Ένας λογαριασμός σε τράπεζα της Ελβετίας ανάβει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό, αφού φέρεται να εμπλέκει πρώην ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ένας από τους οποίους σήμερα «διακονεί» στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα.
του Στέλιου Βορίνα
Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος της σφοδρής επίθεσης που δέχεται ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος λόγω της αρμοδιότητάς του έχει πληροφορηθεί στοιχεία και γεγονότα γύρω από τον συγκεκριμένο λογαριασμό και δεν είναι διατεθειμένος να συγκαλύψει τους πρώην συναδέλφους του που φέρεται να κρύβονται από πίσω.
Ο λογαριασμός που βρίσκεται στην τράπεζα UBS της Γενεύης, έχει τον αριθμό CH490024028588161-U και ανήκει στον γνωστό δικηγόρο Αθηνών, Ασημάκη Ασημακόπουλο. Σε βάρος του τελευταίου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, μετά από μήνυση που είχε υποβάλει εναντίον του ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, Αλέξανδρος Αβατάγγελος.
Παρά το γεγονός όμως ότι ο Α. Ασημακόπουλος απολογήθηκε για την υπόθεση αυτή και κατέβαλε χρηματική εγγύηση 70.000 ευρώ, προκειμένου να μην οδηγηθεί στις φυλακές, η ανακρίτρια που χειριζόταν τη σχετική δικογραφία δεν ζήτησε –ως όφειλε– δικαστική συνδρομή, προκειμένου να ανοιχθεί ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός, καθώς και τυχόν άλλοι που ο ίδιος διατηρεί στην Ελβετία, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εκεί και άλλα χρηματικά ποσά, από ποιους έχουν κατατεθεί και ποιες υποθέσεις αφορούν.
Την ίδια ώρα, δικαστικές πηγές αναφέρουν στο «Παρασκήνιο» ότι «ήταν γνωστές στους διαδρόμους των δικαστηρίων» οι στενές σχέσεις τού εν λόγω δικηγόρου με συγκεκριμένα πρόσωπα του χώρου και πως εκμεταλλευόμενος τις διασυνδέσεις του αυτές πλησίαζε επώνυμα άτομα που εμπλέκονταν σε διάφορες
έρευνες, ζητώντας τους υπέρογκα ποσά, προκειμένου να τους «καθαρίσει», μέσω των γνωριμιών του.
Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι είναι πρωτόγνωρο να μην επιβληθεί στον Α. Ασημακόπουλο, μετά την απολογία του, ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφού έτσι του δόθηκε η δυνατότητα να ταξιδεύει στο εξωτερικό και να διευθετεί τους «ύποπτους» τραπεζικούς λογαριασμούς.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί, ότι όπως αποκάλυψε το «Π» στις 4 Ιουνίου 2016, το όνομα του Ασημάκη Ασημακόπουλου εντοπίστηκε και στα περίφημα Panama Papers, αφού φέρεται εκεί να διατηρούσε την off shore εταιρεία CallEnterprises Ltd με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τον επιχειρηματία Θεόδωρο Ρήγα.
Στη μήνυση κατά του Ασημακόπουλου ο Α. Αβατάγγελος υποστηρίζει ότι αμέσως μετά την απολογία του για την υπόθεση των εξοπλιστικών, στις 22 Νοεμβρίου 2013 ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης 500.000 ευρώ, την οποία έπρεπε να καταβάλει εντός 10 ημερών. Παράλληλα, του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ υποχρεώθηκε να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένει δύο φορές τον μήνα.
Όταν, όμως, πήγε να δώσει το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα στις 2 Ιανουαρίου 2014 συνελήφθη και προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό, αφού δεν είχε καταβάλει μέχρι τότε την εγγύηση των 500.000 ευρώ και έτσι ο ανακριτής είχε εκδώσει ένταλμα σε βάρος του για παραβίαση των περιοριστικών όρων.
Ο ίδιος, ωστόσο, αμέσως μετά την επιβολή της χρηματικής εγγύησης, είχε ζητήσει από τον τότε συνήγορό του Ασημάκη Ασημακόπουλο να αιτηθεί παράταση από τον ανακριτή, ώστε να την καταβάλει μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2014. Και τούτο, επειδή είναι επιχειρηματίας του εξωτερικού και οι περισσότεροι λογαριασμοί του ήταν σε ξένες τράπεζες και είχαν δεσμευθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη λόγω των κατηγοριών που αντιμετώπιζε για τα εξοπλιστικά, θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσό των 500.000 ευρώ.
Πράγματι, λίγες μέρες αργότερα, ο Ασημακόπουλος τον διαβεβαίωσε ότι ο ανακριτής «είχε ήδη συμφωνήσει στην αιτηθείσα παράταση» και πως «δεν διέτρεχε κανέναν κίνδυνο για να συλληφθεί αφού είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες».
Παράλληλα, του είπε ότι λόγω της δικηγορικής του εμπειρίας θα αναλάμβανε ο ίδιος να
διεκπεραιώσει όλη την προβλεπόμενη διαδικασία για την καταβολή των χρημάτων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στο Τμήμα Εγγυοδοσιών του Πρωτοδικείου της Αθήνας. Έτσι, ο Α. Αβατάγγελος πείστηκε να καταβάλει τις 500.000 ευρώ στον επίδικο λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα UBS.
Ειδικότερα, τον Νοέμβριο του 2013 κατέθεσε 100.000 ευρώ (50.000 πριν από την απολογία του και 50.000 μετά), τον Δεκέμβριο 400.000 ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις και τέλος στις 2 Ιανουαρίου 2014 άλλα 100.000 δολάρια ΗΠΑ.
Αλλά, όπως τελικά αποδείχθηκε, οι διαβεβαιώσεις του δικηγόρου του ότι είχε λάβει παράταση προθεσμίας για την καταβολή της χρηματικής εγγύησης ήταν ψευδείς, αφού ο ανακριτής δεν είχε συναινέσει σε καμία παράταση
και ουδέποτε είχε υποβληθεί προφορικώς ή γραπτώς παρόμοιο αίτημα!
Με άλλα λόγια, το ποσό αυτό φαίνεται να παρακράτησε ο Ασημάκης Ασημακόπουλος, με αποτέλεσμα να μην καταβληθεί η χρηματική εγγύηση και έτσι να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πελάτη του!
Η υπόθεση όμως έχει και συνέχεια, αφού μετά τη σύλληψη του επιχειρηματία ο Α. Ασημακόπουλος τον επισκέφθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού (24/2/2014) υποστηρίζοντας ότι δεν είχε γίνει καλή συνεννόηση με τον ανακριτή, πως είχε κάνει κάποιο λάθος το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ότι τα χρήματα που είχαν κατατεθεί στη UBS δεν επαρκούσαν για να καταβληθεί η εγγύηση, «καθόσον κράτησε την αμοιβή του καθώς και την αμοιβή του συναδέλφου του δικηγόρου που είχε παρασταθεί στην ανάκριση».
Στις 5/3/2014 τον επισκέφθηκε και πάλι στις φυλακές όπου του παρέδωσε μία συναλλαγματική ύψους 425.000 ευρώ και του υποσχέθηκε ότι πριν από τη λήξη της (30/3/2014) θα παρέδιδε στον αδελφό του τραπεζική επιταγή προκειμένου να πάρει πίσω τα χρήματά του.
Έκτοτε, όμως, όπως αναφέρει στη μήνυσή του ο Α. Αβατάγγελος, ο εν λόγω δικηγόρος «εξαφανίστηκε» και «δεν απαντούσε στις τηλεφωνικές κλήσεις του». Ο τελευταίος, πάντως, χαρακτηρίζει τα όσα υποστηρίζει ο πρώην πελάτης του ως «μη αληθή» και θεωρεί «μη αναμενόμενη» τη συμπεριφορά του, μετά τη συνεργασία που είχαν επί
σειρά ετών.
Νέα κατάθεση
Νομικές πηγές που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις ανέφεραν στο «Π» ότι η μήνυση Αβατάγγελου ήταν «τροχιοδεικτική βολή», αφού είναι προφανές ότι σε αυτήν δεν αναφέρει ολόκληρη την αλήθεια.
Πρόσθεταν, μάλιστα, ότι ο Α. Αβατάγγελος φέρεται να έχει δώσει νέα κατάθεση στους εισαγγελείς Διαφθοράς, στην οποία αναφέρει με λεπτομέρειες τα όσα γνωρίζει για τις σχέσεις του Α. Ασημακόπουλου με συγκεκριμένους πρώην ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και τις οικονομικές δοσοληψίες που φέρεται να είχε μαζί τους.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι σ’ αυτήν την υπόθεση πρέπει ν’ αναζητηθούν κυρίως τα αίτια «της λάσπης» που εκτοξεύουν διάφορα συστήματα –εντός και εκτός Δικαιοσύνης– σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου. Η αποφασιστικότητά του να βάλει τέλος στα κυκλώματα που για χρόνια λυμαίνονταν τον χώρο της Δικαιοσύνης έχει ενοχλήσει πολλά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα…
https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου