. Η απάντηση της Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι τα δάνεια είναι απαιτητά και ενδεχομένως δεν έχει αρθεί ούτε το αξιόποινο των στελεχών που χάρισαν τα δάνεια αυτά σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και συνεπώς, ότι η εισαγγελική έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί». 

Ο κ. Χουντής είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν από τις 11.11.2015, με αφορμή τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου μέσα στη Βουλή, για «αρχειοθέτηση» της υπόθεσης των θαλασσοδανείων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. «Όμως», συνεχίζει η ΛΑΕ στην ανακοίνωσή της «η απάντηση της Κομισιόν, αν και ολιγόλογη, είναι απολύτως σαφής: “Εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, το άρθρο 78 του νόμου 4146/13 δεν αποτελεί νομική βάση για ακύρωση ή διαγραφή δανείων” (!!!)». 

Ο ίδιος ο Νίκος Χουντής, αναφορικά με το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ιστορία έχει ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια, όταν πάλι ως ευρωβουλευτής, μαζί με άλλους συναδέλφους, ζητούσα να υπάρξει έλεγχος και διαφάνεια και, σε κάθε περίπτωση, να μην επιτραπεί η διαγραφή των χρεών 220 εκατ. ευρώ, των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το 2013, η τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πέρασε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία απάλλασσε από την κατηγορία της απιστίας, τον πρόεδρο, τα μέλη των ΔΣ και τα στελέχη των τραπεζών που είχαν συνάψει πάσης φύσεως δάνεια με “νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα”. 

Είναι απολύτως σαφές ότι, με την ανωτέρω τροπολογία, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, επειδή δεν τολμούσε να αναφερθεί ευθέως σε κόμματα, προσπαθούσε να τα περιγράψει ως “πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα”, επιχειρώντας ταυτόχρονα, μέσω διαρροών στον Τύπο, να δημιουργήσει τη νομική πεποίθηση ότι τα χρέη έχουν διαγραφεί και προσδοκώντας να ακολουθήσει και επισήμως η “αυθεντική” ερμηνεία. Στις 5.11.2015 βρέθηκε ο “αυθεντικός ερμηνευτής” στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος, μέσα στη Βουλή, ρίχνοντας ως είθισται, τα βάρη στο παρελθόν, άφησε να εννοηθεί ότι δάνεια και ποινικές ευθύνες έχουν διαγραφεί. 

Η απάντηση της Κομισιόν ανατρέπει τη διαπλοκή των κομμάτων και θέτει το ζήτημα σε μια εντελώς νέα, κατά τη γνώμη μου, νομική βάση: Η Κομισιόν, πολύ ορθά, δεν δέχεται ότι τα κόμματα αποτελούν νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτά που περιγράφονται στο άρθρο 78, του ν. 4146/2013. Αρνείται δηλαδή να αποδεχθεί αυτό τον ορισμό της έννοιας του “πολιτικού κόμματος”, που σε καμία περίπτωση δεν βρίσκει σύμφωνη την πολιτική και νομική επιστήμη. 

Ως εκ τούτου λοιπόν, τα δάνεια είναι απολύτως απαιτητά, η διαγραφή των ποινικών ευθυνών που περιγράφεται δεν ισχύει για όσους συνέπραξαν στα θαλασσοδάνεια των 2 κομμάτων και γι’ αυτό η εισαγγελική έρευνα που σταμάτησε, πρέπει να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να σταματήσει να συμπράττει και να εφαρμόσει άμεσα την υφιστάμενη νομοθεσία».


https://diulistirio.blogspot.gr


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus